Din Bistrița-Năsăud pleacă la export și peste 350 de tone de melci sălbatici, dar și 350 de tone de plante de leac. Ce se recoltează din fauna și flora județului:
Melcii din Bistrița-Năsăud, fructele de pădure, plantele de leac, dar și ciupercile sunt la mare căutare peste hotare așa că an de an în baza unor studii bine realizate Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud avizează cantități care pot fi recoltate din fauna și flora județului.
Cea mai mare cantitate de fructe de pădure recoltate sunt afinele (733 de tone), urmate de merele pădurețe (560 de tone), măcieșe (394), merișoare (300), mure – 196, zmeură – 182 și soc negru – 110,5 tone.
La capitolul ciuperci, cei mai doriți sunt hribii – 485,5 tone, gălbiorii – 260 de tone și ghebele (82 de tone). Totuși, din pădurile din Bistrița-Năsăud au fost recoltați și trâmbița piticilor, bureţi ţepoşi, iuțari, zbârciogul timpuriu, crăițe, dar și o tonă și jumătate de trufe.
Plantele aromatice au și ele iubitorii lor. Din fauna și flora județului au fost culese 161 de tone de leurdă, 71,5 tone de tei, 66 de tone de castane, 64 de tone de arnică și 42 de tone de coada șoricelului.
La mare căutare sunt și melcii sălbatici, care sunt trimiși la export, în principal în Italia, anul trecut fiind colectați din județ 359 de tone de melci.
„Persoanele fizice şi juridice care desfășoară activități de recoltare/capturare și/sau achiziție și/sau comercializare plante, flori de mină, fosile de plante, fosile de animale vertebrate sau nevertebrate, animale din flora și fauna sălbatică trebuie să solicite la APM emiterea autorizației pentru recoltarea/capturarea sau comercializare. Aceste autorizații se emit în baza unor studii de evaluare a stării resurselor biologice din flora și fauna sălbatică, elaborate de unități atestate în domeniu. Studiile se realizează anual la comanda beneficiarului și se expertizează tehnic de Comisia de specialitate a Academiei Române", explică directorul APM, Sever Roman, care spune despre cantitățile stabilite de specialiști că sunt cu mult mai mici, chiar la jumătate, față de solicitările cu care vin comercianții.