De la începutul prezenței ecologiștilor în CL Bistrita, aceștia au subliniat faptul că eliminarea depozitului de gunoaie din Zăvoaie constituie o prioritate, acesta constituind o sursă de poluare permanentă a apei, solului și aerului.
Depozitul temporar n-ar fi trebuit să existe dacă managementul proiectului „Sistem de management integrat al deşeurilor solide în judeţul Bistriţa Năsăud”, ar fi fost unul corespunzator. Întârzierile din proiectul implementat la nivel județean și proasta gestionare a procedurilor de achiziție pentru selectarea operatorilor au facut ca să se adune pe malul râului Bistrita, un depozit care nu are autorizație și nu respectă legislația de mediu.
Pentru cetățenii care locuiesc în Zăvoaie, depozitul este un dezagrement permanent. Pentru oraș și pentru judeţ este o rușine și o probă a incompetenței administrative, în conditiile în care s-au cheltuit peste 30 de milioane de euro din bani europeni pentru rezolvarea problemelor deşeurilor în judeţ și eliminarea depozitelor neconforme.
Consilierii PER au facut în CL numeroase intervenţii și interpelări în chestiunea deşeurilor și, în primul moment în care a fost posibil, în urma semnării în 2014 a contractului cu operatorul de servicii, au propus un prim proiect de hotărâre vizând transportul deşeurilor din Zăvoaie. În 27.03.2014, acesta a fost respins fiind considerat prematur de către grupul USL şi fiind votat de către PER şi PDL. În favoarea proiectului au votat atunci și liberalii Hangan si Muthi.
Proiectul votat în 2014 de cei care au respins ieri contractul de transport al deşeurilor, prevedea printre altele, asumarea în totalitate de către primaria Bistrița a responsabilității transportului deșeurilor în conditiile în care, operatorul nu începe imediat transportul acestora, urmând ca ulterior, costurile să fie recuperate în urma deschiderii unei acțiuni în instanţă.
Ulterior, în cursul lunii octombrie, un proiect similar iniţiat de consilierii PER a fost adoptat cu susţinerea grupului PSD, cu 12 voturi „pentru" şi o abţinere, în condiţiile în care grupul consilierilor PDL-PNL părăsise ședința. Prin Hotărârea nr.106/16.10.2014 „se aprobă transportul deşeurilor şi ecologizarea cu prioritate a terenurilor aflate în proprietatea publică a municipiului Bistriţa, precum şi a celor aflate în proprietate privată, afectate de stocarea temporară a deşeurilor municipale, fixându-se ca termen limită pentru finalizarea acțiunii, data de 19.12.2014.”
Iată că, în urma ședinței Consiliului Local al municipiului Bistrița din 13.08.2015, perspectiva eliminarii gunoaielor a suferit o nouă amânare. Consilierii PNL, cei care votau în 2014 PENTRU transportul gunoaielor din Zăvoaie, chiar în condițiile implicarii directe a primariei, ieri, au votat de data asta, ÎMPOTRIVA transportului deșeurilor, invocând diverse pretexte pentru a da de fapt un vot politic împotriva primarului. Votul lor, însă, e în acelaşi timp un vot împotriva interesului general al cetățenilor Bistriței de a trăi într-un mediu curat și sănătos.
Ing. Teodor Mârza
Prim Vicepreședinte Filiala Județeană PER Bistrita-Nasaud