Nu vă puteţi face lucrarea de doctorat frunzărind ourheritage.ro, dar măcar vă alegeţi cu o imagine corectă a arhitecturii transilvane. Aveţi ocazia să propuneţi noi monumente, să contribuiţi la actualizarea lui prin comentarii, sugestii sau fotografii sau puteţi pur şi simplu să descoperiţi noi minuni pe care le-aţi ignorat până acum în Bistriţa.
De ieri bistriţenilor le este accesibil încă un site despre monumentele istorice reprezentative – nu doar din Bistriţa, ci şi din întreaga Transilvanie: www.ourheritage.ro.
Un amplu proiect cultural a fost lansat azi şi la Bistriţa, în încercarea de a promova inestimabila moştenire culturală a Transilvaniei şi de a aduce mai aproape uimitorul spirit şi uriaşul suflet al acestor meleaguri unice în lume. Peste 10.000 de fotografii au fost realizate de la începutul acestui an şi peste 2300 de monumente din Transilvania au fost identificate, cartografiate, cercetate şi fotografiate în judeţele Bistriţa-Năsăud, Alba, Braşov, Cluj, Covasna, Harghita, Hunedoara, Mureş şi Sălaj.
Din Bistriţa au fost selectate peste 150 de monumente însă doar 3 au fost încărcate deocamdată pe site, urmând ca, pe parcurs, să fie prezentate şi celelalte.
Tudor Popa, preşedintele Asociaţiei pentru Înfrumuseţarea Oraşului Sibiu a lansat azi la Bistriţa chiar o invitaţie comunităţilor locale să contribuie la acest proiect - cu fotografii, comentarii, like-uri, sugestii sau chiar noi propuneri de monumente.
„Sit-ul cuprinde tot ce este relevant pentru monumentele Transilvaniei... Cronologic, am vrut să cuprindem o paletă cât mai amplă, astfel încât am cuprins în acest proiect şi monumentele daco-romane. Am încercat să acoperim toate stilurile de arhitectură, inclusiv perioada pre-romanică, şi toate tipurile de monumente – nu doar biserici, ci şi structurile industriale şi mobilierul urban de genul parcurilor – iar aici, una dintre vedete a fost Parcul dendrologic de la Arcalia....” a povestit Răzvan Pop directorul Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu din Sibiu.