Sute de copii au stat cuminţi la coadă, în aceste zile, aşteptând să pătrundă sub cupola planetariului mobil instalat într-una din sălile Muzeului Judeţean. Mâine este ultima zi în care mai puteţi admira ineditul spectacol celest într-un show interactiv şi o proiecţie Full HD.
„Copiii sunt fascinaţi, parcă înţeleg mai profund decât noi, oamenii mari, că trăim, practic, între cer şi pământ” a povestit pentru Bistriţeanul.ro Adrian Filpişan, coordonator al evenimentului pus la cale de Asociaţia Astronomică „Pluto”.
În zona copiilor şi a părinţilor se manifestă competenţele noastre cel mai pregnant – a mai adăugat Adrian Filpişan care se ocupă de organizarea unor asemenea spectacole interactive de aproape 3 ani de zile, fiecare fiind adaptat la înţelegerea şi nivelul de cunoştinţe al spectatorilor.
„Nu este o întâmplare faptul că ne aflăm într-un muzeu, înconjuraţi de toate aceste moşteniri culturale ale strămpşilor noştri. Dar tot strămoşii ne-au lăsat drept moştenire şi constelaţiile de pe bolta cerească. Merită să le cunoaştem...” a mai spus Adrian Filpişan, adăugând că ceea ce se prezintă acum publicului bistriţean reprezintă o imagine de ansamblu a sistemului solar.
„Ne dorim, însă, să venim aici cu o anumită ritmicitate, să prindem, de pildă, echinocţiul sau luna plină sau alte asemenea fenomene astronomice, să prezentăm tematici precum eclipse, galaxii, felul în care se formează anotimpurile...” a subliniat Adrian Filpişan.
Planetariul instalat are o cupola de 5 m diametru, o capacitate de 30 persoane/spectacol şi beneficiază de un sistem de proiecţie Full HD. Durata unui spectacol este de 45 minute cu începere de la ora 9 până la ora 18, iar intrarea se face doar pe baza de programare telefonică la numărul 0752-69.02.45. Preţul unui bilet este 9 lei, include şi vizitarea muzeului iar mâine este ultima zi în care mai puteţi admira spectacolul ceresc.