Zeci de bistriteni sunt prezenti in acest moment in piata Mihai Eminescu pentru a urmari momentele principale ale eclipsei de luna cu ajutorul telescopului. La dispozitia bistritenilor stau trei tineri din Astroclubul Quasar. Eclipsa de luna poate fi urmarita atat prin telescoape, cat si pe un videoproiector.
Trei tineri, membri ai Asociatiei Astroclub Quasar, ofera in aceasta seara momente inedite bistritenilor. Acestia s-au instalat in piata Mihai Eminescu inca de la ora 20:30, unde ii asteapta pe bistriteni pentru a le oferi informatii despre astonomie si despre marele eveniment care are loc in acest moment - eclipsa de Luna.
La aceasta ora, in piata Mihai Eminescu sunt prezenti zeci de bistriteni care urmaresc cu sufletul la gura momentele principale ale eclipsei de Luna.
Membrii asociatiei au mai instalat si un videoproiector pe care se vor putea urmari in direct fazele eclipsei din trei parti diferite ale lumii ( Europa, Asia si Africa), dar si de la noi din tara.
Eclipsa partiala de Luna incepe de la ora 21:22, iar eclipsa totala va fi la ora 22:22 care va dura nu mai putin de 40 de minute, timp in care va putea fi vazuta planeta Saturn.
Eclipsa este una dintre cele mai lungi eclipse totale de Luna vizibile din Romania in acest secol, durata ei fiind de 1 ora si 40 de minute.
Un eveniment de asemenea anvergura nu va mai avea loc decat in anul 2015.
UPDATE: 21:40
La Bistrita, Luna a rasarit in urma cu putin timp, insa din cauza norilor nu poate fi vizibila. In acest timp bistritenii urmaresc, pe videoproiector, faza partiala a eclipsei de Luna care este vizibila in Bucuresti.
Celor de Astroclubul Quasar li s-a alaturat si un profesor de fizica de la Colegiul National "Andrei Muresanu" care a venit cu telescoapele lui si le prezinta elevilor fenomenul.
UPDATE: 21:53
Bistritenii se uita in acest moment prin telescoape la planeta Saturn si asteapta ivirea Lunii dintre nori.
UPDATE: 22:17
Norii au disparut, iar bistritenii pot vedea in acest moment eclipsa de Luna. Mai sunt cateva minute pana cand Luna va fi acoperita in totalitate, fenomen care va putea fi vazut timp de 40 de minute.