Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  175 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Portretul unei doamne: Camelia Tabara - studenta din fruntea Colegiului Andrei Muresanu!

07/03/2012 15:39:19 Iulia STUPINEAN  
Se afla pe finalul celui de-al doilea mandat de consilier local, este director de mai bine de 10 ani, profesor de fizica si mama a doi baieti. Cu emotiile unui student, se pregateste sa devina licentiata in matematica pe care o va putea preda de la catedra.

Desi Colegiul National “Andrei Muresanu” din Bistrita a devenit de mult timp a doua ei casa, Camelia Tabara este absolventa de “Liviu Rebreanu”, liceu pe care l-a absolvit in 1979. Isi continua studiile la Facultatea de Fizica a Universitatii din Bucuresti, iar din 1984 devine profesor de fizica, materie pe care o preda cu multa placere. Incepand din 2002 si pana in prezent, detine functia de director al Colegiului National “Andrei Muresanu”. In paralel, preda la doua clase de liceu, pe care le pregateste atat pentru olimpiade cat si pentru examenul de bacalaureat. “Este zona care imi place cel mai mult. Pentru ca aici, copiii sunt foarte deschisi. Eu am elevi foarte buni care imi aduc satisfactii profesionale extraordinare. Dintre toate activitatile mele, simt ca la catedra ma incarc pozitiv. Daca te duci spre copii cu sufletul deschis si o atitudine corecta, ei simt ca tu iti faci meseria, ca vrei sa le daruiesti ceva, si primesc asta” marturiseste femeia de la catedra.

Camelia Tabara se inscrie cu ambitie in randul profesorilor care doresc sa ramana in interiorul sistemului si sa lupte. Ea recunoaste ca in invatamant munca este mai putin platita, dar se compenseaza cu timpul liber ce poate fi alocat familiei si altor activitati. “Invatamantului ii lipseste finatarea, fara discutie! Nu are rost sa ne ascundem dupa deget. Si in ultimii ani s-a alocat tot mai putin din PIB. Nu se poate face educatie fara bani! E foarte importanta componenta materiala, dar si mai valoroasa cea umana. Oamenii care vin in sistem trebuie sa fie buni, si bine pregatiti profsional. Nu vor veni tineri buni decat daca au o retributie cel putin normala, nu mai mica sau de nivelul unei femei de serviciu din alte zone de activitate. Asta este marea durere! Suntem deja o generatie care ne apropiem de a doua parte a carierei, am prins pasiune si ramanem in invatamant, ducem lucrurile mai departe si le tinem inca bine in mana! Dar generatia tanara care vine e extrem de fragila si subtire din punct de vedere calitativ, din acest motiv. Un tanar prefera sa se angajeze intr-un supermarket pentru ca trebuie si el sa traiasca. Pana nu corectam acest lucru, nu avem ce astepta. Nu poti fi bun, creativ si generator de energie catre copii, cand tu esti impovarat de grija faptului ca nu poti sa-ti platesti facturile, ca nu-ti poti asigura traiul decent, si ca societatea te considera asa un soi de cenusareasa a sitemului, ca esti o mare povara si belea de care nu putem scapa. In toata lumea asta, educatia e bine finantata, e un anumit nivel al societatii, pentru ca in educatie se investeste si peste tot educatia costa”.

In urma cu aproape doi ani, Camelia Tabara s-a inscris si intr-un program de reconversie profesionala, pentru ca nu stie niciodata ce ii va rezerva viata. Asa ca, acum, este studenta la matematica, la Universitatea Babes-Bolyai, cu lucrarea de licenta aproape de final.

