Declaraţia a fost făcută astăzi de primul-ministru care cere ca acest caz să fie investigat şi să fie luate măsuri. Cu toate că premierul face acuzaţii grave potrivit statisticilor în judeţ nu există nicio comună în care nimeni să nu fi mers la vot şi nici liderii locali nu ştiu despre ce vorbeşte şeful de la Bucureşti.
„Este o comună în Bistriţa unde primarul PDL a luat buletinele tuturor şi practic acolo nu a votat niciun cetăţean. Or, cred că dacă există imparţialitate şi aceste cazuri trebuie sancţionate, trebuie investigate, pentru că altfel se creează o impresie clară că procurorii nu fac altceva decât să aplice o decizie politică a preşedintelui Traian Băsescu şi că îi intimidează pe oameni'', a declarat Victor Ponta în cadrul unei şedinţe a USL, declaraţie preluată de presa centrală.
Acuzele premierului sunt însă pe lângă subiect şi departe de adevăr. Potrivit statisticilor, în judeţul nostru nu există nicio comună în care să nu se fi prezentat vreun cetăţean la vot. Ce mai slabă prezenţă a fost înregistrată în comuna Runcu Salvei, doar 8,27 la sută, unde din 1052 de alegători înscrişi pe lista electorală doar 87 s-au prezentat la urne.
Întrebat dacă ştie la ce comună se referă Victor Ponta în declaraţia făcută, preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud şi liderul social-democraţilor din judeţ, Radu Moldovan a recunoscut că nu ştie despre ce comună este vorba. “Cu dragă inimă aş fi spus, dar nu ştiu'' a declarat liderul USL BN pentru Bistriteanul.ro.
Primarul din Runcu Salvei, Anchidim Pavelea, a fost acuzat că ar fi împiedicat oamenii să meargă la vot la referendumul din 29 iulie. Pe numele acestuia chiar a fost făcută o plângere penală în acest sens. De acelaşi lucru a fost acuzat şi primarul comunei Parva, Ioan Strungari. Cei care au făcut plângerile penale împotriva celor doi primari democrat-liberali nu au adus şi probe aşa că oamenii legii nu au găsit dovezi care să îi incrimineze şi au decis neînceperea urmăririi penale.
Acuzaţii grave au fost şi în comuna Chiuza, unde primarul s-a ales cu o plângere penală pentru că ar fi intrat cu alegătorii în cabina de vot, încălcând astfel secretul votului. Nici în acest caz până în prezent nu au fost găsite probe incriminatorii.
Tot legat de ilegalităţile de la referendumul din 29 iulie, şi la Figa au fost făcute plângeri penală. De această dată vizaţi au fost câţiva cetăţeni acuzaţi că ar fi votat de mai multe ori. Nici în acest caz, la fel ca şi în celelalte trei, nu au fost găsite dovezi.
Cea mai slabă prezenţă la referendum s-a înregistrat în comunele Runcu Salvei– doar 8,27%, urmată de Parva, cu o prezenţă de 16% şi Zagra cu 18,93%.