Consilierii județeni au aprobat astăzi ultimele detalii ale proiectului de modernizare a drumului județean 172 D – Poarta Transilvaniei, care urmează să fie depus pentru finanțare pe Programul Operațional Regional.
În urmă cu patru zile, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a fost informat de Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest că a fost demarată etapa precontractuală pentru proiectul de modernizare a drumului Poarta Transilvaniei. iar consilierii județeni trebuie să aprobe ultima formă a proiectului pentru a fi depus spre finanțare.
Astăzi, consilierii județeni convocați într-o ședință extraordinară și-au dat acordul pentru ultima variantă a proiectului care va fi depus în curând pentru obținerea de fonduri europene.
Valoarea totală a proiectului „Modernizare DJ 172D: Mureşenii Bârgăului (DN 17) - Lac Colibiţa - Colibiţa - Bistriţa Bârgăului (DN17) - (DN 17) Josenii Bârgăului - Strâmba - Ilva Mică (DN 17D) - Poiana Ilvei - Măgura Ilvei - Ilva Mare - Lunca Ilvei - Limita jud. Suceava, jud. Bistriţa-Năsăud, Lot 2, Lot 3, Lot 4” este de 191.201.271 din care contribuția proprie a CJ va fi de 23.521.195 lei.
Drumul Poarta Transilvaniei are 85,591 km, iar investiția care se va realiza pentru modernizarea acestuia are o lungime totală de 79,274 km și a fost împărțită în șase loturi. Consiliul Județean a scos la licitație anul trecut primele patru tronsoane, lungimea totală a tronsoanelor scoase la licitație fiind de 55,1 km, iar investiția este estimată la 35 de milioane de euro + TVA.
Lucrările pentru primul lot au fost începute deja și banii vor proveni de la Guvern, iar loturile 2,3 și 4 vor fi finanțate din fonduri europene.
Drumul va avea o lățime cuprinsă între 4 și 6 m, se vor realiza și 8,3 km de trotuare, 12,8 km de piste pentru bicicliști și 42 de stații de transport public cu alveole. Vor fi modernizați peste 102.000 m de șanțuri și rigole, vor fi amenajate 225 de podețe, vor fi captați și amenajați 15 torenți și construiţi 26.537 m de ziduri de sprijin (gabioane și ziduri din beton armat). Nu sunt uitate nici elementele destinate siguranței circulației urmând să fie montate 2.112 indicatoare pentru semnalizarea verticală și 94 de semne cu avertizare luminoasă la trecerile de pietoni. Prin acest proiect vor fi amenajate și 7 poduri noi, 12 vor fi reabilitate și alte 5 reparate.
Prin reabilitarea celor aproape 80 km de drum populația deservită ajunge la 29.470 de persoane.