Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  97 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Peştera Tăuşoare se înscrie în topul celor mai importante peşteri din România

12/11/2014 09:02:16  
Vă informăm că în această perioadă se desfășoară partea finală a proiectului ”Sistem de management eficient al sitului de importanță comunitară și ariei naturale de interes național Peștera Tăușoare”, în parteneriat cu Consiliul Județean, ajuns la stadiul de dezbatere publică a Planului de management al celor două arii protejate suprapuse.

În același timp se derulează un program de cercetare științifică prin colaborare cu cercetători științifici ai Institutului de Speologie ”Emil Racoviță”, compartimentul Cluj-Napoca, pentru urmărirea stării de conservare a celor cinci specii de chiroptere (lilieci) protejate, și pentru monitorizarea evoluției populațiilor de chiroptere în urma măsurilor stabilite prin normativele ariei protejate (set minim de măsuri de protecție și Regulamentul ariei protejate).

Concomitent  cu acestea are  loc, în arealul subteran, o cercetare științifică în colaborare cu cercetătorii din București ai aceluiași institut și cu un grup de cercetare din Franța din domeniile geomorgologiei și hidrologiei subterane. În cadrul acestor cercetări și experimente științifice se urmărește monitorizarea și evaluarea stării actuale de precipitare în subteranul peșterii, și coroborarea datelor obținute cu semnalul climatic evaluat în urma analizei chimice a unor stalagmite, în vederea stabilirii, la nivel continental, a caracteristicilor ultimului interglaciar, care a avut loc acum 125.000 de ani. În cercetarea științifică se folosește tehnica amprentei izotopice și se utilizează aparatură pentru captarea gazelor din apa de picurare, aparatură concepută de specialiștii speologi români.

Prin aceste studii peștera de la Izvorul Tăușoarelor se înscrie în topul celor mai importante peșteri din România din punct de vedere științific. Studiile făcute de specialiști în 2013 și 2014 în domeniile biologiei, pedologiei și geologiei, hidrologiei și climatologiei, indică valoarea științifică de anvergură a acestui areal subteran și necesitatea protejării peșterii și a conservării valorilor ei științifice.

Rezultatele studiilor se vor reflecta într-un nou regulament al ariei protejate, care să țină cont de ultimele evaluări științifice. Regimul de vizitare a peșterii va fi în continuare restricționat, în așa fel încât să se înscrie sub nivelul de suportabilitate al mediului subteran, și se va rezuma la vizite de natură științifică, didactică și de documentare, precum și la vizite speoturistice, la un nivel de maxim  60 de vizitatori pe an, exclusiv în perioadele extrahibernale, în care coloniile de lilieci nu mai sunt localizate în subteran.

Cu ocazia prevelărilor de probe izotopice din apa de percolație din data de 7 noiembrie 2014, custodele peșterii, Crin Triandafil Theodorescu, a descoperit un nou tip de speleotemă în peșteră, într-o galerie din sistemele superioare ale cavernamentului. Mineralul, numit montmilch, având aspectul unei paste albe, parțial fluide, face parte din categoria speleotemelor calcitice, având o compoziție complexă, cu până la 70% cristale de calcit la care se adaugă nu mai puțin de 16 tipuri de substanțe.

Această formațiune speleotemică este printre cele mai misterioase prezențe din peșteri, specialiștii lansând două ipoteze de geneză, nici una confirmată definitiv.

Noua descoperire arată complexitatea sistemului cavernicol din Peștera Izvorul Tăușoarelor și necesitatea protecției sale, într-un demers care să împace, sub forma unui plan de management coerent și eficient, interesul științific de conservare a valorilor științifice cu interesul antropic- speoturistic, științific și explorativ.

Custode, Crin Triandafil Theodorescu                         

Director, Gavrilaș Vasilichi George Alexandru

 

vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro