Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  81 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Piloți naziști faimoși, pe fostul aerodrom de la Budac

06/07/2014 13:31:05 Ioana BRADEA  
Puțini bistrițeni știu că la sud-vest de pădurea “Burniceanca”, actuala “Pădurea Orheiului”, a existat un aerodrom utilizat, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, de faimoși piloți naziști. Un bistrițean pasionat de detecție a descoperit chiar și un tub de cremă Nivea Pilot folosită de piloți pe aerodromul de la Budac prin 1935 - 1940.

Există povești care nu trebuie uitate și care deja fac parte din istoria locală iar una dintre acestea este și povestea vechiului Aerodrom Sass Budak, unde Daniel Georgiu a descoperit o mulțime de obiecte aparținând unor vechi aparate de zbor prăbușite în perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

Nu venerăm nazismul, ci apreciem efortul unor oameni piloți care s-au aflat de partea negativă a istoriei dar au fost recunoscuți pe plan internațional ca ași ai aviației” scrie Daniel Georgiu, apreciind că nume precum Erich Alfred Hartmann, Helmut Lipfert sau Otto Fönnekold ar trebui să fie mai cunoscute, de acum, în Bistrița.

Daniel Georgiu, un cunoscut împătimit al detecției în Bistrița, a publicat recent pe site-ul său (holland.ro) un foarte interesant studiu despre istoria recentă a Bistriței în care vorbește și despre fostul aerodrom existent la Budac: „După o cercetare de doi ani, am reușit să vin cu dovezi despre aerodromul Budacu de lângă Pădurea Orhei, folosit de celebrele escadrile Luftwaffe, Jagdgeschwader 52 , Jagdgeschwader 51 Mölders, si Schlachtgeschwader 2 Grupa I și X într-o perioadă foarte dificilă a istoriei noastre” explică Daniel Georgiu.

Vechiul aerodrom se afla la SW de padurea “Burniceanca”, actuala “Padurea Orheiului” la 3 km de Budus si 1,7 km de Orheiul Bistritei. A mai fost folosit de avioanele utilitare in perioada comunista. Acum este inclus in aria protejata a rezervatiei “Laleaua Pestriță”.

Până la retragerea haotică a trupelor germane în Transilvania de Nord, teritoriul Ungariei in urma dictatului de la Viena din 30 august 1940 a fost folosit o perioadă scurtă de către Jagdfliegerführer Rumänien – format în iulie 1943 în Otopeni (Bucuresti), în subordinea Luftflotte 4, unitate desființată în 4 septembrie 1944.

Unul dintre așii aviației Luftwaffe prezenți pe aerodoromul Budak a fost și Erich Alfred Hartmann supranumit „Diavolul Negru”, participant la peste 1.400 misiuni de luptă, 825 de lupte aeriene, servind si comandand Unitatile JG 52 și JG 53 – fiind decorat, de-a lungul vieții cu o serie de distincții precum Ordinul Crucea de Fier, Crucea de Cavaler cu Frunze de Stejar, Sabii si Diamante.

– va urma –

4289 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro