Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  29 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Portretul unei doamne: Doina Ioana Monda, femeia care schimba destine!

17/03/2012 14:27:59 Iulia STUPINEAN  
Este presedintele organizatiei neguvernamentale AFI ProFamilia Bistrita, iar de ani buni se lupta pentru apararea femeilor care sunt victimele violentei sotilor. A pus piatra de temelie a numeroase ONG-uri cu implicare sociala profunda si are in spate o experienta peste 40 de ani in interprinderi si institutii din oras.

Doina Ioana Monda se inscrie in promotia centenarului Liceului “George Cosbuc” din Nasaud, din 1964. Primul ei loc de munca avea sa fie in invatamant ca si suplinitor la Feldru si Cepari, pentru o perioada de 2 ani. Problemele de sanatate au imedicat-o insa sa isi faca imediat dupa liceu studiile superioare, dar nu se da batuta si face Facultatea de Drept pe care o finalizeaza in anii ’80.

“Cand eu m-am hotarat sa urmez Dreptul, desi initial vroiam sa fac Conservatorul, am fost foarte motivata. Mi-am zis atunci ca nu voi reusi sa fac dreptate tuturor, dar macar pentru cei care ajung pe mana mea, sa fac tot ce tine de mine, astfel incat sa nu imi fie rusine sa ma uit in oglinda. Pentru mine, sa ajut pe cineva a fost si ramane cel mai important lucru, iar latura aceasta am mostenit-o de la parintii mei”, marturisteste Doina.

De pe meleaguri nasaudene, Doina Monda se stabileste la Bistrita, unde s-a facut remarcata peste tot pe unde a trecut prin munca, ambitie si perseverenta. A lucrat si la stat si la privat, a urmat diverse cursuri in domeniul comertului exterior, fiind recunoscuta in cadrul Ministerului Muncii, pentru activitatea sa deosebita.

In cadrul Directiei Muncii si AJOFM , Doina Monda a fost sefa Oficiului de Legislatie, implicandu-se pentru cei care veneau sa ceara sprijin in diverse situatii.

“Cea mai mare satisfactie am avut-o insa cand am lucrat la Iproeb, unde am reusit sa obtin sentinte pozitive pentru interprindere, in situatii declarate de altii, imposibile. E foarte importanta influenta familiei. Pe mine, parintii mei m-au invatat ca munca este un lucru bun, iar prin munca poti sa realizezi tot ceea ce iti doresti” mai spune Doina.

Incepand din ’96 si pana in prezent, Doina Monda este presedintele AFI ProFamilia, organizatie care intruneste 56 de membri. Insa implicarea in organizatiile nonguvernamentale este mult mai mare. In ’92, a infiintat Fundatia Biosanta, organizatia de suflet a Doinei, cu care a facut schimburi culturale cu diverse Ambasade, activitati pe educatie cu copii, diverse actiuni caritabile cu batranii si copii.

De asemenea, a contribuit la infiintarea Centrului pentru Dezvoltarea Interprinderilor Mici si Mijlocii Romita, a infiintat, pe baza unui proiect de violenta domenstica si trafic de persoane, Federatia FamNet, care functioneaza si acum, si este membru fondator al Clubului Lions Bitrita.

Insa cea mai mare parte a activitatilor in care Doina Monda s-a implicat trup si suflet, a fost pe AFI ProFamilia, organizatie care are ca obiectiv, lupta impotriva violentei in familie si a traficului de persoane.

“Din 96 si pana acum, avem peste 3.500 de femei consiliate din judet. Si acesta este numai varful aisbergului. Aceste femei, pleaca de la noi cu incredere, cu un zambet, dupa un plans puternic prin care se descarca. Acum sunt foarte fericita pentru ca a fost aprobata legea aceasta noua, care ne da foarte multe parghii cu care sa lucram, pentru ca cei care nu stiu sa se comporte normal cu sotiile lor, vor putea fi stransi cu usa!”

