Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  107 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Portretul unei doamne: Cristina Frentiu, femeia care imparte dreptatea la Bistrita

28/03/2012 13:08:55 Anamaria CADIS  
Judecatorul Cristina Frentiu este unul dintre oamenii care decid destine. Si chiar daca incearca sa se detaseze dupa ce ia o decizie, marturiseste ca, inainte de a da o sentinta, petrece ore bune analizand si punand in balanta situatia celor implicati in dosar.

Atunci cand o intalnesti prima data pe Cristina Frentiu, imaginea care razbate este cea a unei persoane amabile careia meseria de cadru didactic i s-ar potrivi, poate, cel mai bine. In momentul in care incepe, insa sa vorbeasca despre meseria de judecator, pasiunea cu care isi face treaba umple spatiul din jurul ei si nu poti sa nu te gandesti ca atunci cand ai ajunge pe mana ei, decizia pe care o va lua pentru tine este cea mai buna.

Judecatorul Cristina Frentiu, vicepresedinte al Tribunalului Bistrita- Nasaud marturiseste ca a visat sa ajunga economist asemeni tatalui sau. Un documentar de cateva ore a facut-o insa sa isi schimbe radical viata. „Cand am fost mica am vrut sa ma fac economist. Tatal meu era economist, fiind seful Controlului Financiar pe judet si m-am gandit sa urmez meseria lui. Alaturi de tatal meu am urmarit Procesul de la Nurnberg si mi-a placut foarte mult acest proces, prestanta judecatorului si atunci am luat decizia de a urma Facultatea de Drept”, povesteste magistratul.

Odata terminata facultatea, la Universitatea Babes Bolyai din Cluj Napoca, proaspata absolventa a dorit sa urmeze o cariera in invatamantul universitar. „Pentru a putea urma o cariera didactica am optat pentru avocatura, astfel incat sa pot sa le fac pe amandoua in paralel, deoarece lucram ca si cadru didactic la facultatea din Cluj si nu am putut sa fiu si judecator si profesor. Am urmat stagiatura de doi ani ca si avocat, dupa care am apreciat ca mi se potriveste mai bine meseria de judecator si consider ca nu am gresit mergand pe aceasta cale”, considera Cristina Frentiu.

Mai intai a fost judecator la Judecatoria Bistrita, dupa care a ajuns la Tribunal, iar din 2006 este judecator cu drept de Curte de Apel. „Desi am grad de judecator de Curtea de Apel, am preferat sa nu plec din Bistrita, pentru ca ma leaga foarte multe de orasul Bistrita”, explica judecatorul.

Munca de judecator nu este usoara, cu atat mai mult pentru un proaspat absolvent de facultate care ajunge sa judece cazuri in care fiecare dintre cei implicati considera ca are dreptate. „La inceput mi-a fost greu pentru ca veneam de pe bancile facultatii, aveam doar o scurta experienta ca si avocat si cunosteam mai mult doar partea teoretica si mai putin cea practica. Din fericire, am beneficiat de un colectiv de judecatori care m-au primit foarte bine si m-au ajutat, ei avand o experienta foarte bogata. In acest fel am reusit sa depasesc momentele dificile, normale, la inceput de cariera”, isi aminteste Cristina Frentiu cum au fost primele luni in calitate de magistrat.

A optat pentru dreptul civil, pentru ca ii placea mai mult si se simtea mai legata de aceasta parte. „Mie mi-a placut mai mult partea civila, chiar daca la inceput faceam de toate si acceptam si cauze civile si penale. Ca si judecator m-am specializat totusi pe cauze civile si mi-am dat si doctoratul in Dreptul Familiei” spune judecatorul bistritean.

In ciuda faptului ca are deja zece ani de cand este judecator, Cristina Frentiu marturiseste ca inca mai are emotii la unele cazuri. „Inca mai simt de multe ori in sala de judecata acele emotii inerente, chiar daca incerc sa nu le las sa transpara. De multe ori insa, in cauze dificile, se intampla sa am anumite emotii pentru ca sunt constienta ca eu sunt cea care hotaraste si nu pot sa nu ma gandesc daca fac bine sau nu. Mereu constientizez ca pot sa nenorocesc un om pentru toata viata. De aceea se intampla ca inainte de anumite decizii sa ma trezesc noaptea sa ma intreb daca e bine asa sau altfel”, dezvaluie judecatorul.

Sentinta pe care o da ea la sfarsitul unui proces nu este deloc una usoara. „Legile noastre sunt facute sa fie interpretate si in materie civila se poate interpreta intr-o mie de feluri. Atata timp cat este interpretabil si nu este destul de clar, sigur ca ramane la atitudinea ta ca si judecator sa stabilesti care este directia corecta”, explica Cristina Frentiu.

Dincolo de activitatea din sala de judecata, Cristina Frentiu este si un prolific scriitor: are publicate 15 carti de drept si peste o suta de articole in reviste de specialitate. Mai mult, si-a continuat si activitatea de cadru didactic, in prezent predand la extensia Bistrita a UBB toate materiile de drept. „Eu nu pun niciodata absente, nici la cursuri nici la seminarii si cea mai mare satisfactie pe care o am ca si profesor este atunci cand vad pe fata studentului ca vine cu placere la cursurile mele si ii place ceea ce invata”, explica judecatorul.

11235 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro