Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  53 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Peripeţii în pădurea Codrişor: a fost descoperit un sigiliu medieval de breaslă!

30/03/2014 10:18:20 Ioana BRADEA  
Ieri, după ce a participat la ecologizarea pădurii Codrişor propusă de Asociaţia Bistriţa Civică, un bistriţean pasionat, între altele de detectoarele de metale, a făcut o descoperire care s-ar putea dovedi senzaţională: un sigiliu medieval care, după toate aparenţele, ar aparţine breslei fierarilor şi potcovarilor.

Ieri, după ce am participat la ecologizarea pădurii Codrişor propusă de Asociaţia Bistriţa Civică, am rămas fără saci de gunoi şi cu o grămadă de peturi strânse în cerc într-una din poieniţe. Am plecat acasă, revenind după ora 15, cu nişte prieteni. Ca să îmbin utilul cu plăcutul am luat şi detectorul cu mine” a povestit Daniel Georgiu care, ajuns în poieniţa cu pricina, a asistat şi la accidentarea unui biciclist care s-a izbit violent de un copac cu genunchiul.

Întodeauna am o trusă home-made de prim-ajutor care include, printre altele, un gel calmant şi calmante de durere. E bine s-o am la mine ca şi detectorist, având în vedere pe ce coclauri umblu…” a adăugat bistriţeanul.

El şi prietenii săi l-au examinat pe biciclistul rănit, i-au acordat primul ajutor şi, după ce l-au pus pe picioarele lui şi s-au asigurat că n-a păţit nimic, s-au apucat să strângă peturile în sacii de gunoi aduşi de-acasă.

Ne-a ajutat şi un cuplu de tineri care fotografiau pădurea şi care au dus trei saci plini de pet-uri spre Vama Veche. Pe această cale le mulţumesc că au dat dovadă de atâta simţ civic” a mai povestit bistriţeanul detectorist, adăugând că a pornit apoi în detecţie, şi, după câteva gropi şi monede de pe vremea regelui Mihai a scos din pământ “o frumuseţe de “pecete”, un sigiliu de bronz medieval. La prima vedere pare breasla fierar-potcovarilor din Bistriţa: ciocanul cu doi dinţi… El va fi predat Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud, conform legislaţiei în vigoare, şi după aceea voi afla sigur varianta corectă şi vom şti exact ce breaslă este….” a mai spus Daniel Georgiu.

Obiectul găsit de mine nu are valoare dacă nu are şi o poveste pe care s-o aflu… O monedă nu-ţi poate transmite o poveste, doar te bucuri că e monedă şi că e de pe vremea Imeriului Austriac, de pildă, însă când găsesc o brichetă pe care găsesc scrijelit 1932 şi LS – aici deja există o poveste” a povestit Daniel Georgiu pentru Bistriţeanul.ro adăugând că, de obicei aceste obiecte descoperite în împrejurimile oraşului sunt expertizate iar ce nu păstrează Muzeul Judeţean, i se returnează, cu act de refuz.

De altfel, nu este pentru prima oară când Daniel Georgiu face asemenea descoperiri: el a mai donat Muzeului Judeţean câteva monede de argint, una din 1624 şi una din 1686, o săgeată din secolele XV – XVI şi o plăcuţă de câini din 1890.

 

Sursă şi foto:  holland.ro

vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2025 Bistrițeanul.ro