În perioada 22-29 mai a.c., poliţiştii au efectuat verificări ca urmare a sesizării de incidente referitoare fapte prevăzute în Legea 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale. In funcţie de rezultatul cercetărilor, vor fi propuse soluţii cu măsuri prevăzute de lege, prin instanţele competente.
Poliţiştii efectuează cercetări în cadrul a şapte dosare penale privind infracţiuni sesizate în legătură cu campania electorală.
Două dintre sesizări privesc infracţiunea de efectuare a unor lucrări de construire, modificare, modernizare sau reabilitare a drumului public fără autorizaţia de construcţie eliberată în condiţiile legii în Comunele Feldru şi Căianu Mic, iar alte două sesizări se referă la infracţiunea de împiedicare a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales (constând în distrugerea de afişe şi a unui banner electorale) în Lechinţa şi Sieu-Odorhei.
De asemenea, poliţiştii efectuează cercetări în cadrul a două dosare penale privind acordarea de sume de bani şi produse alimentare în scop electoral la Salva şi Năsăud, precum şi în cadrul sesizării depuse de un candidat care solicită identificarea persoanelor din cadrul altor partide care oferă mită electorală pe raza judeţului.
Poliţiştii derulează cercetări pentru a se stabili dacă sunt intrunite sau nu elementele constitutive ale infracţiunii sesizate, respectiv promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori alte foloase in timpul campaniei electorale, precum şi in scopul determinării alegatorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat pentru funcţia de primar, consilier sau de preşedinte al consiliului judetean, precum si primirea acestora de catre alegători.
În funcţie de rezultatul cercetărilor, vor fi propuse soluţii cu măsuri prevăzute de lege, prin instanţele competente.
***
Reamintim faptul că promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori alte foloase in timpul campaniei electorale, precum şi in scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumita listă de candidaţi ori un anumit candidat pentru funcţia de primar, consilier sau de preşedinte al consiliului judetean, precum şi primirea acestora de către alegători constituie infracţiuni, pedepsite cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.
Pentru prevenirea unor astfel de fapte, Ministerul Administraţiei şi Internelor derulează în perioada 10 mai-10 iunie campania de informare şi conştientizare a cetăţenilor ”MITA ȘI VOTUL ILEGAL ÎNSEAMNĂ ÎNCHISOARE!”. Informaţii despre campanie şi prevederile legislative opozabile sunt disponibile la adresa www.votlegal.mai.gov.ro, dar şi în reţelele de socializare.
Purtator de cuvant IPJ BN,
inspector Antonela Gorgan