Conform raportului Curții de Conturi, CAS BN a decontat ilegal, în 2016, medicamente și servicii medicale în valoare de sute de mii de lei. CAS se apără și spune că decontările au fost de 5 ori mai mici, iar de vină, și pentru acestea, este sistemul informatic.
În urma articolelor apărute în presă, prin care Casa de Asigurări de Sănătate Bistrița - Năsăud era acuzată, în urma controlului Curții de Conturi, că a făcut decontări ilegale în valoare de sute de mii de lei, aceasta s-a apărat aruncând vina pe sistemul informatic și necorectitudinea rapoartelor CC.
Despre neregulile găsite de Curtea de Conturi puteți citi AICI.
CAS BN susține că nereguli privind decontarea medicamentelor pentru pensionarii care au pensia sub 700 de lei și pentru persoanele cu handicap, sunt nereguli ce se întâlnesc la TOATE Casele de Asigurări de Sănătate. Vina pentru acest lucru o are sistemul informatic, sau mai bine zis, lipsa lui în cadrul instituției. Astfel, CAS BN susține că ei nu pot verifica în timp real dacă o persoană mai are gradul respectiv de handicap, sau nu are alte venituri etc. Ei își actualizează baza de date doar o dată la doi ani, în urma controalelor aprobate de CNAS.
Mai mult, CAS BN susține că în urma unei reglementări, începând cu anul 2016, se pot elibera rețete pentru persoanele cu boli cronice, chiar dacă acestea sunt internate în spital.
În ce privește valoarea decontărilor ilegale, prezentată în raportul Curții de Conturi, CAS BN susține că aceasta este de fapt valoarea decontărilor ilegale de la TOATE Casele de Asigurări unde s-au găsit nereguli. Mai mult, aceste sume ar fi estimative și nu prezintă realitatea. În urma verificărilor punctuale a ilegalităților descoperite de Curtea de Conturi, s-a stabilit că de fapt, valoarea reală a acestora este de doar 11.084 lei, și nu 54.935 lei cum apare în raportul CC, sume ce au fost recuperate integral însă, până la data de 30.11.2017.
„În ceea ce privește constatarea înscrisă în Raportul Curții de Conturi referitoare la decontarea unor servicii medicale de spitalizare continuă pentru care s-au identificat unele neconcordanțe între Foile de observație ale pacienților și datele introduse în sistemul informatic și pentru care prin Raportul de Audit se solicită recuperarea sumei de 406 mii lei, CAS Bistrița-Năsăud a solicitat prin dosarul nr. 4100/2017, aflat pe rol la Tribunalul Bistrița-Năsăud, anularea acestei măsuri ca fiind nefondată și nelegală, CAS BN îndeplinind toate măsurile legale de sancționare a acestor abateri pe care le permit contractele încheiate cu furnizorii de servicii medicale spitalicești. Acțiunea în anulare se află în derulare, CAS BN urmând a face publică Soluția pe care o va emite instanța”, explică într-un comunicat, Camelia Ilișuan, director general CAS BN.
Întregul comunicat poate fi citit AICI.