Fascinantul Peter Hurley, irlandezul îndrăgostit de România care muncește de ani buni pentru a ne resuscita tradițiile a fost prezent astăzi la Bistrița. Pus pe glume, irlandezul a spus că este singurul nebun care a băgat o casă (100.000 de euro) într-un cimitir (Festivalul de la Săpânța) în doar două zile.
Jovial, modest și al naibii de glumeț. Așa s-a prezentat astăzi la Bistrița Peter Hurley, irlandezul care a ajuns în atenția românilor după ce a atras atenția asupra frumuseții tradițiilor românești printr-o serie de evenimente de-a dreptul spectaculoase.
Afișându-se în fața bistrițenilor într-o ie de moroșan, irlandezul i-a fascinat pur și simplu pe cei prezenți, cu naturalețea cu care și-a pus pe tavă întreaga viață, de la compania pe care a pus-o pe picioare în România și până la decizia inedită de a lăsa totul baltă și a se dedica tradițiilor din țara adoptivă.
De ce face toate aceste lucruri pentru noi? Ei bine, frecvența cu care repetă faptul că în ultimii 20 de ani a întâlnit oameni minunați în România, ne face să credem că tocmai noi l-am determinat să ne „salveze” minunatele tradiții.
Potrivit acestuia, țara minunată în care trăim i-a fascinat inclusiv pe părinții săi, care la aproape 80 de ani au luat la pas mănăstirile din Bucovina. Irlandezul este fascinat de autenticitatea care încă se mai întâlnește în România, dar și de creștinismul, încă viu din țara noastră.
Peter Hurley și-a vândut partea de afacere în anul 2009, iar un an mai târziu, irlandezul punea pe picioare un festival care avea în centru cimitirul vesel de la Săpânța. Despre acest demers, irlandezul a precizat amuzat: „Sunt singurul nebun care a reușit să îngroape o casă (cei 100.000 de euro din afacere) într-un cimitir (festivalul de la Săpânța) în două zile”.
Deși chiar după prima ediție a festivalului s-a ales cu datorii, costul acestuia ridicându-se la aproape 150.000 de euro, irlandezul nu s-a lăsat și a ținut an de an de acest eveniment. Mai mult, acesta a și lansat o carte, care are în centru experiențele sale, iar în 2012 a mers de la Cimitirul Vesel până la Muzeul Național al Țăranului Român, parcurgând câte 30 de kilometri pe zi.