Annabella Muzsi, directorul Serviciului Judetean de Ambulanta Bistrita-Nasaud, a salvat in cei zece ani de cand lucreaza ca si medic sute de vieti. Calmul si concentrarea aratate in momentele critice au facut ca multi dintre pacientii care i-au trecut prin mana sa aiba astazi o viata normala.
Annabella Muzsi s-a nascut intr-o familie cu traditie in invatamant si de cand era mica visa sa fie profesoar, la fel ca mama si bunicul ei.
„Cand eram mica imi placea foarte mult literatura si limbile straine si visam sa devin profesoara. Mai ales ca in familia mea exista o traditie in acest sens, mama mea este profesor, bunicul meu a fost tot profesor, eu vroiam sa continui traditia. In liceu, insa, am ales medicina pentru ca mi-a placut sa lucrez cu oamenii, sa ajut cat mai mult persoanele aflate in suferinta si inca din liceu mi-a placut aceasta profesie, mai ales ca am terminat Liceul Sanitar. Dupa absolvire am considerat ca voi lucra ca si asistent medical, dar apoi am ales sa urmez facultatea pentru ca am considerat ca pot face mai mult pentru oameni din postura de medic”, povesteste Annabella Muzsi.
Dupa ce a terminat facultatea a facut un stagiu de un an la Serviciul Urgente din cadrul Spitalului Judetean, iar apoi a fost cinci luni medic de familie. S-a decis insa repede ca ceea ce iubeste ea este medicina de urgenta.
„Medicina de urgenta am ales-o pentru ca mi se potriveste. Imi place faptul ca nu stiu ce anume voi face in ziua respectiva. Eram constienta de la inceput ca medicina de urgenta este foarte solicitanta si stiam ca va trebui sa ma dedic trup si suflet pentru ca in aceasta meserie in fiecare moment trebuie sa fii gata de interventie”, explica aceasta.
Din septembrie 2001 lucreaza ca si medic pe Ambulanta, in urma cu cateva luni implinind zece ani de cand practica aceasta meserie. Cu toate acesta isi aminteste cu lux de amanunte primul caz la care a mers cu ambulanta.
„Prima mea cursa a fost la Tiha Bargaului la un pacient hipertensiv. I-am acordat primul ajutor la fata locului si am pornit cu el catre spitalul din Bistrita. La intoarcere am intalnit un accident. Un batranel se deplasa cu caruta intre Rusu Bargaului si Joseni, calul s-a speriat si a rasturnat caruta in afara partii carosabile. Noi am oprit si i-am acordat primul ajutor pentru ca avea o fractura de tibie. Am chemat o alta ambulanta, iar cand a ajuns noi am plecat mai departe catre Bistrita”, isi aminteste Annabella Muzsi cum a inceput efectiv cariera ei pe ambulanta.
Au urmat apoi sute, mii de cazuri la care a intervenit si spune ca fiecare dintre ele este diferit, pentru fiecare trebuie sa se daruiasca suta la suta pentru a salva viata pacientului.
„Sa fii cu adevarat medic de ambulanta inseamna sa-si urmezi instinctul, acel al saselea simt pe care ti-l dezvolta munca in teren. In cei zece ani de munca m-am obisnuit sa-mi ascult instincul si pot spune ca de foarte putine ori m-am inselat”, marturiseste actualul director al Serviciului Judetean de Ambulanta Bistrita-Nasaud.
Potrivit Annabellei Muzsi, secretul reusitei in munca de pe ambulanta este echipa.
„Dispare diferenta pe plan uman dintre asistent, ambulantier si medic. Chiar daca sunt subordonati, chiar daca medicul este cel care coordoneaza pe plan uman suntem trei colegi care avem grija unul de altul si punem in practica zicala „unul pentru toti si toti pentru unul”, deoarece doar asa putem fi eficienti. In momentul in care ai un caz grav, acel pacient devine, in sensul bun al expresiei, un obiect al muncii, pe care ne focalizam 1000 la suta. In momentul acela este ca si imaginile acelea din calculator cand pe monitor ruleaza coloane interminabile de cifre. Cam asa ruleaza in capul nostru posibilitati de diagnostic, de tratament, doze. Totul devine natural, o facem fara sa gandim, ne dam seama ce greutate are pacientul, cat tratament trebuie sa-i administram”, povesteste Annabella.
Dintre toate cazurile pe care le-a asistat, cel care i-a ramas cel mai bine intiparit in minte este al unui baietel de opt ani din Sangeorz-Bai.
„Copilul a vrut sa aprinda focul in soba si din cauza vaporilor de benzina i-au luat foc hainele. Baiatul a iesit repede din casa si un vecin l-a vazut si a sunat la 112. Comanda a fost preluata de un echipaj SMURD din Sangeorz care s-a dus la el, l-a dezbracat, l-a gelat si au pornit catre Nasaud in timp ce au sunat la Ambulanta. Pe drum s-au intalnit cu o masina trimisa din Nasaud cu asistent, care i-a administrat medicatie, calmante, l-au preluat si au anuntat medicul din Bistrita. Eu am plecat inspre ei, dar am sunat si elicopterul si le-am spus sa fie in stand-by. Am preluat de pe drum si l-am dus la urgenta, a venit elicopterul si l-am dus la Bucuresti. In patru ore copilul era la Spitalul de Arsi din capitala. Profesorul Ene de la Bucuresti i-a dat 5% sanse de supravietuire, dar copilul nu doar ca a supravietuit insa acum este bine, sanatos si mai are doar cateva cicatrici”, povesteste Annabella Muzsi.
Medicul marturiseste ca pentru ea acest caz este foarte special, nu doar pentu ca a reusit sa salveze viata micutului, dar si pentru ca a putut dovedi intregii tari cat de bine functioneaza sistemul integrat de urgenta la Bistrita si ca SMURD si Ambulanta sunt complementare si nu se bat cap in cap.
In plan personal, directorul Serviciului de Ambulanta spune ca este norocoasa deoarece si sotul ei lucreaza in sistemul de urgenta si o intelege.
„Eu am marele noroc ca sotul meu lucreaza in sistem, este subofiter coordonator la SMURD, el a plecat de la Ambulanta, deci stie ce inseamna sa fii medic pe ambulanta. Am un mare sprijin in el, si asta ma ajuta foarte mare. A fi parte a sistemului de urgenta este un stil de viata, nu este doar o meserie. Iti schimba bioritmul si stilul de viata. Obisnuindu-te cu starea aceea de alerta, chiar daca este acasa sau esti liber, este mereu atent si pregatit sa intervii”, spun medicul Annabella Muzsi.