Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  143 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



POVESTEA DE JOI: A renunţat la un proiect de 500.000 de Euro şi-şi construieşte visul turistic singur

14/11/2013 17:01:42 Claudia ANDRON  
Bichigiu. Un colţ sălbatic unde nici internetul n-a ajuns. Pe uliţe mai găseşti telefoane publice, telefonul fix fiind singura cale de comunicare. În capătul satului, pe un deal de unde ţi se dezvăluie un peisaj superb, Vasile Alexa îşi duce la capăt visul. Un proiect turistic minunat, pe care-l ridică singur singurel...

Înainte de a intra în Telciu, o troiţă şi un indicator îţi arată că după doar câţiva kilometri pe un drum de ţară ajungi în Bichigiu, un sat cuminte, ascuns între dealuri, unde civilizaţia încă nu a stricat tot farmecul vechilor aşezări rurale. În mijlocul satului dai de o biserică foarte frumoasă, cochetă şi curată, iar troiţa din faţă îţi dezvăluie că eşti în satul unde s-a născut Atanasie Tudoran, unul dintre cei patru sfinţi mărturisitori ai Năsăudului. După ce parcurgi aproape tot satul, pe un drum la stânga ajungi ”La Zăpoade”, zona în care un ţăran de-al locului îşi ridică singur, doar cu forţa mâinilor sale, un proiect turistic ambiţios.

Ce pot face două mâini dibace ”La Zăpoade”...

Patru lacuri sunt deja gata, iar o terasă generoasă îţi arată că vara locul e foarte căutat de cei care vor să evadeze în natură şi să se bucure de ea. Sunt gata şi câteva camere de cazare, în total 12 locuri pot fi oferite celor care vor să petreacă o scurtă vacanţă aici.

De departe, cele mai interesante şi râvnite camere de cazare sunt cele trei construite în pădure. Ajungi la ele urcând pe nişte trepte de lemn şi ai ocazia să înnoptezi chiar în mijlocul pădurii, unde în nişte căsuţe mici de lemn găseşti o căldură moleşitoare şi un confort care te uimeşte.

Singurul disconfort este că aceste camere din pădure nu au baie proprie. Asta însă nu-i opreşte pe turiştii care cunosc deja locul să se ia la întrecere cu prietenii cine să ocupe aceste camere. Turiştii îşi pot prepara singuri masa în bucătăria complet utilată şi cochetă de la parterul clădirii care adăposteşte celelalte camere de cazare. La cerere, doamna Floarea le poate face mâncare, dar ne spune că turiştii preferă să vină cu plasa de la supermarket.

Păstrăvii proaspeţi, prăjiţi pe grătar sau făcuţi cu mălai în ulei încins sunt o specialitate ”La Zăpoade”. Se fac doar la comandă, pentru cine pofteşte... Păstrăvii sunt aduşi de la păstrăvăriile din zona Telciului pentru că în cele patru lacuri este doar crap şi fitofag, iar pescuitul care se practică este doar sportiv.

Într-un lac mai mic, chiar sub pădure, primăvara se mai populează cu păstrăvi, dar atunci când vine căldura păstrăvii nu rezistă, aşa că tot aprovizionarea din păstrăvării e cea mai sigură pentru turiştii pofticioşi care vin la terasă, unde vara mai e invitată şi câte-o orchestră să întreţină atmosfera.

Visul prinde încet contur...

Vasile Alexa are 53 de ani şi ne-a povestit că ideea de a construi un complex turistic i-a venit în urmă cu 5-6 ani. Tot ce e astăzi acolo a fost ridicat de mâna lui, susţinut fiind însă îndeaproape şi de soţia sa, domna Floarea (50 ani). El a săpat lacurile, a făcut terasele, camerele, treptele de lemn, toate amenajările.

Nea Vasile nu are studii aprofundate, dar intuieşte foarte bine ce-şi doresc turiştii. Până îşi va vedea tot proiectul cu ochii, le-a făcut turiştilor care-l caută camere cochete, curate, călduroase şi o bucătărie utilată unde să ia masa sau să petreacă. Lacurile le-a făcut pentru agrement, că ştie deja foarte bine că turiştii, ca să stea mai mult la el, trebuie să aibă şi cu ce să-şi ocupe timpul.

