În cadrul vizitei de ieri în noul bloc operator al Spitalului Județean de Urgență Bistrița, președintețe Consiliului Județean, Radu Moldovan, a explicat faptul că în spitalul din Bistrița din ce în ce mai mulți medici doresc să lucreze, iar el și echipa sa încearcă să ofere cele mai bune condiții de muncă, dar și de viață.
Radu Moldovan a explicat ieri că investițiile de 6,5 milioane de euro care s-au făcut în noul bloc operator și în secția de chirurgie au efecte pozitive și asupra resurselor umane. Conform președintelui, din ce în ce mai mulți medici își doresc să lucreze la Spitalul Județean de Urgență Bistrița, aceștia fiind de-a dreptul încântați de dotările pe care unitatea spitalicească le are acum. „Odată cu investițiile în calitatea echipamentelor și a spațiilor în care lucrează, avem peste 40 de medici noi și solicitări foarte multe în continuare”.
De asemenea, Radu Moldovan a povestit presei care sunt planurile de viitor în legătură cu cadrele medicale din Bistrița și a explicat că se fac demersuri pentru a se înființa o extensie universitară în municipiu, dar se vrea și o colaborare cu universitățile de medicină și farmacie, în vederea pregătirii asistentelor medicale și nu numai - la nivel înalt.
„În urma vizitei ministrului Patriciu Achimaș-Cadariu împreună cu domnul prorector Băciuț, urma ca colegii mei de la spital să facă diferite demersuri ca practică, diferite perioade ale stagiului, rezidențiate, să fie făcute aici. Între timp, a fost și rectorul de la Mureș care deja a și aprobat în senatul universității de la Mureș colaborarea cu noi și cu ei vrem să mergem chiar mai departe și să deschidem o filială a Universității de Medicină și Farmacie - extensie prin care să poată pregăti diferite cadre medicale mai ales în zona de asistente medicale absolvente de licență. Pentru că știm că în momentul de față avem școli de pregătire a cadrelor medicale, private și înțeleg de la colegii mei că se prezintă 20 la concurs și nu ia nimeni - pentru asistente medicale și nu numai. E un prim început și urmează, cu domnul director Buta, să ajungem - cred că săptămâna viitoare - la Mureș, să avem o discuție concretă cu universitatea din Mureș”, a explicat președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud.
Un alt pas important pentru a asigura condiții bune pentru medicii care vin în Bistrița este oferirea unei locuințe. „Am depus documentele la ANL pentru construcția unui bloc de locuințe destinat cadrelor medicale. (...) Am identificat terenul, urmează să fie casate (n.a. construcțiile actuale) și vom face și locuință pentru cadrele medicale. Primul lucru pe care a trebuit să îl facem a fost să creăm condiții. Mă bucur că, în paralel, guvernul - și guvernul Ponta și am văzut că și guvernul Cioloș - fac eforturi să rezolve problema salarizării în sistemul medical pentru ca exodul de cadre medicale să fie limitat. Dacă se gpsește o salarizare atractivă, condițiile le avem, mai avem posibilitatea să oferim și o garosniera sau un apartament pentru o anumită durată de timp până când poate să își ia o locuință proprie. Vom face și parteneriatul cu cele două centre universitare. Cred că lucrurile în sistemul de sănătate în județul Bistrița-Năsăud o să arate din în ce mai bine”, a concluzionat Radu Moldovan.
Lucrările la noul bloc operator sunt aproape finalizate, iar medicii ar putea opera cu aparatura de ultimă generație în cel mai scurt timp. 6,5 milioane de euro au costat toate lucrările și toată aparatura din cadrul secției de chirurgie și din cadrul noului bloc operator.