În urma materialului publicat de Bistriteanul.ro despre furturile de la Valea Vinului, poliţiştii din cadrul Secţiei 7 Sângeorz-Băi au efectuat verificări în satul Valea Vinului, comuna Rodna, la „Casa de creaţie şi de odihnă a scriitorilor”. Poliţiştii au discutat cu mai multe persoane din zonă, cu vecinii, administratorul şi primarul comunei.
„În urma declaraţiilor şi verificărilor în teren, a rezultat că nu au fost sustrase bunuri din cele două imobile. De asemenea, nu au fost înregistrate sesizări privind fapte de furt sau distrugere a bunurilor din patrimoniu” a precizat într-un comunicat Antonela Gorgan, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud.
Poliţiştii au mai aflat că zidul exterior al clădirii în care a funcţionat baia comunală s-a dărâmat în timpul iernii 2010-2011.
„A fost identificat reprezentantul firmei care desfăşoară activitatea de exploatare a materialului lemnos în zonă, care şi-a asumat angajamentul că până la 10 octombrie inclusiv va curăţa curtea de deşeurile lemnoase” se mai precizează în comunicat. „Sunt mulţumită că acea clădire este încă în picioare” a precizat Florica Dura, organizatorul taberei de pictură şi creaţie literară „realism magic la Valea Vinului”.
Florica Dura a organizat în zonă o mulţime de evenimente culturale, începând din 2002 încoace şi a subliniat că în 1832 complexul de la Valea Vinului era prima destinaţie turistică a judeţului.
Profitând de faptul că Alexandru Uiuiu, şeful Direcţiei pentru Cultură Bistriţa-Năsăud este unul dintre scriitorii importanţi ai judeţului, Florica Dura încearcă să finalizeze, cu ajutorul autorităţilor, dosarul de clasare a monumentului din zonă.
„Turismul cultural în Bistriţa-Năsăud ar trebui să înceapă cu Valea Vinului” consideră Florica Dura, hotărâtă să continue lupta pentru strângerea unor fonduri care să restaureze Casa Scriitorilor din Valea Vinului.