Un copil de trei ani și jumătate se zbate între viață și moarte din cauza unui accident stupid și a inconștienței tatălui care l-a lăsat să stea pe aripa tractorului. După tragedia de ieri care a lovit într-o familie tânără din Rusu Bârgăului, polițiștii vin cu recomandări menite să vă țină în siguranță copilul.
Părinţi, siguranţa copilului dumneavoastră depinde și de explicaţiile pe care i le oferiţi pentru a înţelege consecințele nerespectării unor reguli de circulație.
Indiferent unde alegeți să petreceți vacanța de vară, poliţiştii vă sfătuiesc să aveţi în vedere câteva recomandări, pentru a preveni implicarea copiilor în evenimente neplăcute.
Strada nu este un loc de joacă! Evitaţi să îi lăsaţi pe copii la joacă în apropierea străzilor intens circulate de către autovehicule. În joaca lor cei mici pot fi neatenţi şi pot ajunge în preajma maşinilor fără să îşi dea seama, iar de aici şi până la o tragedie nu este decât un pas. Îndrumaţi copiii să se joace în locurile special amenajate.
Mare atenție atunci când traversează singuri strada! Recomandaţi-le să se asigure de două ori înainte de a se apropia de carosabil pentru a traversa, dar şi de faptul că maşinile au oprit pentru a le acorda prioritate. De asemenea, este important ca micuţii să ştie că, sub nicio formă, nu trebuie să alerge, să se oprească ori să se întoarcă din drum atunci când traversează strada.
Cea mai bună metodă de educaţie pentru cei mici este puterea exemplului. Dacă respectăm regulile de circulaţie atunci şi cei mici vor învăţa să le respecte.
Purtarea centurii de siguranţă, atât de către părinţi cât şi de către copii este cea mai simplă şi la îndemână modalitate prin care pot fi diminuate consecințele, în caz de accident.
Copiii cu vârsta sub 12 ani sau cu înălţimea de sub 150 cm trebuie să poarte centuri de siguranţă adaptate greutăţii şi dimensiunii lor, iar cei cu vârsta sub 3 ani se transportă în dispozitive speciale, omologate.
Este interzisă transportarea copiilor cu vârsta de până la 12 ani pe scaunul din faţă, chiar dacă sunt ţinuţi în braţe de persoane majore.
Poliţia vă reaminteşte că, pentru a putea conduce o bicicletă pe drumurile publice, conducătorul acesteia trebuie să aibă vârsta de cel puţin 14 ani.
Copiii sub 14 ani pot circula doar în locuri special amenajate, parcuri sau proprietăţi private, iar deplasarea pe drumurile publice se face numai însoţiţi de adulţi.
În circulaţia pe drumurile publice bicicleta trebuie să fie prevăzută cu dispozitiv de frânare eficace, să fie prevăzută cu un sistem de direcţie adecvat, funcţional şi să fie dotată cu sistem de avertizare sonoră.
De asemenea, bicicleta trebuie echipată cu elemente sau dispozitive fluorescent-reflectorizante amplasate pe roţi, cu lumină de culoare albă sau galbenă în faţă, lumină de culoare roşie în spate şi cel puţin un element reflectorizant de aceeaşi culoare. Se interzice deplasarea cu bicicleta pe timp de noapte fără a avea aceste dotări, iar îmbrăcămintea cu elemente fluorescent-reflectorizante este, de asemenea, obligatorie.