Dacă în spatele fiecărui bărbat puternic se află o femeie şi mai puternică - în spatele sau chiar alături de preoţi se află inevitabil preotesele. Deşi mulţi îşi închipuie că ele ar trebui să stea în umbră, să se îmbrace şters sau mohorât - azi, la Bistriţa, preotesele s-au dovedit frumoase, elegante şi luminoase...
Frumoase, elegante şi luminoase - peste 200 de preotese din Beclean, Năsăud şi Bistriţa şi-au dat întâlnire azi la prânz la Hotel Metropolis, pentru a discuta despre rolul preotesei în viaţa şi misiunea preotului dar şi în viaţa comunităţii din care fac parte.
Preoteasa şi profesoara de română Gabriela Sermeşan a susţinut în faţa auditoriului un referat în care a subliniat misiunea nobilă de care se bucură orice preoteasă dar vocaţia sau harul divin - necesare în momentul în care o tânără preoteasă îşi asumă un asemenea rol şi acceptă să devină soţie de preot dar şi despre conştientizarea noului statut odată cu instalarea în noua parohie şi familiarizarea cu enoriaşii.
"Trebuie să facem o serie de lucruri pe care înainte nu le făceam, într-un cuvânt trebuie să ne schimbăm modul de viaţă. E absolut obligatoriu ca în fiecare duminică şi sărbătoare să mergem la biserică. Simpla prezenţă a preotesei la Sfânta Liturghie, având copiii alături, sporeşte din încărcătura slujirii preotului şi întăreşte predica lui. Enoriaşii nu se simt împliniţi dacă nu suntem în mijlocul lor... Trebuie să avem o ţinută decentă şi neapărat capul acoperit pentru că numai aşa celelalte creştine îşi vor acoperi şi ele capul. Trebuie să îngenunchem în timpul slujbei pentru că numai aşa ceilalţi ne vor urma exemplul. Nu avem voie să vorbim în biserică, pentru că vor vorbi şi ceilalţi..." a mai spus Gabriela Sermeşan, fără să uite de aspectele mai puţin frumoase ale acestui statut.
"Trăim într-o lume plină de interese, este greu să gândim altfel... Dar pentru a fi preoteasă este nevoie să ne eliberăm de această periculoasă neutralitate şi să ştim că trebuie să facem misiune, sprijinindu-ne soţul... Nu de puţine ori am auzit exprimări de genul "preoteasa este o doamnă, preotul e mai aşa şi-aşa, ei i se datorează succesul lui!" E cam gravă această situaţie, dar, din păcate, ea există..."
Gabriela Sermeşan a povestit pentru Bistriţeanul.ro că cele mai multe preotese prezente la întâlnire au un rol deosebit de important în comunităţile din care fac parte, ocupându-se de o serie de activităţi recreative alături de copii.
Evenimentul a avut loc la iniţiativa ÎPS Andrei Andreicuţ, prezent la întâlnire, alături de preotul protopop Alexandru Vidican, protopopul Becleanului, Doru Zimveliu şi cel din Năsăud, Ioan Dâmbu, alături de alţi preoţi din Bistriţa printre care Ioan Pintea sau Liviu Şugar care au aşteptat în holul hotelului până când întâlnirea doamnelor a luat sfârşit.