Dacă până acum legea mai mult îi încurca pe polițiști, oamenii legii vor avea mai multe pârghii dacă propunerile lor vor fi introduse în lege. Chiar în Bistrița-Năsăud au fost cazuri în care polițiștii au fost înjurați, amenințați și chiar loviți, fără ca persoanele în cauză să poată fi sancționate în vreun fel.
Ministerul Afacerilor Interne a pus în dezbatere publică propunerile venite de la inspectoratele județene de poliție din toată țara. Printre acestea se numără și transformarea ultrajului din contraveniență în infracțiune, astfel încât persoanele care comit asemenea acte să fie pedepsite - în speranța că aceasta va fi o lecție din care ceilalți cetățeni să învețe.
În cadrul unei conferințe organizată astăzi de către Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița-Năsăud, reprezentanții instituției au prezentat propunerile lor, dar și situațiile dificile în care au fost puși oamenii din teren din cauza deficienței legislative.
„Sunt propuneri la nivel de minister în vederea întăririi autorității polițienești, dar și pentru creșterea siguranței cetățeanului. La nivel de minister a fost elaborat un pachet legislativ care se află în dezbatere publică. Sunt mai multe aspecte propuse aici, având în vedere acțiunile desfășurate de poliție, precum și anumite aspecte legate de intervenția polițiștilor în anumite cazuri”, a explicat inspectorul-șef al Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud, comisar șef de poliție Mihai Lupșa.
În 2017 au fost 7 cazuri de ultraj în Bistrița-Năsăud, cazuri în care au fost implicați 10 polițiști. Lăsând la o parte injuriile și amenințările la care sunt supuși zilnic polițiștii din județ, au fost și situații în care le-a fost pusă viața în pericol. Șeful Serviciului de Ordine Publică, comisar șef de poliție Paul Iacobescu, a dat exemplu intervenții în timpul căruia polițiștii au fost amenințați cu cuțitul sau cu securea. Un alt polițist din cadrul Serviciului Rutier a fost lovit de pasagerul din dreapta, aflat în stare de ebrietate, fără a se lua măsuri concrete împotriva sa. S-a deschis un dosar penal care va fi soluționat... în timp.
Dacă propunerile puse acum în dezbatere publică vor fi introduse în lege, polițiștii vor avea autoritate mai mare, iar ultrajul, ca exemplu, va deveni infracțiune care se va pedepsi cu închisoare de la 3 luni la un an.
Printre propuneri se numără și modificări în ceea ce privește încătușarea și conducerea la secție, schimbarea mai multor contravenții în infracțiuni, amenzi mai mari pentru refuzul de legitimare, dar și introducerea prezumției de intenție a unei acțiuni violente asupra polițistului. Aceasta din urmă va fi reglementată dacă propunerea va fi acceptată.
Pachetul de propuneri pus în dezbatere publică, AICI.