Astronomii prognozează că în această noapte va fi una din cele mai frumoase ploi de meteoriţi din acest an. Bistriţenii au la dispoziţie numai trei ore pentru a admira cerul, find aşteptate apoi înnorări şi ninsori slabe.
După lăsarea întunericului vor putea fi văzute fragmente de comete vor intra în atmosfera Terrei, generând o ploaie luminoasă. “Această ploaie de meteoriţi este cunoscută sub numele de Geminide, deoarece văzută de pe Pământ se creează impresia că stelele cad din constelaţia Gemenilor” explică astronomii care estimează că vor apărea între 40 şi 120 de meteoriţi pe oră şi vor avea o viteză de 35 km pe secundă.
Astfel, cei pasionaţi de stele căzătoare le vor putea observa în această noapte. “Geminidele au ceva deosebit: sunt mai lenţi decât alţi meteori şi foarte luminoşi. Astfel vor apărea "bolizi' (meteori foarte strălucitori) care se vor deplasa lent printre stele. Geminidele pot fi observate oricând între 4 şi 17 decembrie, dar cei mai mulţi meteori se vor vedea în noaptea de punct maxim. În acest an, punctul maxim va fi înregistrat în noaptea de 13 spre 14 decembrie (14 decembrie, ora 1:30 TLR), acesta fiind momentul perfect pentru ca geminidele să fie observate din România” scrie Mediafax citând angajaţii Observatorului Astronomic din Bucureşti. Aceştia au mai explicat că în noaptea de 13 spre 14 decembrie, Pământul va trece printr-o zonă în care se află cantităţi mari de praf lăsate de asteroidul-cometă 3200 Phaeton. La contactul cu atmosfera, particulele de praf se vor aprinde în gazul atmosferic, lăsând o dâră luminoasă pe cer - steaua căzătoare. “De asemenea, observaţiile trebuie făcute după miezul nopţii, până dimineaţa. Stelele căzătoare pot fi observate şi fără instrument astronomic. Specialiştii de la Observatorul Astronomic din Bucureşti spun că pentru a vedea stele căzătoare nu exista o direcţie anume în care cei interesaţi să se uite. Secretul este însă următorul: cu cât se vor uita mai mult spre cer, cu atât vor vedea mai multe. De asemenea, având în vedere că este iarnă, este recomandat ca pasionaţii de astfel de fenomene să se îmbrace gros, să stea întinşi pe un şezlong sau izopren, de preferabil într-un sac de dormit. După ce se vor aşeza comod, cei interesaţi trebuie să privească la 45 de grade deasupra orizontului, timp de minim o oră. Aceştia pot privi înspre est, sud, vest sau nord” mai scrie Mediafax.
Pentru bistriţenii pasionaţi de aceste fenomene, veştile nu sunt tocmai grozave. Meteolorogii spun că între orele 22.00 – 24.00 cerul va fi parţial noros, aşa că se vor putea observa stelele căzătoare însă, după ora 24.00, sunt aşteptate ninsori izolate. În acest interval temperaturile se vor situa între - 13 şi - 14 grade Celsius.