Desi AFI ProFamilia este o organizatie extrem de cunoscuta atat la nivel national cat si international, pe plan local a fost apreciata pentru prima data abia anul acesta, la evenimentul Femeia Europeana organizat de Doris Moldovan si ajuns la editia a V-a.

“Cine nu face ce fac eu, nu ma poate intelege! A fost prima recunoastere pe plan local si am fost foarte emotionata.Din punct de vedere international, organizatia noastra e foarte cunoscuta, dar pe plan local parca nu existam. Este pentru prima data cand am primit o diploma, o recunoastere pentru ceea ce fac impreuna cu colegele mele. Si ii multumesc pentru asta lui Doris Moldovan”, a marturisit Doina Monda.

O mare satisfactie a Doinei Monda in cadrul AFI ProFamilia este implementarea proiectului cu finatare europeana “Egalitate de sanse”, demarat anul trecut. Prin acest proiect, femeile selectate in grupul tinta au ocazia sa participe la cursuri de economie sociala, sa invete sa isi valorifice ceea ce au pe langa casa lor.

“Mi-am dorit sa fie un proiect pilot pe economie sociala in Romania. A trecut deja un an, mai avem doi, iar acum cautam o intreprindere sociala in care sa ne desfasuram activitatile. Reactia femeilor ma bucura enorm, pentru ca se implica si vad ca invata foarte multe. Avem 5 locatii in care facem cursuri, incercam sa valorificam fructe de padure, plante si vrem chiar sa facem facem un brand”.

Punerea in practica a proiectului intampina probleme atat finaciare, cat si de discriminare a unor femei incluse deja in program. Insa pentru ducerea la bun sfarsit a ceea ce a inceput, Doina Monda este dispusa sa bata si la usile inchise. Ea isi doreste foarte mult sa poata amenja si un spatiu pentru femeile consiliate si nu a renuntat niciodata la crezul ei, fapt pentru care si-a pus propria casa la dispozitie. “Cand nu mai aveam unde sa ne desfasuram activitatea puteam sa inchid, sa spun ca imi pare rau, si ca asta e. Dar nu am facut-o”.

Desi nu a cochetat niciodata cu politica, Doina Monda spune ca la un moment dat acest lucru a reprezentat pentru ea un mare dezavantaj.

“Fiind intr-un ONG, el trebuie sa fie apolitic. Am avut o trista experienta, in sensul ca am scris un proiect la Bruxelles pentru un fond de garantare de credite pentru femeile intreprinzatoare. Proiectul a fost foarte bine vazut, dar am fost intrebata ce coloratura politica are organizatia noastra, si am spus ca nici una. Si am pierdut proiectul, nu s-a dat avizul. Probabil ca la ora aceasta, femeile din Bistrita si nu numai, aveau alte posibilitati de a-si dezvolta o afacere. Deci nu am coloratura politica, dar am pareri personale”.

In plan familial, Doina Monda se declara o femeie implinita. Desi a divortat in anii ’96 de un sot care numai fericire nu i-a adus, acum ea se bucura de fiul ei de 35 de ani, nora si nepotica de 9 ani, copiii ei, cum ii numeste. Pe langa activitatea vasta, Doina Monda este si autoarea mai multor carti, printre care se numara si “Treistuta cu flori de leac”, o carte de suflet pe care a publicat-o impreuna cu invatatorul Hoza Ilie din Maieru, si care face referire la plantele din judetul nostru si modul in care ele pot folosite pentru un stil de viata sanatos.

Desi nu prea are timp liber, Doina Monda adora lectura, calatoriile si plantele de leac pe care le culege cu drag de pe camp. In acest an, Doina Monda an va aparea si in Enciclopedia Personalitatilor din Romania – Who’s who.

Dupa toata experienta vietii sale de pana acum, doamna care lupta cu toate fortele pentru a apara femeile ce devin victime ale celor care ar trebuie sa le ofere iubire, si-a cladit propria-i convingere: “Daca crezi si vrei, poti!”.

6433 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro