Conducerea companiei Vitalia se plângea, într-o conferință de presă de la finele săptămânii trecute, că 1000 de firme nu au în continuare contract de salubritate și nu puțini sunt cei care aruncă deșeurile din activitățile comerciale la containerele destinate populației.
Deși au anunțat de o bună perioadă de timp că 1000 de firme din Bistrița-Năsăud refuză să încheie contracte de salubritate cu noul operator Vitalia, nimeni nu a luat niciun fel de măsuri, conducerea firmei fiind supărată pe Garda de Mediu care nu s-ar fi implicat suficient în convingerea societăților respective să respecte legea, dar și pe primării care nici ele, la rândul lor nu iau măsuri pentru a scăpa localitățile de gunoaie.
În plus, firmele care nu au astfel de contracte aruncă deșeurile pe unde apucă, pe malurile râului, localitățile fiind parcă veșnic condamnate la mizerie.
Primăria Bistrița a început, încet, încet să amendeze bistrițenii care nu au contracte de salubrizare.
„Chiar zilele trecute poliția locală a municipiul Bistrița a reușit să identifice administratorul unor magazine alimentare care, deține pe raza orașului trei astfel de magazine și care nu are contract de salubritate cu firma noastră. Persoana în cauză a fost prinsă în timp ce depozita la tomberoanele destinate populației gunoiul rezultat din activitatea comercială", spune directorul administrativ al companiei Vitalia.
Poliția locală confirmă că periodic au de-a face cu astfel de situații și, chiar săptămâna trecută, au aplicat patru amenzi, însă acestea nu sunt de natură să îi stimuleze pe patroni să intre în legalitate.
„Polițiștii locali au aplicat două sancțiuni contravenționale după cum urmează: cu amendă în valoare de 500 de lei a fost amendată numita B.G. domiciliată în municipiul Bistrița și F.L. s-a ales cu un avertisment scris. Ambele, în calitate de administratori la două societăți comerciale cu răspundere limitată, având punctele de lucru în Piața Centrală au fost sancționate pentru lipsa contractelor de prestări servicii publice încheiate cu operatorul de salubritate pentru colectarea transportul și depozitarea deșeurilor provenite din activitățile curente. În această perioadă a fost amendată și o femeie care locuiește pe strada Dornei, cu 100 de lei pentru că nu a încheiat contract de prestări servicii cu operatorul de salubrizare pentru deșeurile menajere rezultate din gospodăria proprie. În toate cazurile menționate s-au acordat termene scurte de intrare în legalitate urmând a se verifica dacă persoanele în cauză s-au conformat", susțin polițiștii locali în raportul dat publicității.
Primăria municipiului Bistrița are la această oră în evidență aproximativ 8500 de persoane fizice care nu plătesc pentru ridicarea gunoiului menajer.
Din cei 5.000 identificați anul trecut, aproximativ 1500 și-au făcut contracte sau au dovedit în fața angajaților municipalității că au contracte de salubrizare, însă titularul de contract este o altă persoană din familie.
Pe lângă ei, alte 5000 de persoane care locuiesc la bloc au refuzat să plătească taxele de salubrizare, compania Vitalia anunțând Primăria municipiului Bistrița că va sista ridicarea gunoiului menajer de la mai multe asociații de proprietari care nu plătesc acest serviciu.