In politica, Camelia a intrat in urma cu aproape 9 ani, cand urmau sa aiba loc alegerile din 2004. Dupa doi ani de directorat, a ajuns la concluzia ca administratia e strans legata de zona politicului, ca toate deciziile importante privind orasul, se iau in Consiliul Local. “Am vrut sa fiu acolo ( n.r – in Consiliul Local), ca sa pot avea un cuvat, sa fiu auzita in ceea ce spun, si, de ce nu, sa ma implic intr-un fel pentru bunastarea orasului nostru”. Inclinatia spre aripa de stanga, si-a descoperit-o in urma unei vizite in Franta, de unde s-a intors cu o alta perspectiva. “Am fost intr-un parteneriat scolar, si pot sa spun ca atunci m-am si virusat de doctrina social-democrata, pentru ca toti profesorii francezi cu care am interactionat erau social-democrati. Fiind perioada de alegeri, mi-a placut foarte mult modul in care se discuta, fair-play-ul politic. Fiecare disputa insemna un schimb de idei, o dezbatere pe probleme, pe solutii posibile, si nu pe atac la persoana. Chiar mi se pare ca este doctrina care mi se potriveste”.

Odata cu intrarea in politica, in acelasi an 2004, Camelia Tabara devine si consilier local, ajungand in prezent aproape de incheierea celui de-al doilea mandat, fiind si presedinta comisiei de administratie juridica.“Abia cand ajungi in Consiliu Local, intelegi cat sunt de complicate lucrurile, si cum bugetul orasului e extrem de mic pentru toata complexitatea de probleme care ar trebui rezolvate. Trebuie sa cantaresti foarte bine daca miliardul se duce pentru o strada, pentru un studiu de fezabilitate, la cultura, sport sau alte atatea domenii. De abia cand ajungi acolo intelegi ca este foarte greu sa imparti, ca intr-un fel trebuie sa acoperi toate zonele de activitate, nevoile unui oras. Cred ca sunt persoane care trebuie sa aiba un soi de dedicatie speciala pentru acest consiliu. E foarte buna si diversitatea de profesii, de varsta. Fiecare analizeaza chestiunea din unghiuri diferite, si de multe ori, din dispute si pareri controversate a rezultat un lucru bun”, spune consilierul local.

Faptul ca face parte din Consiliul Local, reprezinta un atuu pentru un profesor sau director de scoala, dupa cum recunoaste Camelia Tabara. Pentru ea, extrem de important a fost faptul ca, aflandu-se in Consiliul Local, a putut argumenta depunere cererii de finantare pentru reabilitarea cladirii Colegiului National “Andrei Muresanu”, in valoare de peste 2 milioane de euro.

Camelia Tabara s-a afirmat si in cadrul partidului, fiind aleasa in 2005, presedinta a Organizatiei Municipale de Femei a PSD, functie la care se vede insa nevoita sa renunte in luna ianuarie a anului trecut. “A venit aceasta lege a invatamantului care interzice dualitatea - director de scoala si lider politic. Se spune ca prin acest amendament al legii s-ar depolitiza invatamantul, lucru care vedem cu totii ca nu se intampla. Eu cred ca, dimpotriva, trebuie incurajati profesorii sa faca politica, dar corect si pe fata, nu pe la spate. Povestea asta cu oameni care tipa in gura mare ca nu au niciun fel de aparteneta politica pentru ca sa devina de fapt niste unelte in fata politicienilor, nu o accept. Eu mi-am asumat o apartenenta politica care se opreste in momentul in care am intrat pe poarta scolii cand sunt profesor, si director, si nu are niciun fel de legatura cu ceea ce se intampla in scoala”.

In plan politic, Camelia si-ar dori ca si in tara noastra sa se ajunga la o normalitate in ce priveste atitudinea celor aflati la un moment dat in opozitie. “Adica, sa nu aiba sentimentul ca e un partid aflat in ilegalitate, ci doar se afla o vreme in tribune si se uita cum joaca ceilalti meciul de fotbal, iar dupa aceea, lucrurile trebuie sa se inverseze, fara discutie. Deci, nu am intrat in politica sa fim numai la putere, ci sa ne spunem punctele de vedere, si de regula sa incercam sa aducem si ceva bun”.

