Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  41 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Portretul unei doamne: dr. Otilia Elena Tanase, femeia buna de leac!

23/03/2012 16:08:46 Iulia STUPINEAN  
Este medic de familie si pilon de baza al Asociatiei Profesionale a Medicilor de Familie din Bistrita, constituita in urma cu 12 ani. Se implica activ in apararea drepturilor celor care inca mai practica medicina generala in Romania si spera ca echilibrul se va instala odata si in sistemul sanitar din tara noastra.

Dr. Otilia Elena Tanase este femeia care se conduce in lupta cu viata dupa principiul: “Ai invins, continua. N-ai invins, continua!”

Asa cum se intampla in cazul majoritatii medicilor de familie din Romania, supusi unui sistem sanitar care ii buimaceste atat pe ei, cat si pe pacienti, pe dr. Otilia Tanase am reusit sa o prind doar la o discutie contra cronometru, in putinul ei timp liber in care ar fi trebuit sa mearga la masa. A venit cu o jumatate de ora inainte de a se dedica trup si suflet lor, pacientilor. Cand am ajuns la cabinet, trona linistea si pacea si la doar un sfert de ora de la debutul discutiei noastre, sunau telefoanele si se auzea galagie in hol. Era deja plin de pacienti care asteptau sa intre la doctorita lor, asa cum se intampla zi de zi.

Am reusit, totusi, sa facem o scurta incursiune in timp. Insa din start, doamna doctor a tinut sa imi precizeze ca se simte onorata ca a fost inclusa in campania noastra dedicata femeilor care, prin forte proprii, au demonstrat ca pot sa faca ceva constructiv in viata lor. “Cred sunt reprezentativa pentru cel putin 80% dintre femeile medici de familie din judetul Bistrita - Nasaud. Nu consider ca am o existenta mai spectaculoasa decat a altora. Meseria aceasta te obliga la foarte multe rigori, la seriozitate, la ordine si disciplina cu tine insuti si cu cei cu care lucrezi. Iti impune sa pui suflet in relatia cu pacientul, sa te autoformezi si sa te pregatesti continuu ca sa nu ajungi sa fii depasit in meserie, pentru ca din pacate, se intampla si asta”, explica doctorita Tanase.

Absolventa a Colegiului National Liviu Rebreanu din Bistrita, Otilia Tanase a stiut din start care este menirea ei. Desi la prima incercare de a intra la Medicina, in 1978, a esuat, intrucat concurenta era acerba la acea vreme, un an mai tarziu devine studenta a Facultatii de Medicina din Cluj – Napoca, sectia Pediatrie.

In luna decembrie a anului 1985 debuteaza, cu repartitie, ca medic stagiar la Spitalul Judetean din Bistrita, unde invata timp de trei ani tainele meseriei. “Pot sa spun ca acea perioada mi-a prins extrem de bine. Pentru ca eram cate 6 luni pe o sectie principala unde invatam tot: de la ce inseamna si cum se completeaza foaia de internare, ce analize se pot face, unde mai poti duce pacientul, ce este patologia pediatrica, medicina interna, infectioasele, ginecologia. Asta am facut atunci, de toate. Am lucrat si pe partea de dispensar, doar ca eram medic rezident pe langa alte doamne doctor. Si acum le port un deosebit respect doamnelor Aurelia Gherman si Bianca Campeanu, ambele medici de medicina generala pentru copii, care acum sunt pensionate. De la ele am invatat foarte multe”.

Dupa terminarea stagiului de pregatire, Otilia Tanase este repartizata la Dispensarul Medical Lechinta, iar de acolo, prin concurs, in 1991 a revenit la Bistrita unde, dupa trei ani, a inceput nebunia listelor de pacienti, cu bune si rele, cu preferinte, cu alegeri, cu …de toate! “Atunci s-a trecut asa, de pe azi pe maine, la liste de pacienti. Sigur ca medicii de adulti au preferat sa isi inscrie tot adulti, iar cei de copii, la fel sa aiba in evidentele lor, copii. Asa au aparut preferinte, fosti colegi, cunoscuti, vecini, rude care au ales sa se inscrie pe lista mea, lucru care s-a intamplat de altfel cu fiecare medic de familie din judet. Si asa practic s-a format o lista mixta”.

De la deschiderea cabinetului impreuna cu o alta colega de breasla, Otilia Tanase a adunat pe liste peste 2680 de pacienti, din care aproximativ 1300 sunt copii cu varsta de pana in 18 ani, iar 300 sunt persoane trecute de 60 de ani.

Odata cu instalarea medicinei de familie, in acelasi an 1999 se infiinteaza si Asociatia Profesionala a Medicilor de Familie din Bistrita, iar dr. Otilia Tanase este propusa si aleasa presedinte al Asociatiei, functie pe care o detine doua mandate consecutiv, in intervalul 2000 – 2008. Dupa aceasta perioada si pana in prezent este secretar al Asociatiei. Treptat, organizatia avea sa adune peste 92% dintre medicii de familie din judet.

“Asociatia s-a infiintat ca o cerinta la noul statut al medicului de familie, aparut atunci in Romania, si a vrut sa coaguleze toti medicii de familie dintr-un teritoriu. Suntem organizati, avem sedinte lunare stabilite, avem intalniri cu autoritatile sanitare din judet in functie de problemele care sunt, pentru ca totul e intr-o dinamica continua. Sunt mandra ca am putut contribui, alaturi de colegii mei, la coagularea unei Asociatii care a devenit foarte puternica”. De asemenea, in perioada 1994 – 2011 Otilia Tanase este si secretar al Colegiului Medicilor din Bistrita, corp care cuprinde toti medicii din judet, indiferent de specialitate.

In cei aproape 27 de ani de cand lucreaza in sistem, dr. Otilia Tanase a avut si perioade in care a simtit ca pierde teren in relatia cu pacientul. “Sunt multe momente in care te duci acasa obosit si cand stii ca a doua zi ai de facut n raportari si hartogarii inutile care ti se impun, parca ti-i lehamite. Din pacate, constat o depersonalizare a relatiei medicului cu pacientul, indusa de schimbarile haotice care vin in defavoarea noastra. Am ajuns sa ma uit mai mult in laptop decat sa imi privesc pacientul. Nu cred ca avem un fir rosu pe care sa il urmeze fiecare nou ministru care vine in sanatate. Nu exista continuitate pe acest sistem si nu numai aici. Din pacate pleaca foarte multi tineri in strainatate, iar noi avem o deficienta de personal ca nu se mai completeaza. Este un lucru care ar trebui sa dea mult de gandit”.

In urma cu doi ani, aproape toti medicii de familie din judet au depus in bloc la Directia de Sanatate Publica Bistrita–Nasaud cereri pentru obtinerea certificatului de atestare europeana care sa le permita sa isi practice meseria in strainatate. “Actiunea noastra a fost de fapt un semnal de alarma. Insa nici pana in ziua de azi nu ne-au dat raspuns. Dintre cei care au depus cereri atunci au plecat deja o parte, dar numai dupa ce au fost personal la Ministerul Sanatatii si au urgentat demersurile”.

Dr. Otilia Tanase isi aminteste ca in anii ’90 a dat un examen de rezidentiat in Rouen – Franta pentru a practica medicina acolo, insa fara un rezultat pozitiv atunci. “Nu aveam informatii despre legislatia medicala franceza si au fost multe intrebari legate de asta. Nu era nici internet, nici atatea alte mijloace, dar am incercat. Acum insa sunt convinsa ca mi-as gasi de lucru in strainatate si m-as descurca foarte bine in Franta, unde as putea castiga de zece ori mai mult pe mai putin efort si stres. Insa si eu si sotul meu avem mamele ajunse la varsta a treia, pe care nu le putem parasi. Iar acesta este un motiv care deocamdata ma face sa nu plec”.

Pe langa grija zilnica acordata pacientilor ei, dr. Otilia Tanase aplica leacul potrivit si in familie, de care se declara mandra si multumita. Este casatorita din 1986, sotul ei fiind sculptor si lector universitar in Cluj – Napoca la Universitatea de Arte si Design. Impreuna au doi copii, o fata de 24 de ani si un baiat de 17.

Desi nu are prea mult timp liber, atunci cand prinde ocazia, Otilia Tanase se relaxeaza cu ceea ce o face sa se simta bine: asculta muzica, sofeaza, coase la masina sau se avanta in drumetii montane.

Experienta adunata in timp, in special in cazul nou-nascutilor, a determinat-o pe doamna doctor sa constate ca din pacate, multi parinti tind sa faca exces de zel din prea multa dragoste fata de copilul lor. Ca raspuns la aceasta situatie, dar si la altele similare care apar in viata, dr. Otilia Tanase transmite propria–i convingere: “Mai binele e dusmanul binelui!”

10091 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro