Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  21 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Portretul unei doamne: Dora Baba – femeia care deschide poarta spre arte!

27/03/2013 09:41:17 Felicia SZUCS  
Îi place la nebunie să se ”joace” cu mintea copiilor, să le exploateze creativitatea, să îi împingă spre cunoaștere. Asta e menirea ei în viață, de la care s-a abătut doar pentru scurt timp. Dar la care s-a întors și bine a făcut!

A fost învățătoare timp de 6 ani și profesor de liceu pentru 2 ani, timp în care a jucat și rolul de consilier psihologic pentru elevi și sfătuitor pentru părinții acestora. Nu s-a îndepărtat prea mult de meseria ei de bază, pentru că și acum lucrează cu copiii, doar că dintr-o altă perspectivă. Dora Baba și-a propus să deschidă poarta spre arte tuturor copiilor, fie ei de la oraș, fie din mediul rural. A lipsit din ”peisajul” muncii cu cei mici pentru puțin timp, când a vrut să răstoarne lumea celor mari, din postura de asistent într-un minister, dar a constatat repede că nu poate sta departe de lumea copiilor. Scenica a fost motivul pe care și l-a găsit pentru a se întoarce la ... viitor. Un motiv oferit pe tavă de fratele ei, care i-a simțit nevoia de a evada din lumea adulților.

”Eram la București și mă luptam cu morile de vânt într-un minister. Nu era dimineață lăsată de Dumnezeu în care să nu plâng când îmi duceam fetița la grădiniță și vedeam inocența din ochii copiilor. Îmi era dor de lumea lor curată, să le deschid și eu cum pot aripile să zboare. Scenica a fost șansa mea de lăsa în urmă Capitala și a mă întoarce la Bistrița. Și nu regret nici o secundă decizia de atunci. Îmi place să construiesc lumea cu ajutorul copiilor” spune Dora Baba despre începutul ei în afacerea dedicată celor mici. O afacere pe care nu o vede însă din prisma unor calcule contabile, de tip venituri – cheltuieli și profit. Pentru Dora Baba, clubul pe care îl coordonează este investiția în viitor. Unul construit cu ajutorul copiilor cărora le deschide lumea spre frumos, spre valorile reale și îi ajută să își descopere eul artistic și creativ.

Plecată în viață din Poiana Ilvei, unde nu s-a bucurat de învățăturile unui profesor calificat de desen, Dora Baba spune că poate menirea ei era o carieră în Artele Plastice dacă ar fi avut parte de o pregătire de debut în școala gimnazială din satul ei, în acest domeniu. Așa că și-a îndreptat energiile și spre copiii din mediul rural. Dora Baba a vrut să le ofere șansa căreia ei i-a lipsit, de a se bucura de activități în cluburi dedicate lor, așa cum sunt la oraș. Așa se face că Scenica, clubul coordonat de Dora Baba, și-a făcut bagajele și a pornit la drum. Și a oprit în Maieru, Rodna și Ilva Mică, acolo unde a găsit o maximă deschidere din partea autorităților locale și a părinților dornici să ofere copiilor lor oportunitatea de a se bucura de frumusețea vârstei lor.

”Oamenii de la țară sunt absolut minunați și se implică trup și suflet în bunul mers al activităților dedicate copiilor lor. La spectacolele organizate cu micuții de la Scenica în această iarnă la țară, nu mică mi-a fost mirarea când i-am văzut pe părinții acestora venind de acasă cu sacoșa de lemne pentru a face foc în sălile unde aveau loc activitățile. Așa ceva se mai întâmplă, mă refer ca și mod de implicare, doar la țară, unde oamenii știu că pentru a primi ceva trebuie să și dea. Iar ei sunt dispuși să ofere tot ce e nevoie pentru copiii lor. Ne așteaptă ca pe popa cu crucea. Sunt de un bun simț fantastic și atunci e clar că lucrăm cu niște copii făcuți dintr-un aluat bun, cum se zice.” afirmă Dora Baba, hotărâtă să continue ”aventura” Scenica și în satele din Bistrița-Năsăud, nu numai în municipiul capitală de județ.

Dora Baba este convinsă că soarta ei profesională este legată de munca cu copiii. Nu degeaba a făcut liceul cu profil pedagogic, nu în zadar a studiat sociologia în facultate, nu fără motiv a urmat cursuri de specializare pe managementul proiectelor. Pentru Dora Baba, nimic din ceea ce a făcut pentru desăvârșirea ei profesională nu este întâmplător. Toate cunoștințele acumulate în anii lungi de școală, tot ce a învățat pe parcursul carierei sale îi sunt de folos Dorei acum, la Scenica. Muncește cu copiii, interacționează cu părinții lor și nu ezită nici o secundă să deschidă poarta. Poarta spre cunoaștere, poarta spre arte!

 

Rubrica PORTRETUL UNEI DOAMNE este susținută de Agenția de Imagine Bistrița

7163 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro