Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  64 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Portretul unei doamne: Ada Milea – poezie, umor negru şi adevăr brutal!

12/03/2013 08:58:02 Ioana BRADEA  
Generoasă, ironică, jucăuşă, de o modestie răpitoare şi un simţ al umorului negru incontestabil, Ada Milea este artistul şi producătorul independent care smulge lacrimi şi aplauze frenetice, care generează emoţii pierdute în copilărie sau revelaţii tulburătoare ale maturităţii lucide. “Nu mi-am făcut loc pe scenă fâlfâind vreo fustă scurtă”.

S-a născut la Târgu-Mureş, a făcut ravagii la Bistriţa, unde şi-a început cariera în teatru şi muzică pe scena Colegiului “Liviu Rebreanu”, în trupa de teatru Asterix şi a dat lovitura la Bucureşti, unde locuieşte şi îşi desfăşoară activitatea în prezent, atunci când nu este invitată să concerteze pe scenele occidentale. Pentru că, în 23 martie, Ada Milea are de susţinut un concert lângă Frankfurt, în 27 martie o puteţi admira la Teatrul Naţional din Cluj, cu spectacolul “Cântece de iarnă pentru toate anotimpurile”, iar la începutul lunii aprilie va prezenta “Insula”, după Gellu Naum, în San Diego, la Universitatea din California, alături de Alexandru Bălănescu.

Cum se descurcă în lumile spectacolului şi ale muzicii femeia Ada Milea? Foarte bine: “N-am observant că ar exista vreo diferenţă de “tratament” pe sexe. Probabil din cauză că nu mi-am făcut loc pe scena fâlfâindu-mi vreo fustă scurtă...Nu există avantaje sau dezavantaje pe care să le cunosc...”

A fost, o vreme, actriţă la Teatrul Naţional din Târgu Mureş, a realizat coloana sonoră a unor spectacole jucate la Teatrul Odeon, Teatrul Bulandra, Teatrul Naţional din Bucureşti, Târgu Mureş şi Timişoara, Teatrul Nottara, Teatrul Luni de la Green Hours şi Teatrul Act din Bucureşti, a susţinut un curs despre Valoarea melodică şi ritmică a limbajului poeziei la Academia de Teatru şi Film Athanor, înfiinţată şi condusă de regizorul David Esrig, undeva la graniţa dintre Germania şi Austria. A fost unul dintre puţinii români care au fost selectaţi să facă parte din spectacolele celebrului Cirque du Soleil – însă, după două luni de repetiţii, a realizat că nu se potriveşte în peisaj, astfel încât a renunţat la contractul de 3 ani şi la şederea în Canada...

“Cred că adevărul arată în toate felurile, după chipul şi asemănarea celor care-l reprezintă. Mie-mi place adevărul brutal, pentru că economisim timp când îl aflăm. Adevărul cu perdele poate e mai indicat, dar mă tem că perdelele pot produce erori fatale. Adevărul e important pentru mine fiincă nu am o memorie tocmai bună...”

A avut parte şi de câteva întâlniri binecuvântate, cu oameni speciali care i-au marcat destinul şi cariera: Lyggia Naum (soţia poetului Gellu Naum), muzicianul Alexandru Bălănescu, regizorii David Esrig, Mihai Măniuţiu, Alexandru Dabija şi mulţi alţii...

“Toate ne folosesc: şi raţiunea, şi feelingul şi spontaneitatea… Mai ales când nu ne dăm seama. Cred că orice lucru ne “construieşte” ca artişti şi ca oameni. Şi e foarte frumos că se întâmplă asta, dacă nu se ajunge la “copy-paste”.

La începutul lunii ianuarie, când a fost prezentă la Bistriţa pentru a-şi lansa ultimul album – “Alcool”, pe versurile poetului Ion Mureşan, acesta recunoştea că Ada Milea i-a demonstrat că poezia este importantă şi pentru cei care nu citesc poezie, dar poate ascultă muzică... “Îi sunt recunoscător că a găsit o cale regală pentru poezie către cititori...”. cu acelaşi prilej, prozatorul Ioan Groşan a povestit publicului că Dumitru Ţepeneag, fascinat de umorul şi textele Adei Milea – i-a mărturisit că dacă mai există tineri ca Ada Milea în România, nu este totul pierdut.

“Alcool" (în 2012, cu Bobo Burlăcianu şi Cristian Rigman), "The Island” (cu Aleandru Bălănescu, 2011), “Inventar” (2008), “Nasul” (cu Bogdan Burlăcianu, 2007), “Quijote” (2004 cu varianta sa în engleză apărută în 2006), “Apolodor” (2003), “De ce fierbe copilul în mămăligă” (2003), “Absurdistan” (2003), “No Mom’s Land” (2002), “Republica mioritică România” (1999) sau “Aberaţii sonore” (1997) – acestea şi multe alte proiecte ale Adei Milea reprezintă o provocare şi o şansă pentru public de a se contamina cu poezie, umor şi muzică tulburătoare. Pentru că, vorba Poetului – este suficient, poate, să paralizezi vocabularul... Din afară înăuntru, dinăuntru în vârful piciorului... “Sper că sunt fericită, da. Mie aşa mi se pare..” concluzionează Ada Milea.

 

Rubrica PORTRETUL UNEI DOAMNE este susținută de Agenția de Imagine Bistrița

6774 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro