Este presedintele organizatiei neguvernamentale AFI ProFamilia Bistrita, iar de ani buni se lupta pentru apararea femeilor care sunt victimele violentei sotilor. A pus piatra de temelie a numeroase ONG-uri cu implicare sociala profunda si are in spate o experienta peste 40 de ani in interprinderi si institutii din oras.
Doina Ioana Monda se inscrie in promotia centenarului Liceului “George Cosbuc” din Nasaud, din 1964. Primul ei loc de munca avea sa fie in invatamant ca si suplinitor la Feldru si Cepari, pentru o perioada de 2 ani. Problemele de sanatate au imedicat-o insa sa isi faca imediat dupa liceu studiile superioare, dar nu se da batuta si face Facultatea de Drept pe care o finalizeaza in anii ’80.
“Cand eu m-am hotarat sa urmez Dreptul, desi initial vroiam sa fac Conservatorul, am fost foarte motivata. Mi-am zis atunci ca nu voi reusi sa fac dreptate tuturor, dar macar pentru cei care ajung pe mana mea, sa fac tot ce tine de mine, astfel incat sa nu imi fie rusine sa ma uit in oglinda. Pentru mine, sa ajut pe cineva a fost si ramane cel mai important lucru, iar latura aceasta am mostenit-o de la parintii mei”, marturisteste Doina.
De pe meleaguri nasaudene, Doina Monda se stabileste la Bistrita, unde s-a facut remarcata peste tot pe unde a trecut prin munca, ambitie si perseverenta. A lucrat si la stat si la privat, a urmat diverse cursuri in domeniul comertului exterior, fiind recunoscuta in cadrul Ministerului Muncii, pentru activitatea sa deosebita.
In cadrul Directiei Muncii si AJOFM , Doina Monda a fost sefa Oficiului de Legislatie, implicandu-se pentru cei care veneau sa ceara sprijin in diverse situatii.
“Cea mai mare satisfactie am avut-o insa cand am lucrat la Iproeb, unde am reusit sa obtin sentinte pozitive pentru interprindere, in situatii declarate de altii, imposibile. E foarte importanta influenta familiei. Pe mine, parintii mei m-au invatat ca munca este un lucru bun, iar prin munca poti sa realizezi tot ceea ce iti doresti” mai spune Doina.
Incepand din ’96 si pana in prezent, Doina Monda este presedintele AFI ProFamilia, organizatie care intruneste 56 de membri. Insa implicarea in organizatiile nonguvernamentale este mult mai mare. In ’92, a infiintat Fundatia Biosanta, organizatia de suflet a Doinei, cu care a facut schimburi culturale cu diverse Ambasade, activitati pe educatie cu copii, diverse actiuni caritabile cu batranii si copii.
De asemenea, a contribuit la infiintarea Centrului pentru Dezvoltarea Interprinderilor Mici si Mijlocii Romita, a infiintat, pe baza unui proiect de violenta domenstica si trafic de persoane, Federatia FamNet, care functioneaza si acum, si este membru fondator al Clubului Lions Bitrita.
Insa cea mai mare parte a activitatilor in care Doina Monda s-a implicat trup si suflet, a fost pe AFI ProFamilia, organizatie care are ca obiectiv, lupta impotriva violentei in familie si a traficului de persoane.
“Din 96 si pana acum, avem peste 3.500 de femei consiliate din judet. Si acesta este numai varful aisbergului. Aceste femei, pleaca de la noi cu incredere, cu un zambet, dupa un plans puternic prin care se descarca. Acum sunt foarte fericita pentru ca a fost aprobata legea aceasta noua, care ne da foarte multe parghii cu care sa lucram, pentru ca cei care nu stiu sa se comporte normal cu sotiile lor, vor putea fi stransi cu usa!”
