Unul dintre cele mai importante evenimente destinate liceenilor cu performanţe deosebite în educaţie, cultură, sport şi leadership şcolar s-a derulat recent la Cluj, cu participarea a patru eleve de la Colegiul Naţional „Petru Rareş” Beclean şi de la Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu” Bistriţa.
În Cluj-Napoca a avut loc recent unul din cele mai importante evenimente destinate liceenilor cu performanţe deosebite din ţara noastră, „Creatori de Viitor – Champions United”. Proiectul a reunit peste 100 de elevi de liceu cu performanţe deosebite în educaţie, cultură, sport şi leadership şcolar, precum şi o serie de mentori şi invitaţi speciali.
„Creatori de Viitor” este un program organizat de Asociaţia 11even din Cluj Napoca, iar pentru proiectul „Champions United” şi-au adus contribuţia Universitatea Babeş-Bolyai, Primăria Municipiului Cluj-Napoca, Ministerul Educaţiei Naţionale, alături de o serie de parteneri instituţionali, parteneri corporate şi media.
Elevele care au reprezentat judeţul Bistriţa-Năsăud sunt Lucia Teutişan, Alexandra Andrecuţ, Diana Sântionean şi Sorina Ioja, trei dintre ele fiind şi membre ale Palatul Copiilor Bistriţa, la cercurile de pictură şi creaţie literară.
Pe parcursul „Champions United” participanţii au avut parte de o agendă foarte interesantă, care a combinat activităţi de dezvoltare personală cu diverse jocuri de team buiding şi socializare.
Punctul central al proiectului a fost reprezentat de competiţia de proiecte „Viziunea pentru Educaţie - 2025”, competiţie la care au luat parte toţi participanţii împărţiţi în 4 echipe. Fiecare echipă a fost coordonată de cei 4 mentori invitaţi cu această ocazie: Simona Bernat (formator şi profesor), Solomon Marcus (academician), Adrian Iordache (manager implicat în educaţie) şi Şerban Iosifescu (director ARACIP).
Competiţia a fost foarte provocatoare, iar participanţii şi-au dezvoltat astfel abilităţi de muncă în echipă, de gândire strategică şi creativitate. Pe parcursul celorlalte zile, participanţii au beneficiat de prezenţa a alţi 18 invitaţi şi mentori care au susţinut sesiuni de training pe diverse teme, feedback-ul fiind unul excelent din partea tuturor.
Printre sesiunile organizate s-au numărat „Innovation Labs” oferit de Google România, „Hackathon” oferit de Arobs sau ziua dedicată subiectelor „Finanţe & Antreprenoriat” oferită de BCR România.
Printre mentorii şi invitaţii speciali s-au regăsit: Alexandru Fărcaş (antreprenor şi investitor), Gabriel Boadă (director naţional de vânzări Renania), Marius Simion (fondator NLP Mania), Philipp Kandal (GM Telenav Europa) sau Bianca Muntean (director ARIES).
Participanţii şi-au dezvoltat pe parcursul proiectului simţul de apartenenţă la un grup de elită, la un grup cu aspiraţii înalte, fapt ce i-a ajutat să se integreze şi să se automotiveze în a excela în fiecare zi şi în fiecare activitate. Serile în echipă, imnul taberei, seara de pizza şi film în aer liber, sau prezentarea proiectelor în cadrul „Galei Performanţei în Educaţie” au reprezentat momente cu adevărat speciale.
Toţi elevii au primit un certificat de apreciere ca absolvenţi ai celei de a doua generaţii de „Creatori de viitor”, precum şi cadouri din partea sponsorilor.
Totodată, toţi participanţii pot beneficia în perioada următoare de 3 până la 6 luni de mentoring&coaching cu unul dintre mentori.
Unul dintre cele mai frumoase momente ale proiectului a fost „Gala Performanţei în Educaţie”, eveniment derulat în seara zilei de 22 iulie pe platoul Centrului Casino din Parcul Central Cluj-Napoca. A fost o seară încărcată de emoţie, presărată cu discursuri emoţionante, cu prezentări ale proiectelor privind „Viziunea pentru Educaţie 2025”, cu vizionarea în premieră a filmului „Champions United” şi încheiată cu oferirea a zeci de premii participanţilor.
Mai multe informaţii şi imagini referitoare la Programul “Creatori de viitor” se pot găsi la www.creatorideviitor.ro.