O plimbare cu mocănița prin pădure observând iepuri sălbatici și căprioare, care se termină cu o vizită la unul dintre cele mai frumoase conace nobiliare din Bistrița-Năsăud. Acesta este visul unui avocat din București, care vrea să preia conacul familiei Teleki din Comlod.
După ce a încercat fără succes să vândă castelul familiei Teleki de la Comlod, în cadrul mai multor licitații publice, Consiliul Județean încearcă să-l concesioneze. Interesat este un tânăr avocat din București, care administrează Asociația Transilvania Heritage.
Intenția de a prelua castelul s-a manifestat încă din anul 2014, în perioada 2014-2017 fiind trimise nu mai puțin de 6 scrisori de intenție Consiliului Județean. Lucrurile par să se miște abia acum, prin implicarea vicepreședintelui de Consiliu Județean Ioan Țintean și a primarului comunei Milaș, Iosif Gabor.
„După cum știți, stadiul actual al imobilului este extrem de precar, starea acestuia agravându-se până la nivelul completei prăbușiri a acoperișului și a destabilizării complete a fundației, în cel mai scurt timp urmând ca acesta să se prăbușească definitiv. Față de aceste aspect, ne-am arătat disponibilitatea imediată de a asigura conservarea imobilului, fiind singurele persoane care de mai bine de trei ani luptă pentru a salva acest imobil cu o istorie și arhitectură deosebită. În acest sens, ne-am arătat disponibilitatea de a prelua în posesie sau în proprietate imobilul menționat sub orice formă propusă de instituțiile statului, obligându-ne și să popularizăm și să salvăm imobilul menționat pe propria cheltuială”, precizează avocatul Radu Simtion.
Asociația pe care acesta o conduce intenționează să integreze acest obiectiv în cadrul unui proiect integrat de dezvoltare a zonei de câmpie a județelor Bistrița-Năsăud și Mureș, printr-un parteneriat cu Asociația Mocănița Transilvaniei.
Practic, proiectul le va permite turiștilor veniți să se plimbe pe cel mai lung traseu de cale ferată îngustă să se bucure de arhitectura superbă a Castelului Wesselenyi- Teleki din Comlod. Mai multe despre Mocănița Transilvaniei puteți citi AICI.
Asociația își propune să transforme conacul într-un centru cultural, de spectacole și expozițional și să-l introducă în circuitul turistic.
„Fondurile necesare reabilitării sunt fonduri proprii. Vom aplica, de asemenea, pentru finanțări atât din fonduri norvegiene, cât și europene. Fondurile proprii constituie, însă, peste 70% din necesar. Conform studiului nostru de prefezabilitate, realizat când starea imobilului era mai bună, este necesară suma de 675.000 de euro. Probabil că materializarea proiectului va necesita 1,2 milioane de euro, dată fiind starea actuală a monumentului”, a completat avocatul.