Desi AFI ProFamilia este o organizatie extrem de cunoscuta atat la nivel national cat si international, pe plan local a fost apreciata pentru prima data abia anul acesta, la evenimentul Femeia Europeana organizat de Doris Moldovan si ajuns la editia a V-a.
“Cine nu face ce fac eu, nu ma poate intelege! A fost prima recunoastere pe plan local si am fost foarte emotionata.Din punct de vedere international, organizatia noastra e foarte cunoscuta, dar pe plan local parca nu existam. Este pentru prima data cand am primit o diploma, o recunoastere pentru ceea ce fac impreuna cu colegele mele. Si ii multumesc pentru asta lui Doris Moldovan”, a marturisit Doina Monda.
O mare satisfactie a Doinei Monda in cadrul AFI ProFamilia este implementarea proiectului cu finatare europeana “Egalitate de sanse”, demarat anul trecut. Prin acest proiect, femeile selectate in grupul tinta au ocazia sa participe la cursuri de economie sociala, sa invete sa isi valorifice ceea ce au pe langa casa lor.
“Mi-am dorit sa fie un proiect pilot pe economie sociala in Romania. A trecut deja un an, mai avem doi, iar acum cautam o intreprindere sociala in care sa ne desfasuram activitatile. Reactia femeilor ma bucura enorm, pentru ca se implica si vad ca invata foarte multe. Avem 5 locatii in care facem cursuri, incercam sa valorificam fructe de padure, plante si vrem chiar sa facem facem un brand”.
Punerea in practica a proiectului intampina probleme atat finaciare, cat si de discriminare a unor femei incluse deja in program. Insa pentru ducerea la bun sfarsit a ceea ce a inceput, Doina Monda este dispusa sa bata si la usile inchise. Ea isi doreste foarte mult sa poata amenja si un spatiu pentru femeile consiliate si nu a renuntat niciodata la crezul ei, fapt pentru care si-a pus propria casa la dispozitie. “Cand nu mai aveam unde sa ne desfasuram activitatea puteam sa inchid, sa spun ca imi pare rau, si ca asta e. Dar nu am facut-o”.
Desi nu a cochetat niciodata cu politica, Doina Monda spune ca la un moment dat acest lucru a reprezentat pentru ea un mare dezavantaj.
“Fiind intr-un ONG, el trebuie sa fie apolitic. Am avut o trista experienta, in sensul ca am scris un proiect la Bruxelles pentru un fond de garantare de credite pentru femeile intreprinzatoare. Proiectul a fost foarte bine vazut, dar am fost intrebata ce coloratura politica are organizatia noastra, si am spus ca nici una. Si am pierdut proiectul, nu s-a dat avizul. Probabil ca la ora aceasta, femeile din Bistrita si nu numai, aveau alte posibilitati de a-si dezvolta o afacere. Deci nu am coloratura politica, dar am pareri personale”.
In plan familial, Doina Monda se declara o femeie implinita. Desi a divortat in anii ’96 de un sot care numai fericire nu i-a adus, acum ea se bucura de fiul ei de 35 de ani, nora si nepotica de 9 ani, copiii ei, cum ii numeste. Pe langa activitatea vasta, Doina Monda este si autoarea mai multor carti, printre care se numara si “Treistuta cu flori de leac”, o carte de suflet pe care a publicat-o impreuna cu invatatorul Hoza Ilie din Maieru, si care face referire la plantele din judetul nostru si modul in care ele pot folosite pentru un stil de viata sanatos.
Desi nu prea are timp liber, Doina Monda adora lectura, calatoriile si plantele de leac pe care le culege cu drag de pe camp. In acest an, Doina Monda an va aparea si in Enciclopedia Personalitatilor din Romania – Who’s who.
Dupa toata experienta vietii sale de pana acum, doamna care lupta cu toate fortele pentru a apara femeile ce devin victime ale celor care ar trebuie sa le ofere iubire, si-a cladit propria-i convingere: “Daca crezi si vrei, poti!”.