Pescuitul sportiv pe care-l permite pe lacurile sale n-a supărat niciun turist, ba dimpotrivă, i-a atras pe cei fascinaţi de pescuit. Nu s-a oprit la atât. În spatele clădirii în care se face acum cazarea, a amenajat chiar o pârtie de săniuş.

Dar, în planul lui Vasile Alexa, la terminarea proiectului turistic cei care vin la el vor avea amenajate şi trasee de bicicletă şi chiar trasee frumoase de mers pe jos. În curând, cazarea se va extinde şi ea la 40 de locuri, iar sub noua clădire care va găzdui camerele a pregătit şi un restaurant încăpător unde grupuri de turişti să poată lua masa sau petrece.

Tot ce se vede astăzi în ”La Zăpoade” a construit singur, doar cu ajutorul familiei, iar drag de acest proiect a prins şi fiica sa, ginerele şi chiar nepoţelul de 3 ani care are în grijă dulăul care păzeşte proprietatea. Toţi lucrează, cu mic, cu mare, să-şi vadă visul cu ochii. Iar visul lor prinde contur de la un an la altul...

”Am vrut să demonstrez că un om de la ţară poate face un proiect european”

Vasile Alexa este un personaj aparte, hâtru, care face haz de necaz, de o inteligenţă sclipitoare, neşlefuită prin şcoli înalte. Dacă ai ajuns ”La Zăpoade” şi nu l-ai cunoscut pe nea Vasile nu ştii ce pierzi. Are o înţelepciune care se lasă descoperită prin vorbe şugubeţe.

”Doamnă, eu am făcut un proiect european de 500.000 de euro. L-am câştigat, am semnat contractul şi apoi am renunţat. Era prea mare pentru mine. A venit criza şi mi-a fost frică. Atunci am vrut să demonstrez că şi un om de la ţară, ca mine, poate face un proiect european. Fiecare hârtie în dosar am făcut-o de două ori. Îmi trimiteau fax la ora 15.00 şi a doua zi, la 8 dimineaţa eram la ei, la Satu Mare, să n-apuce să pună jos de pe birou dosarul meu şi să nu-l mai găsească....”- ne povesteşte Vasile Alexa.

Om simplu de la ţară a fost pus în situaţia să caute în Bucureşti sediul Autorităţii Naţionale în Turism de la care avea nevoie de un aviz. O întreagă aventură. Ca să le găsească sediul, de care nu ştia nici portarul din Bucureşti (sediul era într-o aripă a Ministerului Transportului la acea vreme), a trebuit să facă un lanţ telefonic prin toată ţara să-l lămurească cineva unde să-i găsească.

Astăzi râde de toate peripeţiile prin care-a trecut să facă proiectul european, dar este fericit că a reuşit să demonstreze ceea ce era de demonstrat: şi un om de la ţară ca el, neşcolit, poate să facă un proiect european dacă vrea. E adevărat, trebuie să ai mulţi nervi şi răbdare, dar se poate.

După ce a câştigat proiectul şi a semnat contractul a renunţat la finanţarea europeană de 500.000 de euro. Ne face un calcul matematic şi ne explică că, în condiţii de criză, el ar fi trebuit să aibă complexul ocupat zilnic la o capacitate de 80 la sută, ceea ce este şi acum evident, era nerealist. Aşa că a preferat să renunţe la visul cel mare şi să-şi facă încet şi sigur, alături de familie şi fără datorii, un proiect turistic mai mic, dar mai sigur. Spune că astăzi ar avea nevoie de 50-60.000 de euro ca să finalizeze lucrările la restaurant şi la camerele de cazare din clădirea nouă.

Nu se grăbeşte să termine. Vrea ca în doi-trei ani să reuşească să-şi ducă proiectul la bun sfârşit. Şi o va face...

Dacă cumva vreţi să mergeţi ”La Zăpoade” pentru o scurtă vacanţă puteţi lua legătura cu Vasile Alexa doar într-un singur mod. Sunând la un telefon fix: 0263. 369603. Internetul şi Facebook-ul sunt încă inaccesibile la Bichigiu...

11225 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro