Dacă vă rătăciţi cumva pe la Palatul Parlamentului din Bucureşti, aveţi toate şansele să admiraţi minunata pictură a unui artist din Bistriţa. Este vorba de lucrarea „Rachmaninov”, cea mai mare ca dimensiune realizată de Oniţa Mureşan – invitată să participe la Salonul Naţional al Artelor „Temeiuri”, ediţia de primăvară.
Ediția de primăvară a tradiționalului salon de artă plastică a propus drept temă generică artiştilor participanţi – „Oglindirea și transfigurarea”, lucrările fiind inaugurate zilele trecute, la Palatul Parlamentului.
Este vorba despre aproape 200 de artişti plastici recunoscuți din România, între care se numără şi bistriţeanca Oniţa Mureşan, iar lucrările Salonului vor putea fi admirate până în 6 iunie.
„A fost selectată şi lucrarea mea, intitulată Rachmaninov, cea mai mare ca dimensiuni din câte am pictat, de 300/141cm. Am fost destul de fericită când am aflat de la membrii juriului că lucrarea a făcut parte dintre puţinele lucrări care au fost acceptate fără dificultate. Am participat şi la vernisaj, vineri seara, la Palatul Parlamentului, în impresionanta Sală Constantin Brâncuşi şi acolo am avut onoarea să-l cunosc personal şi pe domnul George Radu Serafim, unul dintre criticii de artă importanţi ai ţării. Aş fi ipocrită dacă nu aş recunoaşte că m-a motivat atât de mult mărturisirea pe care mi-a făcut-o George Radu Serafim care mi-a mărturisit că „Dacă lucrarea dumneavoastră se află aici, înseamnă că mi-a plăcut, iar dacă mi-a plăcut – înseamnă că este bună...”, a povestit Oniţa Mureşan pentru Bistriţeanul.ro.
Este a cincea ediţie la care pictoriţa din Bistriţa participă cu lucrări, Salonul Național al Artelor – TEMEIURI fiind o manifestare cu caracter național care își propune să compenseze absența saloanelor oficiale de altădată, dar și a „republicanelor” şi bienalelor din perioada mai recentă.
Juriul din acest an a fost format din Petru Lucaci (Președinte), Dan Munteanu, Nicolae Stoica și Bogdan Hoșbotă (sculptură), Ilie Cioartă (pictură), Aurel Bulacu și Rodica Ioana Ghilea (grafică) Daniela Frumușeanu și Viorica Slădescu (artă decorativă), Marius Tița și Roxana Păsculescu (critică de artă) și Anca Negescu (galerist).
Alături de profesioniști şi nume cunoscute din plastica românească, juriul a decis să expună și câțiva elevi, participanți la olimpiadele de gen, de la liceul „Nicolae Tonitza” din București, urmând ca la ediția a X-a, de toamnă, să fie permis și accesul absolvenților institutelor de artă, care nu au avut timpul necesar pentru înscrierea în U.A.P.