În „Casa cu lei” care se renovează acum pe strada Nicolae Titulescu, administraţia locală intenţionează, peste doi-trei ani, să amplaseze o pinacotecă pentru expunerea operelor de artă ale artiştilor plastici bistriţeni şi nu numai. Pentru acest proiect nu s-ar cheltui mai mult de 20.000 de lei.
Dar această sumă este foarte mică pentru un proiect de o asemenea anvergură, susţine Oliv Mircea, directorul Bibliotecii Judeţene Bistriţa-Năsăud, care precizează că – de regulă, pinacoteca reprezintă o secţie a unei biblioteci respectabile.
„Orice bibliotecă adevărată este dotată cu o secţie pentru copii, o secţie pentru adulţi, o mediatecă şi o audiotecă – pentru colecţia de CD-uri şi audio-book-uri şi o pinacotecă. Aceasta din urmă” adaugă Oliv Mircea „reprezintă tezaurul de imagine al bibliotecii, fondul ei de artă, adică totalitatea lucrărilor de grafică, gravuri, desene dar şi picturi.”
În prezent, la Biblioteca Judeţeană Bistriţa Năsăud funcţionează o astfel de pinacotecă – una dintre cele mai importante colecţii fiind picturile realizate de artiştii bistriţeni în perioada taberei de pictură de la Fiad, din septembrie 2011.
12 artişti au participat atunci la tabăra de pictură şi au donat câte două lucrări pentru pinacoteca Bibliotecii Judeţene.
Teoretic, dintr-o pinacotecă s-ar putea împrumuta picturile şi lucrările de grafică – pentru o perioadă de două, trei luni – spune Oliv Mircea care visează la momentul în care acest lucru va fi posibil şi la Bistriţa. „Oamenii ar putea să-şi dorească o anumită lucrare, ar putea să-şi dorească s-o aibă expusă pe pereţii casei, pentru a o arăta unui musafir sau pur şi simplu pentru bucuria personală...” afirmă directorul Bibliotecii Judeţene.
Picturile ar putea fi astfel împrumutate precum cărţile, poate în condiţii mai drastic sau mai atent stabilite.
Cât despre viitoarea pinacotecă din „Casa cu Lei”, de pe strada Nicolae Titulescu – până la realizarea sa efectivă, poate ne imaginăm o pinacotecă în Casa Argintarului, alături de câteva ateliere de argintărie sau podoabe lucrate manual...? S-ar crea astfel o frumoasă triadă de clădiri destinate artelor frumoase în oraş: Galeria Arcade 24, alături de Liceul de Artă Corneliu Baba, alături de pinacoteca oraşului – Casa argintarului...