Piețele, așa cum le știam noi, vor fi o simplă amintire în municipiu. Primarul Ovidiu Crețu are de gând să preia modelul occidental și să introducă un sistem de piață civilizat, așa cum există în alte țări din Europa. Produsele de Bistrița-Năsăud vor fi, în sfârșit, prețuite și la dispoziția tuturor bistrițenilor:
Primarul Ovidiu Crețu a dezvăluit într-un interviu acordat pentru Bistrițeanul.ro că deja au fost comandate standurile pentru ca noua piață să fie inaugurată cel mai târziu la Târgul Mare al Bistriței, adică în perioada 24-28 august. Primarul vrea să schimbe sistemul de piață actual și s-a inspirat din modelul piețelor occidentale, cum ar fi Palma de Mallorca sau Austria.
„Trecerea de la sistemul de piață - cel pe care îl știm - la alt sistem trebuie să se facă și la noi. Chiar dacă în Polonia sau în Cehia mai există rămășițe de piețe de tip vechi, ca și cele pe care le avem aici, au renunțat în bună parte la ele, ca să nu mai vorbesc de lumea civilizată de dincolo, unde nu există o piață cum avem noi și cum trebuie să existe în fiecare oraș din România - că altfel, moare românul dacă nu are piață. Trebuie să ajungem la un sistem de piață civilizată. Până atunci, noi vom moderniza ce avem de modernizat”, a declarat Ovidiu Crețu pentru Bistrițeanul.ro.
Primarul Crețu vrea piață „în buricul târgului”, adică în zona centrală. Acest lucru presupune ca în fiecare sâmbătă până la ora 14 oamenii să poată cumpăra produse, inclusiv cele produse în Bistrița-Năsăud, iar de la ora 14 totul să fie strâns și curățat.
„Cred că trebuie să introducem și noi sistemul de piață din afară. Cred că sâmbăta, în jurul Bisericii Evanghelice, așa cum am văzut dincolo, în Piața Centrală, în buricul târgului, putem să organizăm piețe cu produse de ale noastre, produse naturale sau naturiste sau biologice, inclusiv cu partea industrială, meșteșugărească, respectiv. Lumea se va obișnui că până la ora 14 să poate merge să își cumpere o pâine mai specială, niște lactate mai speciale. Numai că noi avem piața aia de lactate și în România alte lactate nu sunt. Ori sunt cele de la Monor, Lechința, Lunca Ilvei ori sunt cele din piață care diferă câteva. Altele nu sunt. Pentru că noi avem piața aia, nemții, de exemplu, nu au piața asta”, a explicat primarul.
Pentru noul târg de inspirație europeană standurile au fost deja comandate, iar bistrițenii vor avea ocazia să se bucure de o piață civilizată în centrul municipiului începând cu Târgul Mare al Bistriței, cel mai târziu.
„Vom deschide piața și în sensul ăsta am comandat niște standuri. O primărie de mărimea Bistriței nu are probleme în a asigura o primă dotare, problema cea mai importantă și cea mai grea este să asiguri o continuitate, să aduci pe cei care au produsele, să se obișnuiască și ei cu vânzarea pe timpul acesta, să nu trebuiască să doarmă lângă stand. Nu o să accept niciodată să vină cu mașina, să scoată marfa și el să doarmă în mașină. Trebuie să știe că sâmbătă dimineața poate să vină la ce ora vrea și la ora 14 să strângă, dăm cu furtunul.... Asta putem să o facem în fiecare sâmbătă sau în fiecare zi”, au fost completările primarului.