În timpul lucrărilor de reabilitare din zona Casei de Cultură, în luna aprilie a fost descoperită și Poarta Broaștelor. Deși iniţial autoritățile aveau de gând să acopere cu sticlă câteva fragmente din vechiul zid al cetăţii, ulterior s-au răzgândit și au găsit o altă soluţie: poarta va fi reconstruită, până la un nivel de 50-60 centimetri.
Istoria Bistriței spune că Poarta Broaștelor a fost dărâmată în secolul XIX și că acolo era o cale de acces pietonală în cetate, de dimensiuni reduse.
La începutul lunii august, muncitorii firmei TCI, care se ocupă de amenajarea şi lucrările executate în zonă au astupat zidurile vechii cetăţi şi nu puţini au fost bistriţenii care s-au întristat, crezând că astfel fragmentele de istorie se vor pierde cu totul în negura uitării.
Autoritățile au decis însă că vechea Poartă a Broaştelor poate fi pusă în valoare şi altfel: pentru că fragmentele de zid descoperite se aflau sub nivelul actualului trotuar, iniţial s-a discutat ca o porţiune restrânsă din zid să fie acoperită cu sticlă groasă şi să poată fi admirată de turişti şi de bistriţeni.
„Soluţia ar fi fost dificil de pus în practică, totuşi, pentru că vitrina care ar fi acoperit zidurile ar fi fost zgâriată şi, în timp, deteriorată", a explicat istoricul Vasile Duda pentru Bistriţeanul.ro.
Motiv pentru care, autorităţile şi specialiştii de la Muzeul Judeţean s-au gândit la o variantă mai eficientă: să reconstruiască un fragment din vechiul zid al cetăţii - până la un nivel de 50 - 60 de centimetri, pe care să fie amenajate inclusiv locuri de odihnă, de tipul unor băncuţe, pe care turiştii să se poată şi aşeza.
În acest sens, s-au recuperat inclusiv bucăţi de piatră din vechiul zid al cetăţii care vor fi inserate în noua construcţie, încercându-se astfel păstrarea impresiei de autentic şi vechi - a mai precizat Vasile Duda.
Construcția recent începută este o parte din rezultatul final. Lucrarea se va întinde din locul în care era situată Poarta Broaștelor şi până unde începe zidul vechii cetăți, lângă Casa de Cultură.
Acolo va fi ridicat în relief conturul zidului, iar bistrițenii și turiştii care trec prin zonă, vor ști exact unde a fost amplasată vechea construcție. Proiectul este în desfășurare și va fi finalizat, cel mai probabil, odată cu lucrările din zonă.