Se împlinesc în această lună 20 de ani de la oraganizarea primului Salon de minerale, fosile și geme la Complexul Muzeal Județean Bistrița-Năsăud! Și cum altfel se poate celebra mai bine o asemenea aniversare – dacă nu punând la cale încă o ediție spectaculoasă de minerale, geme, roci, medalioane și bijuterii!
Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud, Secţia de Ştiinţele Naturii, alături de Asociaţia Naţională a Cercetătorilor Ştiinţifici din Muzee, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud şi S.C. ICPE Bistriţa S.A. organizează Salonul de minerale, fosile şi geme, expoziţie cu vânzare ce va fi deschisă în incinta Muzeului Judeţean Bistriţa în perioada 20-22 iunie 2014, între orele 10.00 - 20ºº.
În luna iunie 2014 se împlinesc 20 de ani de la primul salon organizat la muzeul bistriţean iar Dr. Ing. Marius Horga, cercetător știinţific III, anunță că printre participanţii acestui an se numără și cercetătorul științific gr. I Dr. Ioan Chintăuan din Bistriţa – cel care a și inițiat acest salon cu 20 de ani în urmă.
Alături de dumnealui, vor mai expune geolog Oscar Edelstein (Baia Mare), ing. geolog Csaba Kàto (Satu-Mare), ing. geolog Claudia Groza (Baia Mare), Maxim Hîruţa (Sângeorz-Băi), Viorel Blaga (Cluj-Napoca), Ştefan Strimb (Baia-Mare), Alexa Szentannai (Cluj-Napoca), Manu Nasiri (Timişoara) și Nina Ţurcan (Ucraina).
Dintre eşantioanele ce vor fi expuse menţionăm ,,florile de mină”, minerale brute din România, din zona Baia-Mare (Maramureş) şi Brad (Hunedoara) şi din străinătate (Maroc, India, Brazilia), diferite fosile caracteristice pe epoci geologice: Paleozoic – trilobiţi; Mezozoic - belemniţi, amoniţi; Neozoic - ostree, Gryphaea esterhazy, lemn fosilizat.
De semnalat sunt şi colecţiile de minerale româneşti pentru copii, aduse din Maramureş. În atenţia publicului vizitator va fi o întreagă gamă de obiecte de podoabă: brăţări din diferite tipuri de perle albe chinezeşti de cultură de apă dulce, din chihlimbar, din lavă scoriacee, carneol şi magnezit colorat în culoarea turcoaz; coliere din agat de foc, malachit şi serpentin, din lapis lazuli, cuarţ, perle de cultură, din agat de Botswana, corali, cuarţ roz şi hematit.
Mai sunt de amintit medalioane din jasp ,,sânge de dragon” (Norvegia), prasiolit (ametistul verde), crisopraz, agat de Brazilia; pandantive, cercei, inele, coliere din sideful multicolor al melcului Paua, pandantive şi cercei realizate din amoniţi.
De un interes aparte sperăm să se bucure statuetele din onix (Pakistan), bijuteriile lucrate manual din argint rusesc, tablourile şi icoanele din chihlimbar (Rovna, Ucraina), geode din ametist, citrin, sculpturi din bronz pe serpentinit, zodiace din diferite pietre semipreţioase.
Foto: Arhivă