Ba ai vostri-s mai corupti! Un pedelist destept nu va urla niciodata ca Liviu Rusu e nevinovat, ci va comenta anonim sub treizeci de nickname-uri ca Radu Moldovan e si mai manjit, ca Bombonel e un hot condamnat in sfarsit la puscarie.
Un pesedist nu va sustine public ca Nastase e nevinovat, ci tot la fel, va infiera sub treizeci de nickname-uri pe diverse site-uri coruptia de la Consiliul Judetean, zambetul stramb de sub mustata lui Oltean si asocierea politicienilor zilei cu infractori analfabeti.
Insa si unii si altii vor condamna justitia din Romania rupandu-si tastaturile in efortul de a desfiinta actiunile procurorilor si ale magistratilor. De unde au invatat? Pai simplu, de la sefii lor, impricinatii, posesorii de dosare, penale in insasi existenta lor.
Ia sa vedem cum se judeca lucrurile la nivel inalt. Pai cam asa. Condamnat cu nevasta cu tot la puscarie cu suspendare in dosarul Zambaccian pentru SANTAJ, si achitat pentru infractiunea de luare de mita, Adrian Nastase declara: „Sunt foarte ferm convins ca in recurs toate aceste acuzatii vor disparea", "procurorii DNA, cu Daniel Morar si Monica Macovei, sunt absolut disperati ca din munca lor de ani de zile nu ramane aproape nimic", „e o vendeta politica”. Condamnat la inchisoare cu executare in dosarul „Trofeul Calitatii”, acelasi A.N. declara: „a devenit o legitate ca in Romania cei care castiga alegerile sa le faca dosare penale celor care pierd”. Auzi, o legitate! "Platesc pentru ca in acesti ani am avut curajul sa il infrunt pe Traian Basescu si pe oamenii sai, si pentru ca am avut curajul sa il infrunt pe Daniel Morar si pe oamenii sai".
Acelasi ton il abordeaza si in PDL Ioan Oltean, referindu-se la scandalul spagii de la Bistrita: "O comanda politica, fie din afara partidului, fie din interiorul partidului. Ma astept si la una si la alta. Eu am o pozitie politica care poate deranjeaza pe unii". Buna lectie, invatata de la presedinte.
In 2004, daca ati uitat, si Traian Basescu avea un dosar cu terenuri cumparate ieftin si vandute scump, in atentia Oficiului pentru Spalarea Banilor. Cercetarea insa s-a oprit dupa ce a fost ales presedinte. Care presedinte, in 27 iunie 2011 declara intr-un discurs tinut in fata Parlamentului: "Deja s-a ajuns ca arestarile pe 29 - 60 de zile sa fie o practica, iar dupa ce se constata ca omul trebuie pus in libertate niciun procuror nu raspunde; Romania nu poate deveni un stat politienesc (...) nu putem tolera ca fara raspundere sa faca politica domnii procurori". Aha, am priceput.
Bine ca s-a razgandit anul asta, fix de 8 martie, cand declara la prezentarea Raportului de activitate a Ministerului Public pe anul 2011: “nu pot sa nu va multumesc pentru modul cum ati schimbat fata justitiei in ultimii 6-7 ani”…“Nu vad ce om politic ar mai gandi astazi ca poate pune mana pe telefon sa sune la un judecator sau la un procuror. Cred ca aceasta mentalitate a politicului a disparut si, atat cat voi mai avea de indeplinit mandatul de Presedinte, voi incuraja aceasta izolare a justitiei de politic, izolare din punct de vedere al influentei. Imi aduc aminte, in 2009, va spuneam tot in aceasta sala ca este esential ca procurorii, in mod deosebit, sa nu intre in acele familii locale cu politicienii locali, cu politistul local, cu tot ce inseamna protipendada judeteana si faptul ca poate traiti mai singuri, dar traiti cu legea in mana, a ajutat la progresele pe care Ministerul Public le-a facut in ultimii ani.”
Singuri asadar si cu legea in mana, magistratii romani, izbiti de toti peretii, frustrati ca nu pot condamna marii corupti care cand ii lauda cand ii injura, se multumesc sa umple puscariile la repezeala cu hoti de gaini, batausi din clanuri de cartier si oameni care nu-si platesc la timp amenzile. Nu de alta, dar sa nu stea goale (ca mana de lucru din penitenciar e ieftina) si nici sa nu-si piarda boborul increderea-n justitie.