Hotel Castel Dracula din Pasul Tihuța este practic prima construcție din țară destinată sângerosului vampir. Cum a luat naștere această idee năstrușnică pe vremea comuniștilor și cum trebuia să arate casa lui Dracula?
Hotel Castel Dracula a fost gata în anul 1983, după 6 ani de lucrări, în condiții vitrege. Unitatea hotelieră, prima din țară dedicată lui Dracula, personajul fenomen din romanul lui Bram Stoker a reprezentat nebunia primului „draculist” din țară.
În „Acasă la Dracula”, profesoara de geografie Cristina Rusu redă povestea acestui castel, care i-a fost prezentată de baronul Alexandru Misiuga, decedat în urmă cu ani buni.
În spatele acestei idei a stat Alexandru Misiuga, considerat pionierul turismului draculist din țara noastră și membru fondator al Societății „Dracula” din Londra și a Societății „Transilvania Dracula”. Acesta a gândit primele schițe ale castelului și a insistat la Ministerul Turismului de atunci să sprijine ridicarea construcției.
Ironia sorții, în anii '70, Alexandru Misiuga nici nu știa cine este Dracula, deși cartea fusese tradusă în limba română încă din perioada interbelică. În calitatea sa de șef al Oficiului Județean de Turism, Alexandru Misiuga este căutat de un grup de jurnaliști din Statele Unite, care cer să îi ducă la castelul lui Dracula din romanul lui Bram Stoker, pentru a-l filma.
Neștiind despre ce este vorba însă nevrând nici să facă o impresie proastă americanilor, Alexandru Misiuga îi trimite pe jurnaliști în Pasul Tihuța, pe muntele Răcițan, care găzduia urmele unui amplasament de tun.
Această vizită i-a stârnit curiozitatea baronului, care s-a apucat să caute în disperare romanul. L-a găsit tocmai în București și l-a „cumpărat” cu două sticle de țuică.
Văzând că Borgo Pass (Pasul Tihuța de acum) apare în roman, Alexandru Misiuga se hotărăște să construiască acest castel prezentat în roman, chiar în locul unde este plasat în povestea lui Bram Stoker. Realizează o machetă și merge cu ea la Ministerul Turismului pentru a cere sprijin.
Intrarea se făcea printr-un cimitir…
Alexandru Misiuga a gândit un hotel-castel medieval, cu aspect de ruină, intrarea urmând să se facă printr-un sinistru cimitir. Din păcate comuniștii nu au fost de acord cu această variantă, cerându-i baronului să „normalizeze” ideea și să renunțe la cimitir. Nici numele nu a fost „Dracula”, hotelul numindu-se „Tihuța” până la Revoluție.
Promotorul turismului draculist a ascultat de indicațiile comuniștilor, mai ales că lucrările au fost supravegheate de Securitate. Acesta a amenajat însă o cameră secretă la subsol, unde a pus cavoul lui Dracula. Încă din perioada comunistă se băga spaima în turiștii străini cu ajutorul camerei secrete de la subsol.
Tocmai în urma unei sperieturi soră cu moartea a unei turiste din Elveția au aflat comuniștii de camera secretă. Turista a leșinat la vederea contelui care a ieșit din cavou, iar comuniștii i-au cerut lui Misiuga să închidă „dormitorul” lui Dracula. Aceasta a fost, însă, reamenajată imediat după Revoluție.
Amenajarea acestui hotel a fost primită cu entuziasm de draculiștii din întreaga lume. În anul 1979, 29 de turiști englezi au cărat cărămizile necesare construcției. Aceștia erau membri ai Societății „Dracula” din Londra. La lucrări a luat parte și președintele Societății „Dracula” din Londra, Bruce Wightman.
Acesta a pus într-o sticlă de whisky scoțian un mesaj cu semnăturile tuturor englezilor care au muncit la castel. Sticla a fost încorporată în zidurile castelului.