"Orice se poate atata timp cat exista vointa!". Este convingerea Doinei Sigmirean, pe care o cunoastem astazi din postura de director executiv al Agentiei de Plati si Inspectie Sociala din judet. O femeie simpla la prima vedere, care nu se simte injosita ca a muncit la un moment dat intr-o spalatorie din Germania pentru binele familiei.
Doina Sigmirean este un caracter puternic care a reusit treptat, prin exemplul personal, sa intregeasca randurile femeilor de succes din Bistrita – Nasaud.
A intrat in politica in anul 2003, fiind in prezent membra a partidului de guvernamant. Perioada aceea i-a ramas intiparita in memorie, intrucat mama fiind, a fost motivata de imprejurari sa faca acest pas: „Intrarea mea in politica coincide cu anul in care baiatul meu trebuia sa reprezinte Romania la Campionatul Mondial de Dans Modern, competitie ce urma sa aiba loc la Moscova. Am ajuns sa caut sprijin pana in Parlamentul Romaniei, pentru ca un profesor cu salariul lui, cum eram eu atunci, nu facea fata sa isi trimita copilul la Moscova sa isi reprezinte tara. Pe vremea aceea, Federatia de Dans Roman nu era afiliata, nu existau fonduri pentru asa ceva. Baiatul meu avea atunci doar 14 ani si mi s-a rupt inima cand m-am vazut nevoita sa ii spun unui copil care muncea foarte mult, ca nu va putea merge la Campionat pentru ca ... nu sunt bani. Tocmai asta m-a si determinat sa intru in politica”, marturiseste Doina Sigmirean.
Directorul unei institutii importante din judet are insa un parcurs din care a avut multe de invatat. Incepand din 1989, timp de 14 ani, Doina Sigmirean a fost profesor de chimie in Bistrita, iar mai apoi, pe parcursul a 6 ani, director al Scolii Generale din Dorolea. Aici a reusit, prin intermediul unui proiect, sa se implice activ in realizarea unei cladiri de scoala noua si introducerea retelei de internet. Experienta cu invatamantul i-a lasat insa un gust amar: „Eu sunt omul de actiune. Vreau sa ramana ceva in urma mea. Insa pe masura ce trecea timpul, vedeam cum invatamantul se degradeaza tot mai mult, ca sa nu mai vorbim de salarizare. Parca faceam acelasi lucru fara niciun rezultat. Cu toate ca am intrat cu multe sperante in invatamant, am ajuns la momentul in care mi-am promis ca nu voi mai activa niciodata in acest domeniu. Am ajuns sa vad, director fiind, ca vin invatatori care nu stiu sa desparta in silabe. Dezamagirea a fost asa de mare, incat, chiar daca sunt omul caruia nu ii place sa renunte, mi-am dat seama ca nu voi putea face nimic”. Desi a iesit din sistem, Doina Sigmirean militeaza in continuare pentru resuscitarea invatamantului, care, in opinia ei, s-a distrus in proportie de 80%, doar in ultimii ani.
In anul 2010, postul de director al Agentiei Judetene de Prestatii Sociale Bistrita-Nasaud devine vacant, moment in care Doina Sigmirean decide sa participe la concurs. „Postul a fost anuntat undeva in ianuarie dar s-a anulat acel examen. Trebuia sa fiu functionar public, ceea ce s-a si intamplat in urma unui examen pe care l-am sustinut la Brasov, fiind detasata apoi la Bistrita. Nu ascund faptul ca am luptat foarte mult pentru ca Inspectia Sociala sa fie inclusa in cadrul institutiei noastre. Pentru ca, de cand am ajuns aici nu imi venea sa cred ca platim atatia bani si nu avem un corp de control”.
Dupa 20 de ani de invatamant, cu mai multe dezamagiri decat bucurii, Doina Sigmirean se considera acum implinita profesional. „Chiar daca uneori e obositor, daca iti place ceea ce faci, nu mai conteaza. Am fost obisnuita cu greutati si nu m-am speriat. Lucrul acesta m-a intarit, si de obicei imi plac provocarile. Cu cat sunt mai grele si reusesc sa le depasesc, cu atat satifactia este mai mare. Un director trebuie sa fie in primul rand un bun manager. El trebuie sa stie ce se intampla in acea institutie. Ca sa pot intelege ce se petrece aici, am cules si dosare SAFIR, am cautat sa aduc imbunatatiri in activitatea Agentiei si sa semnalez lipsurile constatate, asta impreuna cu echipa mea. Ca si director de institutie m-am implicat si politic, pentru ca nu ai cum altfel. Asta ar insemna ca nu transmiti nimic din teritoriu”, mai spune Sigmirean, care recunoaste ca si-ar dori pe viitor sa lucreze ca specialist in Ministerul Muncii, dar numai dupa ce va stapani in profunzime domeniul.
In plan familial, Doina Sigmirean se mandreste cu cei doi copii, o fata de 17 ani si un baiat de 23, ambii dansatori cu performante. Pentru a-i ajuta in realizarile lor, mama a pus bazele unui Club – Top Dance Life pe care l-a infiintat in 2007. In timpul liber, aceasta isi ajuta copii in coordonarea activitatii Clubului. „Am avut multe probleme si pe acest plan. Pentru a fi alaturi de baiatul meu, am facut naveta zilnic timp de 3 ani de la Bistrita la Reghin, unde venise un antrenor din Moldova. Apoi, el a fost plecat o perioada in Polonia iar acum in sfarsit am reusit sa il aduc acasa fiind antrenor la Clubul nostru. Ca sa nu mai zic de greutatile pe care le-am avut cu gasirea unei sali adecvate pentru dans. Lucrurile s-au mai asezat, iar acum pe 4 martie suntem mandri sa participam cu 5 perechi de la noi la Campionatul National al Romaniei de la Sibiu”.
Daca baiatul si fata ii sunt mereu alaturi si o sustin, sotul a fost mai putin luptator, dupa cum o recunoaste chiar Doina, care nu se sfieste sa aminteasca de divortul prin care a trecut in perioada 2009 -2010: „Am muncit foarte mult pentru copii. Cat eram in invatamant, pe parcursul verii lucram in Germania la o spalatorie. Asta a fost imediat dupa Revolutie, si castigam foarte bine. Cat priveste responsabilitatea in doi, cred ca am fost si femeie si barbat in casa. Probabil ca gandul de a divorta a fost cu mult timp inainte , dar imi era rusine. De multe ori, si acum de cand sunt la Agentie imi era frica sa ies in fata pentru ca sunt divortata, dar am vazut treptat ca nimeni nu are nimic cu asta. Pur si simplu… asa a fost sa fie”.
Tinand cont de toate implicarile sale, Doina Sigmirean intra cu succes in randul femeilor puternice de la noi din judet, fiind animata de propriile sale crezuri: „ Atata timp cat ai vointa si nu te sperie absolut nimic, nu ai cum sa nu devii o femeie de succes! Cred ca o astfel de femeie trebuie sa fie puternica, sa nu se sprijine pe cineva, sa nu dea inapoi niciodata si sa faca orice pentru a-si atinge telurile!”.