Polițiștii din toată țara se pregătesc pentru adoptarea noilor măsuri menite să le întărească autoritatea. Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița-Năsăud va prezenta măsurile azi.
Dezbateri pe tema întăririi autorității polițiștilor au avut loc încă de la începutul acestei luni.
„Eu aş dori să înceteze odată propagarea acestei teorii a drobului de sare şi să ne punem întrebarea firească de fapt ce ne dorim: ne dorim un poliţist protejat, cu autoritate, care să respecte şi să fie respectat în egală măsură? Atunci iată acesta este planul în care putem să facem lucrul acesta, nu poate fi decât planul discuţiilor şi al dialogului. Sau ne dorim un poliţist care să mai facă câte o eroare pe ici pe colo sau un poliţist pe care să-l luăm de fiecare dată în lumina reflectoarelor şi să-l acuzăm că nu este pregătit, (...) să-l acuzăm că face un abuz atunci când acţionează, fără să analizăm, cum ar fi normal, care sunt limitele acestor acţiuni poliţieneşti. Dar în situaţia în care ne dorim un poliţist care să nu fie atât de protejat precum am propus noi, atunci ar fi bine să nu-i mai acuzăm de toate relele şi de toate problemele care ni se întâmplă în viaţa de zi cu zi a comunităţii", a declarat Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, conform Agerpres.
Propunerile Ministerului Afacerilor Interne vor fi prezentate și de către Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița-Năsăud.
Inițial, propunerile au fost formulate de către Sindicatul Național al Polițiștilor și Vameșilor „Pro Lex” și vizează schimbări care să asigure angajaților MAI legislație adecvată îndeplinirii misiunilor, protecție legislativă (exemple: pedepse aspre pentru ultraj, programe de decompresie a stresului la anumite intervale de timp sau după anumite misiuni etc.), camere de supraveghere pe autovehicule, motivare, pregătire fizică și psihică corespunzătoare (ex. încadrare din sursă internă, prin intermediul şcolilor de poliţie) și nu în ultimul rând legislație adecvată finalizării acțiunilor polițiștilor.