Chiar dacă a luat anul acesta nota 10 la Titularizare, profesorul de religie Florin Bojor nu a găsit niciun post vacant în Bistriţa. El este nevoit să facă naveta la Sângeorzu Nou, Vermeş, Budacu de Jos şi Buduş.
Doar doi profesori din judeţul nostru au reuşit să obţină nota 10 la proba scrisă a examenului de Titularizare, care s-a desfăşurat în această vară.
Este vorba despre o tânără din Beclean şi Florin Bojor, din Bistriţa, care a susţinut examenul la disciplina Religie ortodoxă.
Cu toate acestea, profesorul de religie nu a reuşit să găsească un post în Bistriţa şi este nevoit să facă naveta la Sângeorzu Nou, Vermeş, Budacu de Jos şi Buduş.
Timp de câţiva ani, Florin Bojor a locuit în Spania, unde a muncit ca şi profesor, dar a decis să se întoarcă în ţară şi să îşi continue activitatea aici.
„După definitivarea studiilor în Barcelona şi renunţarea la postul de profesor în Spania, m-am întors în ţară plin de elan, cu setea de a contribui la ridicarea României şi cu speranţa că voi găsi mulţi tineri şi români reveniţi în ţară, cu care să luptăm pentru a crea binele comun al comunităţii locale. Însă, realitatea repatrierii a fost alta şi socoteala din diasporă nu s-a potrivit deloc cu cea din Bistriţa. Văzând acestea, mă întrebam ce să fac, să plec iarăşi din România? Am ales să rămân, deşi vedeam că economic, viaţa va fi anevoioasă, însă credeam şi încă mai cred, că putem schimba lucrurile, construind un viitor comun pentru noi toţi”, explică acesta.
Astfel, Florin Bojor şi-a încercat norocul la Bistriţa, participând de 3 ori la examenul de Titularizare. De fiecare dată, el a reuşit să obţină cele mai mari note, dar asta nu l-a ajutat să îşi găsească un loc de muncă stabil.
„Am participat de 3 ori la examenul de titurarizare şi a dat Dumnezeu ca de fiecare dată să obţin locul I la disciplina Religie Ortodoxă (7,25, 10 şi 10) şi să mă perind ca suplinitor pe la liceele bistriţene (Liviu Rebreanu, Servicii, Sportiv, Petru Rareş). Anul acesta a apărut la titularizare cel mai apropiat post de Bistriţa: Sângeorzu Nou, Vermeş, Budacu de Jos şi Buduş. Prin urmare, în urma examenului de definitivat şi a celui de titularizare am ajuns să fiu profesor în zona rurală”, a mai precizat profesorul.
Florin Bojor spune că în primii ani a predat adolescenţilor, iar acum se ocupă de educaţia copiilor din ciclul primar şi gimnazial.
„Sunt bucuros că pot predica Evanghelia lui Hristos în şcoală, oriunde ar fi acea şcoală. Normal, ca orice om, aş dori să nu fac naveta şi să fiu cât mai aproape de familie, mai cu seamă că aşteptăm un copil... Dar zâmbetele binelui comun, pe care le zăresc la copiii din zona rurală şi setea de a schimba viitorul spre morala creştină mă poartă 40 de kilometri până la cea mai îndepărtată şcoală la care predau”, mai explică acesta.
La fel ca mulţi alţi profesori care fac naveta între localitatea de domiciliu şi şcoala unde îşi desfăşoară activitatea, Florin Bojor întâmpină dificultăţi în ceea ce priveşte decontarea cheltuielilor. El face naveta cu maşina proprie, dar combustibilul îi este decontat după posibilităţi...
Deşi câştigă doar câteva sute de lei, din care plăteşte şi combustibilul, profesorul de religie nu renunţă la meseria sa şi spune că iubeşte ceea ce face.