Pe langa responsabilitatile de director, profesor si consilier local, Camelia Tabara este si mama cu norma intreaga. Are doi baieti de 23, respectiv 25 de ani. Baiatul cel mare a terminat Facultatea de Constructii, lucreaza ca si inginer si urmeaza Masterul in Evaluari de Imobile. Celalalt este student in anul IV la Facultatea de Automatica si Calculatoare din cadrul Universitatii Politehnice din Bucuresti. Alaturi de Camelia a fost si este in permanenta sotul ei, inginer la Oficiul de Consultanta Agricola Bistrita, impreuna cu care a sarbatorit anul trecut nunta de argint, trecand in cel de-al 26–lea an de casnicie. Cei trei barbati i-au fost alaturi si au sustinut–o in toate momentele, chiar daca au fost si mai putin placute. “Noi am considerat ca cea mai importanta investitie sunt copiii. Am fost alaturi de ei atunci cand erau mici, iar sotul meu lucra la Avicola, non –stop, de dimineata de la 5.00 pana seara foarte tarziu, inclusiv sambata si duminca. Cum el era aproape tot timpul in ferma, mi-a revenit mie misiunea sa fiu alaturi de copii in fiecare moment. A inceput scoala, si eu am fost in spatele lor si nu am facut un pas inafara, decat in momentul in care am simtit ca baietii sunt pe picioarele lor. Dar m-au sustinut in toate demersurile mele, nici nu se putea altfel. Au fost si momente cand am avut multe dezamagiri. Toata viata asta este o lupta, politica e o alta lupta dura, dar toti trei au fost alaturi de mine. M-au sustinut bineinteles si in campaniile electorale si indata ne mai pregatim de una”, marturiseste Camelia.

Desi in aceasta perioada timpul liber ii este foarte de limitat, atunci cand prinde cate o portita, Camelia prefera ca pe timp de iarna sa mearga la ski cu familia, iar vara sa se relaxeze in natura si sa se ocupe de gradinarit. Ii place sa citeasca si sa se intalneasca cu prietenele la cate o poveste.

Pentru Camelia Tabara, o femeie de succes este cea care reuseste sa-si atinga tintele pe care si le-a propus.“Cred ca e foarte important ca fiecare femeie sa aiba propriile satisfactii profesionale, pentru ca asta iti da o alta siguranta de sine, o alta descoperire a capacitatilor. Mie una, categoric nu mi-ar fi placut sa stau acasa si atat. Sincer, cred ca sunt o femeie de succes. Ma simt extrem de implinita in plan familial, pentru ca am o familie care imi da tihna sufleteasca astfel incat sa pot munci si darui si in alte zone. Ma simt implinita si profesional. Ma intalnesc cu bucurie cu absolventi care imi multumesc dupa ani, pentru ceea ce le-am oferit. Poate ca unora, poate le-ai marcat destinul. Si ma simt oarecum datoare sa ofer. Am intalnit un preot de la Liceul Ortodox din Oradea unde am fost in calitate de evaluator, care spunea ca, in meseria noastra, sa nu iti faci datoria e de-a dreptul un pacat! Eu m-am facut profesor de fizica de dragul profesorului meu de la acea vreme, Mircea Caluseru, pentru ca mi-a placut foarte mult tonul lui si mi-a fost drag sa ma duc la ora si sa lucrez. Cred ca e important sa relationezi sufleteste cu elevii tai”, spune doamna profesor.

Pentru fiecare moment important din viata, Camelia Tabara si-a luat ca reper judecatile taranului roman: “el a stiut intotdeauna ca ceea ce e dat, este un dat pe care trebuie sa il duca fiecare. Si asta am auzit si in copilarie, ca nu e cum vrem, ci numai cu e randuit. Si atunci trebuie sa ne supunem acestui destin pe care il avem fiecare”.

10466 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro