In perioada 9 - 11 iunie s-au desfasurat o serie de actiuni axate pe monitorizarea efectivelor de narcise din Poiana cu narcise din Masivul Saca (Parcul National Muntii Rodnei).
Actiunile s-au desfasurat in cadrul unui proiect finantat de Fundatia pentru Parteneriat Miercurea Ciuc si MOL Romania prin Programul Spatii Verzi, componenta Arii Naturale Protejate, in parteneriat cu Primaria Sant, Administratia Parcului National Muntii Rodnei, Comitetul National MaB UNESCO Romania, Asociatia Grupul pentru un Viitor Verde si a fost coordonat de catre Asociatia ECO RODNA.
La activitati au participat 30 elevi si profesori din cadrul Scolii Generale ,,Enea Grapini” din comuna Sant, sub indrumarea profesorilor Timis Marioara si Bodriheic Denisa, coordonati de un reprezentant al Administratiei Parcului National Muntii Rodnei – ranger Timoftei Filipoiu.
Excursiile pe traseul tematic la Poiana cu narcise din Masivul Saca au cuprins instruiri privind tehnici de monitorizare a biodiversitatii, metode de monitorizare a parametrilor abiotici din cadrul rezervatiei, stabilirea perimetrului poienii cu ajutorul GPS-ului si compararea distributiei populatiilor de narcise cu datele colectate din anii anteriori, estimarea efectivului de narcise cu ajutorul patratelor, estimarea duratei perioadei de inflorire, identificarea speciilor de flora si fauna locale.
Tuturor participantilor li s-au acordat diplome.
Proiectul reprezinta un model de parteneriat intre organizatii neguvernamentale si autoritati locale, precum Primaria comunei Sant si Administratia Parcului National Muntii Rodnei. Speram ca prin astfel de activitati sa stimulam participarea tinerilor din localitatile limitrofe Parcului National Muntii Rodnei la conservarea biodiversitatii acestui laborator viu si promovarea perceptelor moderne de educatie ecologica.
Claudiu Iusan,
Asociatia Eco Rodna