A leșinat când asista la o naștere în timpul practicii din studenție, urăște sângele mai mult decât oricine în lumea asta, este feministă declarată și plânge când aude imnul național. Aceasta este o descriere în câteva cuvinte a singurei femei chirurg din Spitalul Județean Bistrița-Năsăud, dr. Elena Oprea-Cosma.
Arădeancă la origini, medicul chirurg Elena Oprea-Cosma a devenit bistrițeancă acum 31 de ani. Și nu regretă nici o clipă acest lucru, pentru că, după cum spune ea, aici și-a construit viața, cărămidă cu cărămidă, cu bucurii și tristeți, cu zâmbete și lacrimi, cu soare și furtună...
A ales chirurgia, considerată “spuma medicinii”, pe când erau doar câteva femei cu această specializare în Ardeal, la șase ani după ce a terminat facultatea de profil în Cluj-Napoca. Era deja căsătorită cu un bistrițean și o avea pe fiica ei, Iulia. Doctorul Elena Oprea-Cosma își amintește că a dat o bătălie aprigă pentru a deveni chirurg, cu absolvenții a șase promoții de medicină, pentru că timp de câțiva ani buni a fost blocat sistemul specializărilor. Și-a dat examenul de intrare în specialitate exact când fiica ei își începea școala și nu va uita toată viața că Iulia, minunea ei, a fost cea care i-a umplut cu cerneală stiloul folosit atunci. Chirurg a devenit deoarece, pur și simplu avea de ales între această specializare, ginecologie și terapie intensivă, pentru a ajunge la Bistrița.
Ginecologia a refuzat-o pentru că, în timpul studenției, când făcea practică pe secția respectivă a asistat la o naștere care s-a lăsat cu leșin. Din partea ei, nu a pacientei! Pentru că, doctorul Elena Oprea-Cosma nu suportă sângele, durerea și plânsul pacienților, iar atunci a avut parte de toate acestea și nu a rezistat. La terapie intensivă a simțit că nu îi este locul, așa că a ales chirurgia, ramură a medicinii care, după cum spune Elena Oprea-Cosma îți permite să vezi rezultate direct și poți urmări pacientul în toate fazele sale, de la intervenție până la recuperare.
”Cred că sunt puține femei care practică această ramură a medicinii pentru că există o idee preconcepută cum că a fi chirurg trebuie să fii crud, insensibil, să îți placă sângele. Nimic mai fals, pentru că, acum, după atâția ani de când practic această meserie, pot spune, cu mâna pe inimă, că nimic în lumea asta nu este mai urât de un chirurg atunci când operează decât sângele. Este inamicul public numărul unu și de aceea orice chirurg va face tot ce îi stă în putere să stopeze curgerea sângelui în timpul unei intervenții.” spune Elena Oprea-Cosma.
Pentru că a ales o ramură a medicinii considerată exclusiv masculină, doctorul Elena Oprea-Cosma spune că a trebuit să-și câștige locul printre colegii săi prin profesionalism, determinare și chiar prin a-și lua singură ceea ce a considerat că trebuie să aibă. Când a ajuns la Bistrița, în Spitalul Județean, a intrat direct în serviciul de gardă și a avut de făcut față unei prime intervenții: operație de ulcer perforat.
Acesta a fost începutul și a demonstrat că este un chirurg la fel de bun ca oricare dintre colegii săi bărbați. Dacă a văzut că nimeni nu-i oferă nimic pe tavă și-a luat singură! Într-o bună zi, când a constatat că nu i se pune la dispoziție un salon pentru pacienții ei, și-a făcut singură unul, rearanjând bolnavii tratați de colegii ei. Nimeni nu i-a comentat decizia și așa s-a impus: este chirurg pur și simplu, nu femeie-chirurg. Un doctor care s-a făcut respectat și care nu lasă armele jos când pleacă din spital, pentru că, ajunsă acasă, nu ezită să răspundă telefoanelor pacienților săi sau familiilor acestora pentru a afla starea lor și a da indicații despre anumite tratamente. Chiar și trebăluind la bucătărie, unde se deconectează, Elena Oprea-Cosma „disecă” cazurile pe care le are în tratament, se gândește cum poate ușura suferința pacienților săi.
Momentele în care Elena Oprea-Cosma dezbracă haina chirurgului sunt cele dedicate familiei sale. Cu fiica sa Iulia, căsătorită și stabilită la mii de kilometri distanță de ea, are conversații telefonice sau prin intermediul internetului, lungi și dese, ori de câte ori vrea să o simtă aproape și să se sfătuiască, așa cum au făcut de fiecare dată de când se au una pe alta.
Îl are lângă ea, la bine și la greu, pe Dorel Cosma, actualul ei soț, care, după cum mărturisește chiar Elena Oprea-Cosma, este ”tot ce își poate dori o femeie de la un bărbat: cald, sentimental, atent, un om de care nu te poți plictisi niciodată pentru că e vesel și mereu pus în priză, o adevărată enciclopedie ambulantă. Ce să mai zic, e OMUL care a readus soarele pe strada mea”.
Căsătoria cu Dorel Cosma i-a mai adus în viață doi copii, Doris și Dorian, pe care, chiar dacă nu sunt sânge din sângele ei, îi tratează ca și pe fiica ei Iulia. Doar că acum toți au crescut, au familiile lor și sunt fizic departe de Bistrița, dar sufletește Elena Oprea-Cosma îi simte lângă ea.
„Familia este cea mai mare realizare a vieții mele. Am avut momente de cumpănă, am avut clipe în care credeam că viața e nedreaptă cu mine, am crezut că cerul cade pe mine când a trebuit să-i spun fetei mele, proaspăt intrată la liceu, că tatăl ei va pleca în lumea îngerilor, dar Dumnezeu mi-a arătat, prin Iulia, Dorel, Doris și Dorian, că am porția mea de fericire de care trebuie să mă bucur.” spune Elena Oprea-Cosma, doctorul care dovedește că, deși chirurg este de gen masculin, chirurgia este totuși la feminin.
Rubrica PORTRETUL UNEI DOAMNE este susținută de Agenția de Imagine Bistrița