În ultimii doi ani, de când este interzis vânatul urșilor și lupilor, animalele sălbatice din Bistrița-Năsăud au distrus zeci de hectare de teren și au omorât sute de animale, însă legea nu le permite nici în acest an administratorilor fondurilor de vânătoare să recolteze speciile protejate.
Garda Forestieră Bistrița-Năsăud a centralizat pagubele provocate de animalele sălbatice din Bistrița-Năsăud care în ultimul an și jumătate au distrus peste 70 de hectare de culturi și au omorât peste 100 de animale, pagubele depășind 125.000 de lei.
În cazul animalelor domestice, cele mai multe probleme sunt cauzate de urșii și de lupii din județ care au omorât în ultimul an și jumătate peste 100 de animale. Este vorba despre 21 de vaci, 80 de oi, patru porci și au distrus și zeci de stupi de albine, valoarea pagubelor fiind stabilită la 89.642 de lei.
Cele mai multe și cele mai mari pagube au fost înregistrate la Cetate, unde există fonduri de vânătoare cu cea mai mare concentrație de urși bruni din Europa. Urșii au omorât aici 8 vaci, iar lupii - 19 oi. La Telciu, urșii au atacat de patru ori până acum, bovine fiind omorâte de urși și la Teaca, Romuli sau Lunca Ilvei. Anul acesta cele mai mari probleme le fac lupii la Sîngeorz-Băi unde au omorât deja 18 oi.
În cazul culturilor agricole, majoritatea pagubelor sunt cauzate de porcii mistreți care nu pot fi ținuți sub control. Aceștia au distrus peste 75 de hectare de terenuri cultivate de localnicii din întreg județul.
Din cauza pagubelor pe care animalele sălbatice le fac administratorii fondurilor de vânătoare din Bistrița-Năsăud au solicitat autorităților de mediu să le acorde o cotă de recoltare 65 de urși și 45 de lupi, numărul animalelor sălbatice din Bistrița-Năsăud fiind de patru ori mai mare decât efectivul optim, însă nu există șanse ca Ministerul mediului să aprobe recoltarea, în discuție existând un ordin de ministru care prevede doar o cotă de intervenție în caz de urgențe, de 140 de urși și 97 de lupi, care fac pagube în întreaga țară.