Ce credeţi că puteţi face la Rin? Şi nu mă refer la fluviul din estul Europei ci la păstrăvăria din Romuli, unde păstrăvii se simt ca la ei acasă datorită apei de munte, asta până sunt vânduţi zecilor de cumpărători ai lui Ioan Rus. Aici puteți cumpăra cel mai bun păstrăv datorită visului care nu s-a lăsat înecat de realitate.
Visul a apărut acum mulţi ani...
În apropierea bisericii şi a şcolii din Romuli trăieşte familia Rus: Ioan Gavril (Gabi, cum îi spun prietenii), Nina şi cei doi copii ai lor. Chiar dacă au un magazin, visul lor a fost din totdeauna altul...
„Când am cumpărat terenul acesta, ăsta ne era şi visul: să facem o păstrăvărie. De aceea l-am cumpărat. Dar asta era acum mulţi ani”, a povestit pentru Bistriţeanul.ro Gabi Rus.
Cu toate acestea, nu s-a dat bătut...
Înainte să înceapă un astfel de proiect, Gabi Rus a studiat timp de 3 ani de zile ce înseamnă îngrijirea păstrăvilor.
„Am vizitat zeci de păstrăvării înainte să încep. Dar şi de atunci încoace am mai fost prin vreo 40 – 50 de astfel de locuri.Mai mult, timp de câteva luni, în fiecare zi măsuram temperatura apei cu termometru şi ţineam evidenţa într-un caiet. Pentru păstrăvi, apa trebuie să fie curată, puternic oxigenată şi să nu treacă de 20 de grade” a explicat bărbatul.
Nici vizitarea păstrăvăriilor nu a fost un lucru uşor, mai ales că secretul reuşitei spunea că trebuie să începi documentarea la păstrăvăriile aflate de la 100 de kilometri depăratare.
Începutul e promiţător...
În 2011, Gabi Rus a făcut prima investiţie şi a construit primele bazine ale păstrăvăriei RIN.
„Cu banii din economii, cu ceea ce am mai primit de la socru şi cu un credit am făcut primele bazine. Anul trecut am făcut ultimul bazin, care m-a costat 10.000 de euro. În total, toată învestiţia de până acum se ridică la aproape 80.000 de euro” a explicat bărbatul.
Şi asta nu e tot: peştii trebuie hrăniţi iar mâncarea costă bani. Atât păstrăvii cât şi cei câţiva sturioni trebuie hrăniţi zilnic, cam de două ori pe zi, iar cantitatea diferă în funcţie de temperatura apei.
Pe timp de iarnă aceştia mănâncă mai puţin.
Ca orice animal, şi peştii se îmbolnăvesc. Un veterinar bun nu se găseşte numai la sute de kilometri distanţă, aşa că pentru depistarea bolilor şi tratarea lor, bistriţeanul mai trebuie să scoată bani din buzunar.
Cele şase bazine adăpostesc sute de peşti, două dintre acestea fiind special concepute pentru puieţii ce vor deveni „marfa” pentru anii viitori. Chiar dacă are concurenţă la doar câţiva kilometri distanţă, Gabi Rus nu se teme că nu va face faţă, mai ales că numărul clienţilor creşte.
„Fiind chiar lângă drum, lumea opreşte să cumpere. Sunt mulţi care merg spre Maramureş, aşa că oamenii cumpără. Deja am clienţi care mă sună din timp şi îmi spun să le pregătesc o anumită cantitate de peşte. Pentru unii, care merg la drum lung, curăţ peştele. Mai vând şi la câteva restaurante...lucrurile se mişcă încet încet. Şi nu că mă laud, dar am clienţi care au spus că păstrăvul acesta e mai bun ca în multe alte locuri în care au mâncat. Şi ştiu că totul vine din condiţiile pe care le are peştele” a povestit bistriţeanul. Gabi Rus a explicat că majoritatea peştilor care îi vinde au 200 – 300 grame, însă atunci când clientela e de pe Valea Oltului, peştele trebuie să fie mare.
„Tocmai de aceea, am într-un bazin câţiva peşti mai mari care îi vând celor din Oltenia. Ei cer peştele să fie mai mare” a spus acesta.
Un kilogram de păstrăv se vinde la 23 de lei iar dacă peştele e curăţat se mai plăteşte o taxă de 2 lei.
Visul e tot mai măreţ...
Bărbatul nu se opreşte doar la a vinde peşte! Visele lui sunt tot mai mari!
„Vreau să fac documentaţia necesară pentru a primi ceva fonduri, pentru că vreau aici sus în deal, unde am o căsuță veche de lemn, să fac un loc rustic, unde să se poată pregăti peştele pentru a fi servit. Momentan doar vând, dar sper ca până în 2015 să pot să şi pregătesc aici. Mai mult, la sugestia unor turiști mă gândeam să fac şi ceva căbănuţe mici ca lumea să poată sta pe timp de vară câteva zile. Peisajul e frumos, peşte este. Mai sunt unii care insistă să fac aici un muzeu cu obiecte vechi, tradiţionale. Sunt multe planuri pe care le am, dar trebuie bani mai întâi. Oricum, un lucru e clar: nu mă voi limita doar la atât!” a explicat Gabi Rus.
Astfel, proiectul cu bătaie lungă, aşa cum îi spune Gabi Rus, este doar la început, însă e un început promiţător şi proprietarul speră ca păstrăvăria RIN din Romuli să ajungă sus, datorită optimismului şi curajului de a visa pe care familia Rus îl are.