Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  256 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Portretele misterioase ale țăranilor de pe Valea Someșului – expuse la Sângeorz Băi

13/05/2014 11:39:51 Ioana BRADEA  
Dacă vă rătăciți până la sfârșitul lunii mai, prin Sângeorz Băi, nu cumva să ratați expoziția de fotografii deschisă la Muzeul de Artă Comparată. „Sunt fotografii senzaționale, foarte vechi, care există doar pe clișee de sticlă. Le-am scanat și le-am tipărit direct pe pânză” a explicat Max Dumitraș, curatorul expoziției, pentru Bistrițeanul.ro.

În perioada mai-iunie 2014, Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud prin Muzeul de Artă Comparată Sângeorz-Băi, organizează expoziția de fotografie compusă din instantanee aparținând unor prețioase colectii de la Muzeul Țăranului Român București („Portrete din Bărăgan”), colecția Muzeului Grăniceresc Năsăud („Portrete de pe Valea Someșului”) și Muzeul de Artă Comparată – ,,Fotografii actuale din portul popular”.

Curatorul evenimentului este sculptorul Maxim Dumitraș care a explicat pentru Bistrițeanul.ro că este vorba de câteva fotografii cu totul extraordinare și foarte vechi, care există în arhive doar pe clișee de sticlă. „De pe clișeele de sticlă le-am scanat și le-am tipărit direct pe pânză, nu pe hârtie fotografică obișnuită, așa că efectul vizual este deosebit” a mai spus Maxim Dumitraș.

Dintre toate genurile fotografice, portretul este cel mai apropiat, cel mai strâns legat de om, de viața lui și de trecutul său.    Elementele principale ale unui portret sunt nu numai trăsăturile fizice ale persoanei fotografiate dar și atitudinea sa, starea sa de spirit din momentul realizării imaginii, acestea având un impact direct asupra expresivității fotografiei, asupra sentimentului pe care ea îl transmite. Nu în ultimul rând, un portret conține și amprenta fotografului, care prin compoziție, încadrare, expunere și chiar prin comunicarea cu personajul poate influența sentimentele și ideile transmise privitorului...” explică fotograful David Bodescu din Sângeorz-Băi. 

În cadrul expoziției cu fotografii de portret organizată la Muzeul de Artă Comparată Sângeorz-Băi sunt prezentate o serie de imagini cu caracter etnografic, reunind aspecte ale portului popular de la nord și de la sud de Carpați, incluzând și fotografii ale locuitorilor Văii Someșului Mare. Aceste imagini cuprind un interval de timp cuprins între începutul secolului trecut și zilele noastre, elementele unificatoare fiind costumele tradiționale și abordarea portretistică.

„În mod evident, expoziția prezintă un interes documentar, atât din punct de vedere antropologic, cât și din perspectivă fotografică, deoarece unele dintre fotografii sunt realizate într-o perioadă evocând începuturile fotografiei românești; acestea au fost realizate conform tehnologiei vremii lor, fiind apoi imprimate pe canvas după originalele negative pe sticlă...” mai precizează David Bodescu.

4286 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro