Pe lângă căpşuni, cireşe şi alte frcute de sezon, bistriţenii îşi pot cumpăra din piaţă şi flori sau plante medicinale. Asta în cazul în care nu preferă o plimbare în natură, pe dealurile sau pădurile din preajma oraşului, de unde le pot culege singuri.
Florile de soc, menta, muşeţelul şi conurile de brad sunt plantele de sezon mai deosebite pe care bistriţenii le pot cumpăra din Piaţa Decebal. Aceste plante sunt comercializate le preţuri între 2 şi 5 lei punga. Preţurile sunt negociabile şi pot scădea dacă cumpărăm o cantitate mai mare. De exemplu o punguliţă cu flori de soc costă 3 lei, dar comerciantul te îmbie să cumperi două sau chiar trei şi să plăteşti doar 5 lei.
Din flori de soc de poate face socată, o băutură foarte îndrăgită de ardeleni, precum şi ceai. Ceaiul de soc este recomandat a fi utilizat pentru tratarea obezităţii, dar şi a hemoroizilor (uz extern) şi are un rol important în tratarea afecţiunilor vezicii urinare.
Muşeţelul este folosit cel mai adesea tot la prepararea ceaiului. Ceaiul de muşeţel are un efect de relaxare pentru organism, iar pe lângă asta reglează secreţia sucurilor digestive, fiind util pentru cei care acuza dureri de stomac sau arsuri la stomac. De asemenea, are proprietati antispastice şi reglează mişcările intestinelor, fiind extrem de util pentru diaree sau crampe abdominale.
Menta şi ceaiul de mentă au propietăţi sedative, dezinfectante şi cicatrizante. Această plantă poate fi folosită cu succes în combaterea acneei, durerilor de cap, crampelor, răcelilor, sinuzitei şi chiar a stresului. Menta are şi proprietăţi antiseptice şi protejează dinţii, menţine sănătatea gingiilor şi previne respiraţia neplacută. După cum spune un proverb contemporan, menta nu trebuie frecată, trebuie consumată.
Conurile de brad nu sunt utile doar pentru crearea ornamentelor de iarnă. Siropul din con de brad este bun pentru tratarea afecţiunilor pulmonare, respiratorii, ale aparatului urinar, în faringo-amigdalite, gastroenterite, anorexie, debilitate şi reumatism. Siropul de brad se obţine din muguri şi pe lângă efectele benefice asupra sănătăţii, are un gust şi o aromă deosebite. Preparatul este obţinut prin macerare la rece şi păstrează integral proprietăţile curative ale mugurilor.
Laurenţiu BOARIU