Sunt deschiși, cinstiți, cu o meserie clară, bine făcută din care pot trăi onorabil. Sunt în această formațiune politică pentru că vor și pot să producă schimbări benefice, de profunzime, în societatea românească. Dacă ai oarece experiență politică în spate, simți că acești oameni nu sunt „măcinați” de „uzura” de partid.
Doresc să inaugurez în paginile Bistrițeanul.ro această nouă rubrică. E necesară. Acum mai mult ca oricând. Știm cu toții că ne așteaptă, în pofida iernii, o perioada de „caniculă” electorală. Denumirea – Politichia - se poate citi în ambele registre. Cel sobru, primar, de „politică de (tot ca) altădată”! Cel satiric, umoristic, vizând „Poli-tichia” fețelor lui Ianus, în consonanță cu întregul evantai de sensuri: de la tichia „de mărgăritar” la cascheta lui „să trăiți, am înțeles” sau la unicornul de patrician, ales și răs-răs ales în hemiciclul de la capetală.
***
Miercuri seara, în sala de conferințe a hotelului Krone, am asistat la una din primele întâlniri de lucru ale acestei noi formațiuni politice: Uniunea Salvați România – filiala Bistrița-Năsăud (USR BN). Spre a nu da loc la confuzii sau varii interpretări lipsite de adevăr, țin să precizez că după eșecul suferit în 1997 cu ApR-ul (Alianța pentru România) a lui Teodor Meleșcanu, am renunțat definitiv la orice implicare politică directă în viața vreunui partid.
Aceasta nu înseamnă că nu am „simpatii” sau „antipatii” din agitata lume a „politichiei” noastre. Desigur, transpartinic și fără nicio obligație sau resentiment premeditat. Citez câteva exemple din rândul simpatiilor. Mi-e mai ușor: Doina Pană, Emil Radu Moldovan, Alexandru Pugna, Nicu Moldovan, Ioan Turc, Dorin Dobra, Robert Sighiartău, Nelu Someșan (mereu „tânărul Don Quijotte” în ale politichiei!), Ionică Simionca & ai lui.
De antipatii nu mai vorbesc. Cunoscându-mă, sunt convins că le intuiți.
La foarte tânărul USR BN m-au surprins plăcut noii lideri: Lorand Toth (la această ședință a lipsit, dar l-am cunoscut anterior), Sorin Rebrișorean, Cristina Iurișniți ș.a. Candidații de pe primul loc al listei partidului sunt Lorand Toth, la Senat și Cristina Iurișniți la Camera Deputaților.
O primă constatare: sunt deschiși, cinstiți, cu o meserie clară, bine făcută din care pot trăi onorabil. Sunt în această formațiune politică pentru că vor și pot să producă schimbări benefice, de profunzime, în societatea românească. Dacă ai oarece experiență politică în spate, simți că acești oameni nu sunt „măcinați” de „uzura” de partid.
Bunica, când mergea duminica la biserică, îmbrăca hainele de gală, puse cu grijă în dulapul din camera dinainte, la naftalină - „bătu-le-ar fenea de molii, că-i mâncau broderia de la mânecile iei!”. Ajunsesem să știu, când venea de la biserică pe la noi, fără să întorc capul, numai după mirosul ei unic de naftalină.
Tot așa „politichia” are „naftalina” ei. Se impregnează în conștiința politicianului de pripas. Nu se mai șterge niciodată! Indiferent că-și dă cu parfum de firmă sau cu o mie de alifii adormitoare. E degeaba. Se simte!
Un aspect de bun augur: niciunul de pe listele USR BN nu are probleme cu …moliile! Se vede clar că doresc sincer să schimbe în bine soarta țării. Nu nutresc gânduri ascunse de căpătuire sau nu urmăresc să acceadă pe nu știu ce funcții. Discursul lor, din suflet, este convingător și lumea de bună condiție, fără nicio tangență cu politica ultimilor 25 de ani, vine cu toată deschiderea să li se alăture.
În seara de 2 noiembrie, cât am stat la ședință, s-au înscris 8 persoane în USR BN, nu numai din Bistrița, ci și din Beclean și Năsăud, toți tineri intelectuali, șefi de firme sau funcționari specializați în domenii de vârf ale tehnologiei moderne. Leit-motivul : „așa nu se mai poate, trebuie să facem ceva ca să producem o schimbare decisivă în România”!
Iată câteva din temele abordate : ancorarea învățământului nostru în viața reală, necesitatea școlilor profesionale în interdependență concretă și de lung parcurs cu patronatele de la noi; un sistem de sănătate fără mită, cu personal calificat, bine plătit și cu dotarea corespunzătoare; activitatea economică să fie reglată de piață și nu de ordine și reglementări arbitrare; domeniul privat, în special pentru tineri, trebuie să fie mult mai atractiv etc.
Cu siguranță vor avea un cuvânt important de spus pe eșichierul politic de după 11 decembrie! Proba?
A început și pentru ei „cadrilul” reclamațiilor și contestațiilor de tot felul, din partea adversarilor politici! „A la guerre comme à la guerre” – zice francezul și chiar așa e. Am cunoscut-o pe Clotilde Armand, o cunosc și o stimez pe colega și prietena noastră Cristina Iurișniți, indirect pe ceilalți.
Îmi exprim speranța că USR BN nu ne va dezamăgi. Recomand chiar tinerilor și oamenilor „tineri” în suflet să-i caute, să li se alăture pentru a câștiga un plus de consistență în lupta electorală ce stă să înceapă. Mai multă grijă și atenție față de mass-media! Nu ar fi rău ca d-ra Ana, recent înscrisă, să devină ofițerul de presă al partidului, mai ales că a lucrat foarte bine, mulți ani, în acest domeniu. Mult succes USR BN și candidaților săi!
Mircea Seleușan-Bătrânu
P.S. Am spus că nu sunt înregimentat politic și tocmai de aceea aștept invitații și din partea altor formațiuni politice, pentru interviuri și discuții cu ștaif, fără gogoși și bla-bla-uri. Deschise și la obiect. Cred că vor fi utile și toată lumea va avea numai de câștigat! De pildă, un dialog neconvențional cu dl. Emil Radu Moldovan și d-na Doina Pană, despre PSD-ul de acum și despre cel de după alegeri, despre un posibil guvern ș.a.m.d. La bună vedere!