Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  114 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



POVESTEA DE JOI: Visul frumos al unei păstrăvării la Romuli

17/10/2013 17:22:03 Flavia DANCIU  
Ce credeţi că puteţi face la Rin? Şi nu mă refer la fluviul din estul Europei ci la păstrăvăria din Romuli, unde păstrăvii se simt ca la ei acasă datorită apei de munte, asta până sunt vânduţi zecilor de cumpărători ai lui Ioan Rus. Aici puteți cumpăra cel mai bun păstrăv datorită visului care nu s-a lăsat înecat de realitate.

Visul a apărut acum mulţi ani...

În apropierea bisericii şi a şcolii din Romuli trăieşte familia Rus: Ioan Gavril (Gabi, cum îi spun prietenii), Nina şi cei doi copii ai lor. Chiar dacă au un magazin, visul lor a fost din totdeauna altul...

„Când am cumpărat terenul acesta, ăsta ne era şi visul: să facem o păstrăvărie. De aceea l-am cumpărat. Dar asta era acum mulţi ani”, a povestit pentru Bistriţeanul.ro Gabi Rus.

Cu toate acestea, nu s-a dat bătut...

Înainte să înceapă un astfel de proiect, Gabi Rus a studiat timp de 3 ani de zile ce înseamnă îngrijirea păstrăvilor.

„Am vizitat zeci de păstrăvării înainte să încep. Dar şi de atunci încoace am mai fost prin vreo 40 – 50 de astfel de locuri.Mai mult, timp de câteva luni, în fiecare zi măsuram temperatura apei cu termometru şi ţineam evidenţa într-un caiet. Pentru păstrăvi, apa trebuie să fie curată, puternic oxigenată şi să nu treacă de 20 de grade” a explicat bărbatul.

Nici vizitarea păstrăvăriilor nu a fost un lucru uşor, mai ales că secretul reuşitei spunea că trebuie să începi documentarea la păstrăvăriile aflate de la 100 de kilometri depăratare.

Începutul e promiţător...

În 2011, Gabi Rus a făcut prima investiţie şi a construit primele bazine ale păstrăvăriei RIN.

„Cu banii din economii, cu ceea ce am mai primit de la socru şi cu un credit am făcut primele bazine. Anul trecut am făcut ultimul bazin, care m-a costat 10.000 de euro. În total, toată învestiţia de până acum se ridică la aproape 80.000 de euro” a explicat bărbatul.

Şi asta nu e tot: peştii trebuie hrăniţi iar mâncarea costă bani. Atât păstrăvii cât şi cei câţiva sturioni trebuie hrăniţi zilnic, cam de două ori pe zi, iar cantitatea diferă în funcţie de temperatura apei.

Pe timp de iarnă aceştia mănâncă mai puţin.

Ca orice animal, şi peştii se îmbolnăvesc. Un veterinar bun nu se găseşte numai la sute de kilometri distanţă, aşa că pentru depistarea bolilor şi tratarea lor, bistriţeanul mai trebuie să scoată bani din buzunar.

Cele şase bazine adăpostesc sute de peşti, două dintre acestea fiind special concepute pentru puieţii ce vor deveni „marfa” pentru anii viitori. Chiar dacă are concurenţă la doar câţiva kilometri distanţă, Gabi Rus nu se teme că nu va face faţă, mai ales că numărul clienţilor creşte.

„Fiind chiar lângă drum, lumea opreşte să cumpere. Sunt mulţi care merg spre Maramureş, aşa că oamenii cumpără. Deja am clienţi care mă sună din timp şi îmi spun să le pregătesc o anumită cantitate de peşte. Pentru unii, care merg la drum lung, curăţ peştele. Mai vând şi la câteva restaurante...lucrurile se mişcă încet încet. Şi nu că mă laud, dar am clienţi care au spus că păstrăvul acesta e mai bun ca în multe alte locuri în care au mâncat. Şi ştiu că totul vine din condiţiile pe care le are peştele” a povestit bistriţeanul. Gabi Rus a explicat că majoritatea peştilor care îi vinde au 200 – 300 grame, însă atunci când clientela e de pe Valea Oltului, peştele trebuie să fie mare.

„Tocmai de aceea, am într-un bazin câţiva peşti mai mari care îi vând celor din Oltenia. Ei cer peştele să fie mai mare” a spus acesta.

Un kilogram de păstrăv se vinde la 23 de lei iar dacă peştele e curăţat se mai plăteşte o taxă de 2 lei.

Visul e tot mai măreţ...

Bărbatul nu se opreşte doar la a vinde peşte! Visele lui sunt tot mai mari!

„Vreau să fac documentaţia necesară pentru a primi ceva fonduri, pentru că vreau aici sus în deal, unde am o căsuță veche de lemn, să fac un loc rustic, unde să se poată pregăti peştele pentru a fi servit. Momentan doar vând, dar sper ca până în 2015 să pot să şi pregătesc aici. Mai mult, la sugestia unor turiști mă gândeam să fac şi ceva căbănuţe mici ca lumea să poată sta pe timp de vară câteva zile. Peisajul e frumos, peşte este. Mai sunt unii care insistă să fac aici un muzeu cu obiecte vechi, tradiţionale. Sunt multe planuri pe care le am, dar trebuie bani mai întâi. Oricum, un lucru e clar: nu mă voi limita doar la atât!” a explicat Gabi Rus.

Astfel, proiectul cu bătaie lungă, aşa cum îi spune Gabi Rus, este doar la început, însă e un început promiţător şi proprietarul speră ca păstrăvăria RIN din Romuli să ajungă sus, datorită optimismului şi curajului de a visa pe care familia Rus îl are.

15012 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro