Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  50 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Portretul unei doamne: Viorica Cira - prima femeie de la „catedra” rotarienilor bistriţeni!

23/03/2013 09:28:17 Iulia STUPINEAN  
Nu crede în noroc. Are însă convingerea că prin muncă şi stăruinţă ajungi să faci ceva cu pasiune, să crezi în ceva cu ardoare! Viorica Cira, profesor de geografie cu state vechi în meserie, este prima femeia preşedinte a organizaţiei care îşi pune resursele şi talentele în sprijinul comunităţii: Rotary Club Bistriţa Nosa.

4 iulie 2012. Este data la care, într-un cadru festiv, a avut loc ceremonia de ”predare-primire” a mandatului de preşedinte al rotarienilor bistriţeni. Ştafeta a fost predată de un bărbat, unei reprezentante a sexului frumos. O premieră pentru Bistriţa! Viorica Cira, cea care a preluat conducerea anului rotarian 2012 -2013, a devenit astfel prima femeie desemnată în funcţia de preşedinte al Clubului Rotary Bistriţa Nosa, al 90-lea la număr din Districtul 2241 – România şi Republica Moldova. S-a simţit onorată atunci, dar şi responsabilă pentru ceea ce va lăsa în urmă, după încheierea anului său rotarian, de care e conştientă că “e doar o dată în viaţă”.

De la bun început şi-a propus să realizeze proiecte frumoase, în care să se regăsescă şi acţiuni din domeniul său de activitate. Pentru că Viorica Circa este profesor de meserie şi a ştiut dintotdeauna că aceasta e menirea sa. S-a născut şi a crescut la Poienile Zăgrii, unde a învăţat lecţia trezitului de dimineaţă şi a muncii până la apusul soarelui. Şcoala Generală a făcut-o în satul natal, iar la Năsăud a urmat Liceul “George Coşbuc”. Avea deja clar stabilit “ce vrea să se facă când va creşte mare”, astfel că s-a înscris la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Facultatea de Geografie şi o limbă străină – franceza. Şi-a încheiat studiile cu brio în 1982, însă nu s-a oprit aici. A continuat pe acelaşi drum şi a făcut un Master MBA, în cadrul Facultăţii de Ştiinţe Economice din Cluj. A continuat cu specilizările, obţinând Gradul I în 1995. A ajuns la catedră, dornică de a le insufla elevilor săi dragostea şi pasiunea faţă de geografie.

Începând din 2004, a fost, pe rând, cadru didactic la Şcoala Generală din Unirea, apoi la Liceul cu Program Sportiv din Bistriţa, iar timp de 3 ani, până în 2007, a fost director la Liceul de Muzică din Bistriţa. Acest post avea să îi şi deschidă drumul spre Rotary, în condiţiile în care banii destinaţi învăţământului erau prea puţini pentru a acoperi necesităţile şcolii. Aşa că, şi-a pus mintea la contribuţie pentru a face rost de fonduri extra-sistem şi a reuşit. A propus Clubului Rotary Bistriţa un proiect prin care să fie rezolvate o parte din nevoile materiale ale unor şcoli din oraşul nostru.

În acest fel, în perioada 2006 – 2007, o investiţie de circa 30.000 de dolari a făcut posibilă dotarea Liceului de Muzică cu 4 pianine, precum şi realizare unei biblioteci de specialitate la Liceul de Arte “Corneliu Baba”. Rezultatele acelui proiect au fost pentru ea dovada vie că rotarienii pot schimba lumea. În bine! Aşa că, nu a stat prea mult pe gânduri, iar în anul 2008, când a apărut iniţiativa creării unei noi organizaţii Rotary care să includă şi femei, pentru că până la acel moment, în Bistriţa, membrii clubului erau exclusiv bărbaţi, a spus un mare DA. A devenit membru fondator al Clubului Rotary Bistriţa Nosa, organizaţie care astăzi numără 34 de membrii, dintre care 9 sunt femei.

“Noi suntem o mare familie de prieteni, peste 1,2 milioane în toată lumea, care activăm în singura organizaţie nonguvernamentală reprezentată la ONU şi fondată încă din 1905 de către avocatul Paul Harris. Suntem un club în care, iniţial, erau numai bărbaţi, iar de vreo 25 de ani s-a dat undă verde şi femeilor, care au demonstrat că pot la fel de bine să facă proiecte, să se implice, să se dedice comunităţii, să ajute”, spune Viorica Cira.

Din 2008 şi până în prezent, Viorica Cira este profesor de geografie la Colegiul Naţional “Andrei Mureşanu” din Bistriţa, unde şi-a asumat şi responsabilitatea de şefă de catedră şi diriginte la una din clase. Tot aici predă, la elevii de a XI–a, geografia în limba franceză. Asta după ce a urmat stagii de pregătire la Universitatea Franche-Compte din Besancon, doi ani la rând, câte 3 săptămâni. Este mulţumită de elevii ei, care spune ea, i-au adus mândrie şi prin rezultatele obţinute la Bacalaureat.

Viorica Cira a reuşit ca membru, iar acum preşedinte al Clubului Rotary Bistriţa Nosa, să realizeze proiecte care să ajute învăţământul, vitregit de la capitolul investiţii. Alături de colegii ei, a pornit colaborări importante cu Cluburi din Ungaria şi SUA, iar acum are în derulare proiecte în parteneriat cu colegii din Germania, Franţa şi Anglia. Până acum, în anul ei rotarian, Viorica Circa se declară mulţumită de ceea ce a reuşit să facă. Cu ajutorul Clubului, a fost sprijinită, în iulie 2012, Şcoala de Vară pentru Flaut, la care 25 de elevi şi studenţi din ţara noastră şi din Franţa au studiat cu profesori din Elveţia şi România. În luna august a anului trecut, în colaborare cu Peace Corps şi Tăşuleasa Social, a fost organizată o tabără pentru 15 elevi cu capacităţi intelectuale diferite, care au făcut cunoştinţă cu voluntariatul, s-au dezvoltat personal, au cunoscut şi au învăţat să protejeze natura. Un alt proiect, demarat în octombrie 2012, a avut în centrul atenţiei, 60 de elevi de la Colegiile “Andrei Mureşanu” şi „Liviu Rebreanu” din Bistriţa, care au avut ocazia să intre în lumea medicinei prin intermediul unor specialişti din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Cluj.

Tot în spirit vocaţional, elevii de la “Andrei Mureşanu” au fost puşi faţă-n faţă cu specialişti din diverse domenii: un avocat, inginer, arhitect, notar, informatician, care le-a deschis ochii despre ce înseamnă aceste meserii. Acţiunile demarate sunt mult mai multe, printre ele numărându-se şi implicarea în balul anual de caritate al Fundaţiei Inocenţi sau susţinerea Centrului pentru Autism „Micul Prinţ”, condus de Ana Dragu.

În plan familial, Viorica Circa este o femeie împlinită. A adunat 28 de ani de căsnicie, alături de un soţ care o susţine în toate acţiunile ei, care o răpesc uneori de casă şi de fiica ei, ajunsă la vârsta majoratului. Iubeşte călătoriile, se delectează cu cititul, ascultă muzică clasică din care îşi culege inspiraţia şi se relaxează ori de câte ori are ocazia, îngrijind florile, pe care le adoră.

Viorica Cira este un adevărat rotarian. Pentru că, asta presupune apartenenţa la acest club: să îţi aloci timp, resurse materiale, să pui pasiune pentru a găsi soluţii. Într-un cuvânt: să ajuţi. Crezul Vioricăi Cira este deviza Rotary: “Să servim mai presus de noi înşine!”

 

Rubrica PORTRETUL UNEI DOAMNE este susţinută de Agenţia de Imagine Bistriţa

11276 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro