Proprietarii imobilului sunt extrem de supăraţi că lucrările făcute pentru construirea Direcţiei de Patrimoniu le-au adus pagube foarte mari. O parte din clădirea aflată lângă sediul primăriei s-a dărâmat, iar pereţii rămaşi întregi s-au fisurat după un timp. Banca aflată în chirie acolo se mută, spațiul fiind acum șubred și inestetic.
„Avem calea de acces spre curtea din spate, comună. Când au început lucrările au dărâmat poarta şi o boltă. Din această cauză s-a dărâmat o parte din clădirea pe care o avem noi, pur şi simplu a căzut pentru că nu mai avea susţinere”, a povestit unul dintre proprietarii clădirii de pe str. Gheorghe Șincai, nr. 2 pentru Bistrițeanul.ro.
Lucrările de amenajare ale clădirii Direcţiei de Patrimoniu din cadrul Primăriei Bistriţa au început în vara anului 2011 şi de curând au fost finalizate. Investiţia de 3,6 milioane de lei a fost făcută cu bani de la bugetul local şi în curând va fi făcută recepţia finală a noii clădiri. Vechea clădire a fost demolată şi în loc a fost făcut un nou imobil pentru angajaţii Direcţiei de Patrimoniu.
Vecinii se plâng însă că lucrările le-au afectat structura de rezistenţă a imobilului pe care îl deţin, care avea un perete comun cu clădirea primăriei până la începerea lucrărilor.
„Au început să se crape pereţii şi să cadă tencuiala. Arată foarte rău şi se strică din ce în ce mai tare. Avem spaţiul de la parter dat în chirie unei bănci şi de curând reprezentanţii acesteia ne-au anunţat că se mută pe motiv că le este stricată imaginea din cauza felului în care arată clădirea acum”, spun proprietarii.
Când au început lucrările, după ce spaţiul din vecinătate a fost dărâmat, fără acordul proprietarilor, reprezentanţii Primăriei Bistriţa promiteau că totul va fi refăcut. E drept, nu au precizat și când, în ce an...
Greu de crezut însă că vor reface ceea ce au stricat în timp scurt, din moment ce toate finisajele au fost finalizate şi clădirea Direcţiei de Patrimoniu urmează să fie ocupată în curând de angajaţii care lucrează la acest serviciu din cadrul Primăriei Bistriţa.
Interesant este că instituția care a reglementat și amendează cetățenii și firmele pentru nerespectarea arhitecturii Centrului Istoric a făcut intervenții serioase la arhitectura originală a clădirii nou ridicate, de la modificarea ferestrelor și până la dispariția unei arcade, a porții și a unui spațiu care făcea legătura între șirul de case din centrul vechi (vezi foto). Spațiul rămas gol acum arată ca un dinte lipsă în structura caselor de pe str. Gheorghe Șincai.