Andreea Rus a ales pictura pentru că îi oferă o libertate mai mare în creaţie, fără a avea neapărat o finalitate practică în zona materialului, a utilului, a lucrului trecător. Din 2010, este doctor în arte vizuale. Săptămâna trecută a fost invitată să expună lucrări la Trienala Internaţională de Pictură “Rombul de Argint”, din Polonia.
Andreea Rus are şi studii reale (fizică-chimie), ba chiar a predat, la un moment dat, fizică. Însă, dacă ar continuat, s-ar fi simţit prea mult constrânsă profesional sau din punctul de vedere al creativităţii. "Pentru o persoana creativă poate deveni încorsetant, obositor, rutinant într-un număr destul de mic de ani. Dar fiecare gândeşte în felul său şi îşi găseşte probabil o portiţă de ieşire din rutina obositoare, în funcţie de propria personalitate. Eu am ales schimbarea totală".
Ceea ce, crede Andreea Rus, i-a adus numai satisfacţii, pentru că reuşeşte să-şi reprezinte ţara în expoziţii internaţionale importante, care necesită jurizare internaţională prealabilă, iar munca susţinută şi continuă îi aduce satisfacţii permanente, o face fericită şi foarte ocupată.
Mă inspiră aproape orice îmi trece prin faţa ochilor, orice aud, dar lectura este importantă. Te aduce la zi cu ceea ce se întâmplă în afara ţării şi îţi creează capacitatea de a realiza o artă trecută şi prin filtrul gândirii. În altă ordine de idei pictura mea are şi va avea o legătură strânsă cu tematica sacrului şi cu tot ceea ce ţine de acesta.
Trienala din Polonia este importantă pentru că se înscrie în seria de expoziţii internaţionale esenţiale în CV-ul unui artist care doreşte să îşi construiască o carieră puternică pe plan naţional şi internaţional. Anul trecut, Andreea Rus a participat la Bienala Internaţionala de Pictură Chişinău (Republica Moldova), la Bienala Internaţională de Picturaă Meeting Point Arad, la Bienala Naţională Lascăr Vorel, Piatra-Neamţ sau la Salonul Naţional Anual de Desen, din Galaţi.
Şi anul 2012 i-a rezervat câteva surprize şi expoziţii cu caracter internaţional în Iaşi, la Saloanele Moldovei din Bacău şi Chişinău, Trienala Internaţională de Pictură din Polonia, precum şi expoziţii personale în Bistriţa şi Târgu-Mureş. Tot în această perioadă a primit şi trei premii pentru pictură la expoziţii internaţionale.
"Nu am timp pentru tristeţe şi dezamăgire. Sunt, în general, foarte optimistă, lupt şi voi ajunge bineînţeles acolo unde mi-am propus: adică voi deveni un nume important în arta românească", afirmă Andreea Rus, adăugând că se simte foarte bine în atelierul ei: "Într-un mare centru artistic mi-ar fi mai bine, dar lucrurile se rezolvă din mers... Cea mai mare bucurie este şansa care mi s-a dat – aceea de a crea câte ceva, în fiecare zi a vieţii mele. Aceasta aduce după sine o mare libertate de exprimare, interioară şi nu numai...".
Andreea Rus spune că fără oamenii din jurul său, care au susţinut-o material, moral şi profesional, nu s-ar fi putut descurca. "Nu există idoli în viaţa mea. Există maeştri şi există Dumnezeu, lângă mine în fiecare clipă. Foarte importanţi aici sunt soţul şi fiul meu. Şi unii profesori universitari de la Cluj care mi-au format o personalitate de învingător..."